Trojanac Odlanor vara u pokeru

Opisi virusa, 22.09.2015, 19:15 PM

Trojanac Odlanor vara u pokeru

Istraživači iz kompanije ESET otkrili su malver koji je jedinstven po tome što špijunira igrače sa sajtova za online kockanje, posebno sajtova Full Tilt Poker i PokerStars i pravi snimke žrtvine igre koje šalje napadačima.

Reč je o trojancu Win32/Spy.Odlanor koga kada se instalira na računaru žrtve hakeri koriste da bi varali u online pokeru praveći snimke karata inficiranih protivnika.

Kada malver napravi takav snimak on ga šalje napadaču koji se zatim pridružuje stolu za kojim je žrtva, čije je karte video.

Kao i u slučaju mnogih drugih trojanaca, Win32/Spy.Odlanor inficira računar kada korisnik preuzima neke korisne programe sa sajtova koji nisu zvanični sajtovi proizvođača. Malver se maskira kao beigni instaler za programe različite namene, kao što su Daemon Tools ili mTorrent. U nekim slučajevima, trojanac se instalira preko programa koji su povezani sa pokerom, kao što su Tournament Shark, Poker Calculator Pro, Smart Buddy, Poker Office i drugi.

Kada se malver instalira i pokrene, on se koristi da napravi snimke prozora dva ciljana poker klijenta - Full Tilt Poker ili PokerStars. Ako ih korisnik koristi, malver će automatski praviti snimke koje će zatim slati napadaču.

Za napadača je važno da zna ID igrača jer oba pomenuta sajta omogućavaju igračima da traže druge igrače uz pomoć jedinstvenog ID igrača, što olakšava napadaču da se pridruži stolu za kojim igra žrtva.

U ESET-u nisu sigurni da li prevaranti sami igraju igre ili to rade na neki automatizovani način.

Novijim verzijama ovog trojanca koje su otkrivene dodata je funkcionalnost krađe podataka opšte namene zahvaljujući tome što je u trojanca ugrađena verzija alata NirSoft WebBrowserPassView tako da ove verzije mogu da izvlače lozinke iz različitih browsera. NirSoft WebBrowserPassView je legitiman ali potencijalno nebezbedan alat, koji može da izvlači lozinke iz browsera.

Prema tvrdnjama istraživača ESET-a računari nekoliko stotina igrača online pokera inficirani su u proteklih šest meseci, a najveći broj infekcija otkriven je u istočnoevropskim zemljama, posebno u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje