Trojanac MSIL briše fajlove na zaraženim računarima

Opisi virusa, 29.08.2013, 09:07 AM

Trojanac MSIL briše fajlove na zaraženim računarima

Stručnjaci firme Malwarebytes otkrili su neobičan primerak malvera čiji je jedini zadatak da uništi fajlove na zaraženom računaru.

Pre petnaest godina, pre ere komercijalnih malvera, malveri kao što je Trojan.MSIL.st o kome je ovde reč, bili su uobičajena pojava, ali vremena su se promenila. Malveri čiji je jedini zadatak da inficiraju računare i unište sve podatke na njima su retkost. Ovakvi malveri, čije bi se ponašanje na računarima moglo nazvati nestašlukom, pojavljuju se s vremena na vreme, ali obično budu brzo otkriveni tako da ih odlikuje dosta niska stopa infekcije.

Ovaj Trojanac prečešljava hard diskove na zaraženim računarima tragajući za različitim vrstama fajlova, uključujući i fajlove baze podataka, jpeg fajlove i txt fajlove, zatim, različite arhive, setup.exe i .bak fajlove.

Kada ih pronađe, malver briše njihov sadržaj, zamenjujući ih porukom “because f*** you! That’s why.”

S obzirom da uništava fajlove, malver će dovesti i do toga da će pojedini programi loše raditi.

Malveri kao što je ovaj su retkost, jer današnji malveri nastoje da budu nevidljivi kako bi izbegli otkrivanje. Ipak, da ovi malveri mogu prouzrokovati i veće probleme dokazuje i slučaj malvera Shamoon, korišćenog u prošlogodišnjim napadima na naftnu industriju Saudijske Arabije, koji je zahvaljujući svojoj sofisticiranosti i visokom stepenu koordinacije u kratkom vremenskom roku uspeo da inficira veliki broj sistema.

Međutim, kada je reč o ovom Trojancu, stručnjaci Malwarebytes kažu da je on delo programera ili više autora koji “imaju previše vremena na raspolaganju”.

U eri komercijalnih malvera koji donose veliku zaradu svojim autorima, pojava ovih “nestašnih” malvera pokazuje da još uvek ima autora koji su spremni da ulože vreme i znanje u razvoj malicioznih programa samo zato da bi imali publiku.

Dobar primer je i malver Zimuse koji se pojavio 2010. godine na hard diskovima jednog slovačkog motociklističkog kluba da bi zatimizmakao kontroli i dospeo na računare korisnika širom sveta inficirajući MBR svakog hard diska na računaru.

Ima još primera “čudnih” malvera, kao što je Trojanac Krotten koji je ucenjivao korisnike zaraženih računara zahtevajući od njih da plate samo 4 dolara da bi im bila vraćena kontrola nad zaraženim računarom. Zatim, "malver AC/DC" koji je, iako to nikada nije zvanično potvđeno, emitovao pesmu Thunderstruck tokom napada na nuklearna postojenja u Iranu, što je izgleda bio njegov jedini zadatak.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje