Ransomware Locker mirovao na zaraženim računarima do 25. maja kada je počeo da šifruje fajlove

Opisi virusa, 29.05.2015, 01:30 AM

Ransomware Locker mirovao na zaraženim računarima do 25. maja kada je počeo da šifruje fajlove

Novi ransomware nazvan Locker nakon infekcije računara nalazio se u stanju mirovanja, da bi se aktivirao u trenutku koji su definisali napadači.

Ovakav pristup je novina kada je reč o ovoj vrsti malvera. Nije jasno zbog čega su napadači odložili šifrovanje fajlova na zaraženim računarima.

Jedno od mogućih objašnjenja je da je ransomware distribuiran pre nego što je postavljena infrastruktura za čuvanje ključeva za dešifrovanje fajlova i njihovo isporučivanje žrtvama koje su platile otkup.

Na ovaj način, kriminalci otežavaju da se sazna kada je i kako došlo do infekcije, a do nje može doći preko spam emailova koji vode do malicioznih web sajtova na kojima se nalazi Locker ili u drive-by napadima koji se oslanjaju na maliciozno oglašavanje i kompromitovane web sajtove.

Šifrovanje fajlova na računarima zaraženim ransomwareom Locker počelo je 25. maja u ponoć, po lokalnom vremenu.

Za razliku od drugih sličnih pretnji, Locker ne menja ekstenzije šiforvanih fajlova. Zbog toga je jedini način da se utvrdi da li je fajl šifrovan da se pokuša otvaranje fajla, kada će u slučaju da je fajl šifrovan, korisnik biti obavešten da je fajl oštećen ili da neupotrebljiv.

Pošto šifruje fajlove, Locker briše kopije koje pravi Windows Shadow Copy servis, ali samo na C:\. To ukazuje da napadači ciljaju na najvažnije podatke s obzirom da je uobičajena praksa korisnika da važne fajlove čuvaju na sistemskom disku.

To takođe znači da se fajlovi na svim drugim particijama mogu povratiti. Osim toga, brisanje shadow volume kopija nije uvek uspešno i podaci mogu biti vraćeni uz pomoć specijalnog softvera.

Posle šifrovanja podataka, a to su uglavnom dokumenti i slike, prikazuje se interfejs malvera Locker. Pored naziva malvera nalazi se i broj verzije malvera koji je izabran nasumično. Tako se mogu videti verzije malvera Locker v1.7, Locker v3.5.3, Locker V2.16 i Locker V5.52. Oznaka verzije izgleda da nema bilo kakav značaj. Locker prikazuje upustvo o tome kako platiti otkup, koja je jedinstvena bitcoin adresa na koju treba poslati 0,1 bitcoina (24 dolara) u zamenu za ključ za dešifrovanje koji se čuva na serveru sakrivenom na Tor anonimnoj mreži, zatim, spisak šifrovanih fajlova i stranicu na kojoj korisnik može proveriti status uplate.

Ransomware takođe prikazuje zastrašujuće upozorenje na dnu interfejsa da svaki pokupaj otklanjanja štete ili ispitivanja softvera Locker će dovesti do uništavanja ključa za dešifrovanje fajlova na serveru. Ipak, razloga za brigu nema, jer je ovo samo pokušaj kriminalaca da zastraše žrtve.

Krajnji rok za plaćanje bio je 28 maj. U obaveštenju o otkupu se tvrdi da će ključevi za dešifrovanje posle ovog datuma biti uništeni, što znači da podatke više nije moguće vratiti u prvobitno stanje.

Oni koji se odluče za plaćanje, što bi trebalo izbeći ako je moguće, posle plaćanja mogu da preuzmu ključ za dešifrovanje i automatski dešifruju svoje fajlove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje