Zeus dropper Trojanac uzrokuje ponovljene infekcije kompjutera

Opisi virusa, 25.10.2010, 01:51 AM

Zeus dropper Trojanac uzrokuje ponovljene infekcije kompjutera

Kompanija Trend Micro upozorila je korisnike na novi plug-in, PE_LICAT.A-O, koji omogućava Trojancu Zeus da kontinuirano iznova inficira računar novim verzijama malicioznog programa.

PE_LICAT.A-O, kojeg je Trend Micros otkrio početkom oktobra, ubacuje se u izvršni proces i na taj način inficira memoriju pa svaki fajl koji posle toga bude pokrenut biva zaražen ovim malicioznim kodom.

Svaki put kada je PE_LICAT.A-O pokrenut, on pokušava da preuzme fajlove sa domena visokog nivoa kao što su biz, com, info, org i net, i takvih pokušaja ima maksimalno 800.

Iz Trend Micro tvrde da downloader pokazuje neke karakteristike koje se često povezuju sa Zeus Trojancem, ali i da ima neke specifične odlike koje do sada nisu viđene u slučaju Zeus.

Savetnik za bezbednost u kompaniji Trend Micro, Rik Ferguson, pojavu ovog malicioznog koda označio je kao “evoluciju Zeus-a”, sa nekim dodatnim novim komponentama koje su ili nove komponente Zeus Trojanca ili je plug-in napravljen kako bi omogućio Zeus Trojancu da postane “fajl infektor”, što PE_LICAT.A-O sasvim izvesno jeste, kao i da postane dropper tako da sada ima i sposobnost preuzimanja (download).

“Mislimo da on (Licat) pokreće download, kada je glavni infektor fajl preuzet on inficira sve .exe fajlove u sistemu i kada se bilo koji od ovih fajlova pokrene on će preuzeti svežu kopiju Zeus-a. Zato verujemo da je njegova primarna svrha da produži infekciju, tako da kada se vaš računar zarazi, vi ćete ga očistiti ali vaš kompjuter će biti ponovo zaražen,” kaže Ferguson.

Iako je Microsoft nedavno svojoj besplatnoj alatki za uklanjanje malicioznog softvera (MSRT) dodao i detekciju Zeus-a, uklonivši ga sa 200000 računara, problem sa ovim Trojancem je što je stopa detekcije svega 50%, tako da čak i da Microsoft uradi mnogo više, za sajber-kriminalce nije veliki izazov da promene izgled fajla.

Kao i programeri komercijalnih programa, i autori Zeus-a imaju program za istraživanje i razvoj čija je svrha da se izbegne detekcija malicioznog koda i ide u korak sa rastućim brojem bezbednosnih mehanizama koji otkrivaju, blokiraju i uklanjaju Zeus. U isto vreme, komercijalni softver mora da prođe procese provere kvaliteta pre nego što se objavi i pusti na tržište dok autori Zeus-a imaju prednost samim tim što objavljuju ažuriranja malicioznog koda vrlo učestalo jer ne moraju da brinu o kvalitetu softvera.

Procene su da će Zeus još izvesno vreme u budućnosti ostati na čelnim pozicijama kada je reč o malware-u, s obzirom da se očigledno kontinuirano radi na njegovom unapređenju i izmenama. Sve dok god Zeus bude efikasan u prevarama, sajber-kriminalci će nastojati da ga zadrže u igri kako bi nastavio da im donosi ono što zbog čega se i ulažu napori u njegov razvoj, a to je profit.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Final Cut Pro i druge piratske macOS aplikacije na Pirate Bay su inficirane do sada neotkrivenim malverom. Kada ih žrtve preuzmu, zaraženi Apple ure... Dalje

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Istraživači iz firme SentinelOne 26. decembra primetili su prvu varijantu ransomwarea Clop (Cl0p) koja cilja na Linux sisteme. Clop se prvi put poja... Dalje