Zašto je opasno preuzimati programe sa nezvaničnih sajtova

Opisi virusa, 24.05.2013, 10:07 AM

Zašto je opasno preuzimati programe sa nezvaničnih sajtova

Autori malvera znaju šta tražite na internetu, pa je zato uobičajeno da svoje kampanje distribucije malvera prilagođavaju potražnji, bilo da su u pitanju najvažnija događanja u svetu ili preuzimanje programa.

Zbog toga što se malveri vrlo često distribuiraju u paketu sa legitimnim softverom, preuzimanje programa sa internet lokacija koje nisu zvanični sajtovi proizvođača, može biti veoma rizično. Jedan klik je dovoljan da zarazite svoj računar malverom kao što je Trojanac koji krade lozinke i koji dolazi u paketu sa alatom za Dota2, online video igricu kompanije Valve Corporation. Alat nema veze sa proizvođačem igrice i može se besplatno preuzeti na internetu.

Kada se raspakuje fajl, alat će raditi ali će se istovremeno pokrenuti i Trojanac, koji počinje da prikuplja lozinke sa računara za različite FTP i IM klijente i web browser-e. Ukradene lozinke se šifruju i šalju autoru paketa putem emaila, FTP-a ili servera.

Analiza paketa odvela je stručnjake Microsoft-a do malware builder-a zahvaljujući kome je i stvoren maliciozni paket sa početka priče. Malware builder je TrojanSpy:Win32/Usteal, koji je javno dostupan za preuzimanje i odgovoran za stvaranje malvera koji se potom distribuiraju na računare žrtava. On je, sudeći prema jeziku korisničkog interfejsa, prevashodno namenjen korisnicima sa ruskog govornog područja.

Kada se Trojanac kreira builder-om, autor može da odabere kako će ga upakovati: sa legitimnim alatima, programima ili slikama.

Na autoru je i da odluči kako će ga distribuirati. On može postaviti fajl na besplatni hosting sajt i distribuirati link kao spam na forumima, u komentarima ili putem kratkih poruka. Metod distribucije zavisi od toga ko su mete napadača.

U konkretnom slučaju, koji su analizirali stručnjaci Microsoft-a, mete su igrači Dota2. Trojanac TrojanSpy:Win32/Usteal je u paketu sa Dota2 alatom postavljen na jedan hosting sajt. Malver se distribuira preko spam komentara na ruskom i engleskom jeziku na stranicama YouTube koje su u vezi Dota2.

Najveći broj infekcija ovim Trojancem je otkriven u Rusiji gde je i nastao ovaj program, ali su infekcije računara otkrivene i u SAD, Ukrajini, na Sejšelima, u Kazahstanu i drugim zemljama.

Ovaj slučaj pokazuje kako je lako autorima malvera da naprave i distribuiraju maliciozne programske pakete. Jedina ispravna odluka je da softver preuzimate direktno sa zvaničnog web sajta, i da budete oprezni sa linkovima u komentarima i na forumima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje