Žrtve kripto-malvera TorLocker mogu dešifrovati većinu svojih fajlova bez plaćanja kriminalcima

Opisi virusa, 17.04.2015, 01:00 AM

Žrtve kripto-malvera TorLocker mogu dešifrovati većinu svojih fajlova bez plaćanja kriminalcima

Kripto-ranosmware je uglavnom veoma loša vest za žrtve koje nemaju mnogo izbora ako nemaju backup važnih fajlova. Drugu mogućnost - plaćanje kriminalcima - stručnjaci ne preporučuju korisnicima čije je podatke šifrovao neki od kripto-malvera. Izlaženjem u susret kriminalcima na ovaj način, ne samo da se oni ohrabruju da nastave dalje sa svojim kriminalnim aktivnostima zbog isplatljivosti ovog biznisa, već za same žrtve nema garancije da će im šifrovani fajlovi biti vraćeni u prvobitno stanje.

Međutim, infekcija kripto-ransomwareom ne znači uvek da se morate oprostiti od svojih fotografija, dokumenata i drugih fajlova koje ste imali na računaru. Bar ne ako je u pitanju malver TorLocker, koji Kaspersky Lab detektuje kao Trojan-Ransom.Win32.Scarper. Dobra vest je da žrtve mogu dešifrovati većinu šifrovanih fajlova bez plaćanja kriminalcima.

Ovaj malver je na početku inficirao samo računare japanskih korisnika, ali su kasnije verzije malvera ciljale i korisnike koji govore engleski. Bilo je nekoliko izmena u kodu malvera, ali enkripcijski algoritam je ostao isti.

“Naša analiza pokazuje da je Trojan-Ransom.Win32.Scarper verovatno napisan u asembleru, što je neobično za ovu vrstu malvera. Trojanac koristi Tor mrežu da bi konatktirao svoje vlasnike - što izgleda postaje standard za novu generaciju ranosmwarea - kao i proxy server polipo”, kažu istraživači Kaspersky Laba.

“Ako malver bude obrisan od strane bezbednosnog proizvoda nakon šifrovanja fajlova, trojanac postavlja svetlo crvenu pozadinu na radnu površinu, sa linkom za svoj izvršni fajl. Ovako korisnici imaju šansu da ponovo instaliraju trojanca i i obaveste njegove vlasnike da su platili otkup: da bi to uradili, korisnici treba da unesu detalje o plaćanju u za to namenjeni TorLocker prozor.”

Trojanac šifruje različite vrste fajlova, dokumente, video snimke, audio fajlove, slike, arhive, baze podataka, sertifikate i druge, sa AES-256 + RSA-2084 i traži od korisnika da plate 300 dolara, pa i više za dešifrovanje fajlova.

Ali implementacija kriptografskih algoritama u slučaju ovog malvera je loša, što znači da žrtve mogu same dešifrovati više od 70% šifrovanih fajlova.

Istraživači Kaspersky Laba nisu objasnili koje su greške autori malvera napravili, već su ponudili žrtvama alat nazvan ScarperDecryptor kojim žrtve mogu pokušati da dešifruju zarobljene fajlove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje