Poznati bankarski malver Zeus dobio 64-bitnu verziju

Opisi virusa, 12.12.2013, 11:24 AM

Poznati bankarski malver Zeus dobio 64-bitnu verziju

Trenutno najpoznatiji bankarski Trojanac u svetu Zeus do nedavno nije imao 64-bitnu verziju, iako se očekivalo da će se ona pojaviti pre ili kasnije. Sve više korisnika prelazi na 64-bitne platforme, sve je više 64-bitnih programa, pa samim tim i 64-bitnih verzija postojećih i novih malvera. Najbolji način da hakujete 64-bitnu aplikaciju je da koristite 64-bitni malver, kažu stručnjaci.

Očekivalo se da Zeus, kao trendseter u svetu bankarskih malvera, dobije svoju 64-bitnu verziju, pa ipak stručnjaci Kaspersky Lab-a koji su je otkrili, kažu da su iznenađeni i da nisu očekivali da se ova verzija malvera pojavi tako brzo s obzirom da još uvek nije postojala realna potreba za njom.

Ono čemu je namenjen - a to je krađa ličnih i finansijskih podataka korisnika zaraženih računara - Zeus obavlja preko browser-a. Većina korisnika još uvek koristi 32-bitne browser-e čaki na 64-bitnim operativnim sistemima tako da su 32-bitne verzije malvera dovoljne kriminalcima za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Upravo zbog toga, u Kaspersky Lab-u smatraju da bi 64-bitni Zeus možda mogao biti marketinški trik - za mnoge potencijalne kupce 64-bitna verzija moćnog malvera koja komunicira preko Tora mogla bi biti veoma privlačna.

Stručnjaci ruskog proizvođača antivirusa kažu da malver datira iz aprila ove godine, a prvi primerci 64-bitne verzije unutar 32-bitne verzije su uočeni u junu.

64-bitna verzija malvera radi isto ono što i 32-bitna verzija - krade važne podatke sa zaraženog računara.

Međutim, nova verzija može da komunicira sa serverima za komandu i kontrolu preko Tor mreže. Ova funkcionalnost nije revolucionarna i već je primenjena u slučaju nekih drugih malvera, pa čak su je imale kao opcionu i neke 32-bitne verzije Zeus-a, ali je sada ova funkcionalnost neodvojivi deo 64-bitne verzije malvera.

Malver ubacuje maliciozni kod u određene procese. Ako ciljani proces pripada 64-bitnoj aplikaciji, Zeus ubacuje svoju 64-bitnu verziju u proces, u suprotnom, ubacuje 32-bitnu verziju.

Zeus postavlja standarde za druge bankarske malvere. Njegova funkcionalnost ubacivanja koda u browser-e postala je obavezna za sve bankarske Trojance.

U maju ove godine Trend Micro je objavio da je uočeno značajano povećanje upotrebe Zeus-a, jedne od najstarijih familija takozvanih finansijskih malvera. Pre dve godine procureo je izvorni kod malvera što je rezultiralo pojavom brojnih novih verzija malvera. Autor originalne verzije ne učestvuje više u razvoju malvera.

Više tehničkih detalja o ovome možete naći na blogu kompanije Kaspersky Lab.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje