Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Opisi virusa, 11.03.2014, 09:20 AM

Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Kriminalci nisu baš poznati kao ljudi koji imaju savest. To isto važi i za kriminalce koji stoje iza malvera. I autori ransomware-a, malvera koji šifruju podatke korisnika, nemaju problema sa savešću i moralnim aspektom svog "biznisa". Oni svojim žrtvama ne ostavljaju mnogo izbora osim da za svoje “zarobljene” fajlove plate otkup kako bi im bili vraćeni dešifrovani.

Zato je pristup koji imaju autori malvera Trojan.Ransomcrypt.G neobičan. Nema sumnje da su autori malvera kriminalci, kao i svi drugi koji stoje iza ovakvih prevara, ali izgleda da imaju neke principe koji nisu uobičajeni u svetu sajber kriminala, kažu stručnjaci kompanije Symantec koji su analizirali ovaj malver.

Naime, autori Trojanca Ransomcrypt nude žrtvi besplatno dešifrovanje fajlova posle mesec dana od momenta infekcije računara, u slučaju da žrtva ne odluči da ranije plati otkup.

“P. S. Upamtite, mi nismo prevaranti. Nama ne trebaju vaši fajlovi.Ako želite, možete dobiti besplatno dekriptor posle mesec dana. Samo pošaljite zahtev odmah nakon infekcije. Svi podaci biće u potpunosti ponovo vraćeni. Vaša garancija - dešifrovani uzorci i pozitivne povratne informacije od ranijih korisnika.”

Ovo je deo poruke kriminalaca korisniku zaraženog računara koja se nalazi u txt dokumentu pod nazivom “how to get data”.

Po svemu ostalom Trojanac Ranomcrypt je tipičan ransomware koji šifruje fajlove na zaraženom sistemu. Trojanac sadrži dugu listu ekstenzija fajlova koje treba šifrovati. Šifrovani fajlovi dobijaju od Trojanca dodatnu ekstenziju .OMG! Na primer, ako je šifrovan fajl hello.doc, on će biti preimenovan u hello.doc.OMG!.

Gore spomenuti fajl pod nazivom “how to get data.txt” sadrži instrukcije kako povratiti podatke. Korisnik treba da pošalje email hakerima sa tekstualnim fajlom i nekim šifrovanim fajlovima u prilogu. Hakeri će odgovoriti i poslati dešifrovane fajlove i uputstvo kako doći do alata za otključavanje koji korisnik treba da upotrebi da bi dešifrovao ostale fajlove.

Korisnici ne bi trebalo da plaćaju kriminalcima za dešifrovanje fajlova ni u ovom ni u bilo kom drugom slučaju, kažu stručnjaci. Instaliran antivirusni softver na računaru i backup fajlova su pravi odgovor na ovakve pretnje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje