Ransomware Pacman zahteva od korisnika da plate za šifrovane fajlove u roku od 24 sata

Opisi virusa, 07.04.2015, 00:00 AM

Ransomware Pacman zahteva od korisnika da plate za šifrovane fajlove u roku od 24 sata

Svi malver su loši, ali ranosmwarei su posebno podmukli. Zato pojava svakog novog ransomwarea privlači veliku pažnju, a to se desilo i sa napadom nazvanim Pacman, jer je neprijatniji nego što su uobičajeni napadi ransomwarea.

Za proždrljivog Pacmana koji će pojesti sve vaše fajlove dovoljan je jedan klik da inficira ranjivi računar, a žrtvama se daje samo 24 sata da plate otkup bitcoinima ukoliko ne žele da zauvek izgube svoje podatke.

Ovaj napad je delotvoran jer je veoma ubedljiv. Pacmanove prve žrtve bili su danski kiropraktičari koji su dobili emailove naslovljene sa “Mogući novi pacijent”.

Za razliku od često nevešto napisanih a ponekad i smešnih fišing emailova, ovi su napisani na odličnom danskom i sadrže Dropbox linkove za MRI i CT snimnke problema pacijenata koje doktor treba da pogleda. Međutim, umesto snimaka, linkovi pokreću ranosmware.

Kada žrtva klikne na link, pokreće se fajl pacman.exe koji počinje da šifruje podatke na inficiranom sistemu.

Fajlovi su označeni novom ekstenzijom “.ENCRYPTED”, a Windows desktop se zamenjuje sa porukom o otkupu. Pacman čak instalira komponentu za beleženje otkucaja na tastaturi, a može onemogućiti funkcije operativnog sistema kao što su taskmgr, cmd, regedit, čime značajno otežava analizu ili uklanjanje malvera.

Napad zahteva da napadnuti računar ima instaliran .NET framework, a većina Windows računara ima .NET framework po defaultu.

Broj žrtava ovog ranosmwarea je za sada relativno mali, ali stručnjaci pretpostavljaju da bi se napad mogao širiti. Oni posebno savetuju firmama da blokiraju pristup Droboxu, jer maliciozni linkovi i ranosmware fajlovi koriste Dropbox domen. Osim ako firma ne koristi Dropbox za preduzeća, blokiranje Dropboxa u svakom slučaju je smisleno. Sa aspekta zaštite podataka, korisnici ne bi trebalo da čuvaju ili dele kompanijske podatke na privatnim Dropbox nalozima.

Za pojedince najvažniji je zdrav razum. Dobro pripremljeni spear fiping napadi mogu biti veoma ubedljivi. Korisnici treba da budu oprezni sa emailovima koji stižu od nepoznatih, pa čak i od poznatih ako nije uobičajeno da oni šalju emailove. Dva puta razmislite pre nego što kliknete.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje