Rezervni plan nove verzije malvera Reveton

Opisi virusa, 20.09.2013, 10:37 AM

Rezervni plan nove verzije malvera Reveton

Nova verzija poznatog ransomware-a Reveton, koju su otkrili istraživači firme Malwarebytes, upošljava zaražene računare kao kopače Bitcoina, i to nakon što blokira sve ostale aktivnosti na zaraženom računaru.

Pre nego što se zaraženi računar pretvori u kopača (Bitcoin miner), on biva zaključan, a na ovaj način kriminalci više ne zavise od odluke korisnika da plati otkup jer računar koji kriminalci u potpunosti kontrolišu zahvaljujući malveru Reveton će sam otplatiti otkup kriminalcima.

Reveton je veoma rašireni malver koji obično optužuje korisnike zaraženih računara da su preuzimali fotografije zlostavljane dece ili sadržaj sa interneta koji je zaštićen autorskim pravima. Da bi korisnik izbegao zakonske konsekvence, od njega se traži da plati kaznu u zamenu za deblokadu računara koji zbog infekcije malverom postaje neupotrebljiv.

Obično se plaćanje otkupa obavlja preko vaučera servisa kao što su Ukash i Paysafecard, tako da je identitet kriminalaca na taj način zaštićen.

Reveton je više od dve godine prisutan na sceni, a svoj uspeh duguje dinamičkom pristupu svojih autora koji prilagođavaju malver korisnicima u različitim zemljama i često menjaju metode infekcije računara. Ipak, zastrašivanje korisnika je konstanta, a sada malver ima i rezervni plan ako plan sa zastrašivanjem propadne.

Malver ponekad zahteva hiljade dolara za isplatu od malih firmi, a nekada “samo” 100 dolara, a kriminalci računaju sa tim da će se određeni iako mali broj korisnika ipak odlučiti da plati.

Ovoga put Reveton ide i korak dalje, preuzimanjem i pokretanjem softvera za kopanje Bitcoina, bez znanja i dozvole korisnika.

Najbolji način da izbegnete kontakt sa malverom Reveton ili bilo kojim drugim sličnim malverom je da imate instaliran ažurirani antivirus na računaru, ali i da onemogućite Java Script i ažurirate sve dodatke za browser-e i browser-e koje koristite. Ransomware-i se najčešće šire drive-by download napadima a sam Reveton za svoje širenje često koristi neke od danas najozloglašenijih exploit alata.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje