Ransomware Locker mirovao na zaraženim računarima do 25. maja kada je počeo da šifruje fajlove

Opisi virusa, 29.05.2015, 01:30 AM

Ransomware Locker mirovao na zaraženim računarima do 25. maja kada je počeo da šifruje fajlove

Novi ransomware nazvan Locker nakon infekcije računara nalazio se u stanju mirovanja, da bi se aktivirao u trenutku koji su definisali napadači.

Ovakav pristup je novina kada je reč o ovoj vrsti malvera. Nije jasno zbog čega su napadači odložili šifrovanje fajlova na zaraženim računarima.

Jedno od mogućih objašnjenja je da je ransomware distribuiran pre nego što je postavljena infrastruktura za čuvanje ključeva za dešifrovanje fajlova i njihovo isporučivanje žrtvama koje su platile otkup.

Na ovaj način, kriminalci otežavaju da se sazna kada je i kako došlo do infekcije, a do nje može doći preko spam emailova koji vode do malicioznih web sajtova na kojima se nalazi Locker ili u drive-by napadima koji se oslanjaju na maliciozno oglašavanje i kompromitovane web sajtove.

Šifrovanje fajlova na računarima zaraženim ransomwareom Locker počelo je 25. maja u ponoć, po lokalnom vremenu.

Za razliku od drugih sličnih pretnji, Locker ne menja ekstenzije šiforvanih fajlova. Zbog toga je jedini način da se utvrdi da li je fajl šifrovan da se pokuša otvaranje fajla, kada će u slučaju da je fajl šifrovan, korisnik biti obavešten da je fajl oštećen ili da neupotrebljiv.

Pošto šifruje fajlove, Locker briše kopije koje pravi Windows Shadow Copy servis, ali samo na C:\. To ukazuje da napadači ciljaju na najvažnije podatke s obzirom da je uobičajena praksa korisnika da važne fajlove čuvaju na sistemskom disku.

To takođe znači da se fajlovi na svim drugim particijama mogu povratiti. Osim toga, brisanje shadow volume kopija nije uvek uspešno i podaci mogu biti vraćeni uz pomoć specijalnog softvera.

Posle šifrovanja podataka, a to su uglavnom dokumenti i slike, prikazuje se interfejs malvera Locker. Pored naziva malvera nalazi se i broj verzije malvera koji je izabran nasumično. Tako se mogu videti verzije malvera Locker v1.7, Locker v3.5.3, Locker V2.16 i Locker V5.52. Oznaka verzije izgleda da nema bilo kakav značaj. Locker prikazuje upustvo o tome kako platiti otkup, koja je jedinstvena bitcoin adresa na koju treba poslati 0,1 bitcoina (24 dolara) u zamenu za ključ za dešifrovanje koji se čuva na serveru sakrivenom na Tor anonimnoj mreži, zatim, spisak šifrovanih fajlova i stranicu na kojoj korisnik može proveriti status uplate.

Ransomware takođe prikazuje zastrašujuće upozorenje na dnu interfejsa da svaki pokupaj otklanjanja štete ili ispitivanja softvera Locker će dovesti do uništavanja ključa za dešifrovanje fajlova na serveru. Ipak, razloga za brigu nema, jer je ovo samo pokušaj kriminalaca da zastraše žrtve.

Krajnji rok za plaćanje bio je 28 maj. U obaveštenju o otkupu se tvrdi da će ključevi za dešifrovanje posle ovog datuma biti uništeni, što znači da podatke više nije moguće vratiti u prvobitno stanje.

Oni koji se odluče za plaćanje, što bi trebalo izbeći ako je moguće, posle plaćanja mogu da preuzmu ključ za dešifrovanje i automatski dešifruju svoje fajlove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje