Trojanac SpyEye: 'Veliki brat' korisnika online bankovnih naloga

Opisi virusa, 28.05.2012, 10:28 AM

Trojanac SpyEye: 'Veliki brat' korisnika online bankovnih naloga

Iako se čini da su autori poznatog bankarskog Trojanca SpyEye jednostavno nestali i da razvoj bazične verzije Trojanca stagnira, ovaj malver je još uvek popularan među sajber kriminalcima koji ga koriste širom sveta. S obzirom da SpyEye ima plugin sistem, operateri bot mreža su još uvek u mogućnosti da proširuju njegove funkcionalnosti.

Stručnjaci proizvođača antivirusa nemačke kompanije G Data analizirali su zanimljiv uzorak ovog malvera. On ima dobro poznate funkcionalnosti SpyEye Trojanca: slanje snimaka ekrana (screenshots), grebovanje obrazaca i RDP server koji omogućava kriminalcima potpunu daljinsku kontrolu nad zaraženim računarom. Osim toga, Trojanac sadrži i novi plugin nazvan “flashcamcontrol”. Zahvaljujući ovom pluginu, Trojanac može da snima korisnika računara preko veb kamere i mikrofona.

Trojanci koji snimaju korisnike zaraženih računara nisu novost. Ali u nekoliko javnosti poznatih slučajeva uglavnom se radilo o voajerizmu.

Međutim, kada je reč o SpyEye Trojancu, izgleda da kriminalce nešto drugo zanima. Verzija Trojanca koju su analizirali u G Data počinje prenos sa korisnikovog računara u trenutku kada korisnik obavlja novčane transakcije.

Ranije, Trojanci sa ovakvim kapacitetima bi započeli snimanje korisnika pomoću veb kamere odmah po uključivanju računara ili onda kada bi napadač sam započeo snimanje. Ali ove metode nisu tako ciljane kao što je to ovde slučaj.

Trojanac koristi Adobe Flash da bi mogao da realizuje ovu svoju funkcionalnost. Obično, veb sajtovi od korisnika zahtevaju dozvolu za pristup veb kameri i mikrofonu računara putem Flasha. Kada korisnik da trajnu dozvolu veb sajtu, dozvola se čuva lokalno, u fajlu .sol. Da zaobiđe ovu prepreku, plugin flashcamcontol menja podešavanja za Flash u pomenutom .sol fajlu: %APPDATA%\Macromedia\Flash Player\macromedia.com\support\flashplayer\sys\settings.sol.

Trojanac manipuliše ovim fajlom kako bi dobio trajnu dozvolu za Flash fajlove koji se nalaze na domenu koji je u vlasništvu kriminalaca kao i za domene banaka.

Da bi započeo snimanje korisnika, Flash fajl koji se nalazi na domenu malvera mora biti ugrađen u korisnikov brauzer. Da bi ovo uradili, kriminalci koriste poznati plugin SpyEye Trojanca pod nazivom “webfakes”. Plugin preusmerava HTTP zahtev sa jedne lokacije na drugu, u ovom slučaju ka serveru pod kontrolom kriminalaca.

Iako istraživači nisu sigurni šta su imali na umu oni koji su razvili ovu funkcionalnost Trojanca, pretpostavka je da bi ona mogla biti korišćena kao sredstvo društvenog inženjeringa. Napadač bi, pretpostavka je istraživača, mogao započeti video razgovor sa žrtvom koja veruje da je na bezbednoj veb stranici banke, pa bi se kriminalac mogao predstaviti kao službenik banke i na neki način ga ubediti da prebaci novac na njegov račun. Drugim rečima, ovakav Trojanac bi "machine-in-the-middle" mogao unaprediti u "human-in-the-middle" napade.

Za sada nije prijavljen nijedan takav napad, ali stručnjaci su uvereni da ovakva evolucija Trojanca nije slučajna, niti su tehnički preduslovi koje sada omogućava malver stvoreni samo radi zabave.

Više detalja o ovome možete naći na blogovima kompanija G Data i Kaspersky Lab:


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje