Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Opisi virusa, 11.03.2014, 09:20 AM

Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Kriminalci nisu baš poznati kao ljudi koji imaju savest. To isto važi i za kriminalce koji stoje iza malvera. I autori ransomware-a, malvera koji šifruju podatke korisnika, nemaju problema sa savešću i moralnim aspektom svog "biznisa". Oni svojim žrtvama ne ostavljaju mnogo izbora osim da za svoje “zarobljene” fajlove plate otkup kako bi im bili vraćeni dešifrovani.

Zato je pristup koji imaju autori malvera Trojan.Ransomcrypt.G neobičan. Nema sumnje da su autori malvera kriminalci, kao i svi drugi koji stoje iza ovakvih prevara, ali izgleda da imaju neke principe koji nisu uobičajeni u svetu sajber kriminala, kažu stručnjaci kompanije Symantec koji su analizirali ovaj malver.

Naime, autori Trojanca Ransomcrypt nude žrtvi besplatno dešifrovanje fajlova posle mesec dana od momenta infekcije računara, u slučaju da žrtva ne odluči da ranije plati otkup.

“P. S. Upamtite, mi nismo prevaranti. Nama ne trebaju vaši fajlovi.Ako želite, možete dobiti besplatno dekriptor posle mesec dana. Samo pošaljite zahtev odmah nakon infekcije. Svi podaci biće u potpunosti ponovo vraćeni. Vaša garancija - dešifrovani uzorci i pozitivne povratne informacije od ranijih korisnika.”

Ovo je deo poruke kriminalaca korisniku zaraženog računara koja se nalazi u txt dokumentu pod nazivom “how to get data”.

Po svemu ostalom Trojanac Ranomcrypt je tipičan ransomware koji šifruje fajlove na zaraženom sistemu. Trojanac sadrži dugu listu ekstenzija fajlova koje treba šifrovati. Šifrovani fajlovi dobijaju od Trojanca dodatnu ekstenziju .OMG! Na primer, ako je šifrovan fajl hello.doc, on će biti preimenovan u hello.doc.OMG!.

Gore spomenuti fajl pod nazivom “how to get data.txt” sadrži instrukcije kako povratiti podatke. Korisnik treba da pošalje email hakerima sa tekstualnim fajlom i nekim šifrovanim fajlovima u prilogu. Hakeri će odgovoriti i poslati dešifrovane fajlove i uputstvo kako doći do alata za otključavanje koji korisnik treba da upotrebi da bi dešifrovao ostale fajlove.

Korisnici ne bi trebalo da plaćaju kriminalcima za dešifrovanje fajlova ni u ovom ni u bilo kom drugom slučaju, kažu stručnjaci. Instaliran antivirusni softver na računaru i backup fajlova su pravi odgovor na ovakve pretnje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje