Računari zaraženi Trojancem rentiraju se na crnom tržištu kao proxy serveri

Opisi virusa, 10.10.2012, 09:26 AM

Računari zaraženi Trojancem rentiraju se na crnom tržištu kao proxy serveri

Hiljade korisnika koji su se prijavili da koriste navodno legitiman i veoma jeftin proksi servis i čiji su računari zbog toga zaraženi malverom i regrutovani u bot mrežu, još jedan su dokaz da ako nešto izgleda suviše dobro teško da može biti istinito.

Pre tri meseca istraživači Symantec-a započeli su istragu o malveru nazvanom Backdoor.Proxybox koji je poznat od 2010. godine, ali je u poslednje vreme iznenada postao veoma aktivan.

Istraga Symantec-a je otkrila važne detalje o veličini bot mreže i operaciji ali i informacije koje bi mogle identifikovati autora malvera.

Servis ProxyBox navodno omogućava pristup hiljadama proxy-ja po ceni od samo 40 dolara mesečno. Ipak, to izgleda nije bilo sumnjivo hiljadama onih koji su pohrlili da se prijave za korišćenje servisa.

Uslov za korišćenje servisa je preuzimanje istoimenog softvera za koji se ispostavilo kasnije da je malver Backdoor.Proxybox.

Backdoor.Proxybox je Trojanac koji ima tri komponente - dropper, payload i rootkit. Ova prva instalira druge dve. Zadatak rootkit-a je da spreči otkrivanje payload-a i fajlova koji su povezani sa njim i da tako spreči njihovo uklanjanje sa računara. Payload se ponaša kao proxy, ali je odgovoran i za regrutovanje zaraženog računara u bot mrežu. Sve u svemu, zadatak ovog Trojanca koji ima i funkcionalnosti rootkit-a je da pretvori zaraženi računar u proxy server.

Najzanimljiviji detalji do kojih su tokom istrage došli istraživači Symantec-a odnose se na to kako kriminalci koriste zaražene računare.

Bot mreže su i inače alati koje sajber kriminalci često koriste zbog mogućnosti koje one pružaju. One se mogu koristiti za slanje neželjene pošte (spam emailova), pokretanje DDoS napada, uklanjanje CAPTCHA prepreka na veb sajtovima, u prevarama sa klikovima i za mnoge druge nelegalne aktivnosti.

U ovom slučaju, operteri bot mreže koriste potencijale komercijalnog proxy servisa. Zbog toga što mogu da sakriju korisnikovu IP (Internet Protocol) adresu, proxy serveri se obično koriste da bi se izbegla online cenzura, restrikcije koje u pojedinim delovima sveta postoje za određene sadržaje, a u mnogim slučajevima i za različite nezakonite aktivnosti.

Proxybox servis o kome je ovde reč nudi potpuno anonimne i transparentne SOCKS proxy servere koji mogu usmeravati saobraćaj bilo kog programa a ne samo brauzera i to po ceni od 25 dolara mesečno koliko košta pristup za 150 proxy servera, i 40 dolara mesečno za neograničeni broj proxy-ja. Operateri servisa garantuju klijenttima da neće čuvati pristupne logove, što ove servere čini savršenim za kriminalne aktivnosti.

Monitoring servera za kontrolu i komandu koji su vršili istraživači Symantec-a ukazuje da oni koji kontolišu bot mrežu nastoje da održe njenu veličinu na 40000 online korisnika u svakom trenutku.

Malver Proxybox se distribuira na različite načine uključujući i drive-by download napade sa kompromitovanih web sajtova koji hostuju komercijalne exploit komplete kao što je Blackhole.

Reklame za Proxybox servis koje se mogu videti na forumima koji su u vlasništvu sajber kriminalaca povezane su sa reklamama na drugim veb sajtovima na kojima se nude različiti servisi, od VPN, preko antivirusnog skeniranja do testiranja proxy-ja.

Korisnici plaćaju usluge preko WebMoney, Liberty Reserve i RoboKassa sistema za elektronsko plaćanje. Istraživači su analizirali naloge za plaćanje koji su povezani sa ovim sajtovima i doveli ih u vezu sa osobom koja je, sudeći po imenu, Ukrajinac koji živi u Rusiji.

Rizici koje nosi infekcija Trojancem Backdoor.Proxybox su veliki jer zaraženi računar može biti umešan u nezakonite aktivnosti a da pri tom korisnik računara toga nije svestan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje