Faxploit: Kako hakeri mogu iskoristiti faks uređaje za ubacivanje malvera u ciljanu mrežu

Vesti, 15.08.2018, 09:30 AM

Faxploit: Kako hakeri mogu iskoristiti faks uređaje za ubacivanje malvera u ciljanu mrežu

Mnoge kompanije imaju broj faksa na stranici sa kontakt informacijama na svojim web sajtovima. Na kraju krajeva, deljenje broja faksa smatra se bezopasnim bar u meri u kojoj je to i deljenje drugih informacija kao što su email adresa ili telefonski broj. Međutim, izgleda da to nije tako i da hakeri mogu iskoristiti i broj faksa.

Prema istraživanju CheckPointa, objavljenom na konferenciji o bezbednosti Defcon 2018, ako napadač ima broj faksa kompanije, on može da pošalje posebno napravljenu sliku na ciljanu mašinu a u tom fajlu može biti kodirano bilo šta - malver, softver za majning kriptovalute, ransomware ili spyware. Mašina će dekodirati fajl i otpremiti softver u svoju memoriju. Na ovaj način, napadači mogu lako doći do poverljivih podataka ili mogu ometati čitavu mrežu na koju je priključen faks.

CheckPoint navodi da su određene ranjivosti, prisutne u komunikacijskim protokolima koje koristi većina faks uređaja širom sveta, odgovorne za hakovanje. Koristeći ove ranjivosti napadač može da preuzme kontrolu nad bilo kojom mrežom, bilo da je privatna ili komercijalna. Loši protokoli su instalirani ne samo u faks uređajima, već i u višefunkcionalnim štampačima.

Govoreći na DefConu, istraživači CheckPointa su objasnili da greške u protokolima koje koriste svi telefaksi i multifunkcionalni štampači, omogućavaju hakerima da lako ubace malver u mrežu kompanije. Sve ovo se može učiniti jednostavno pomoću broja faksa i telefonske linije.

Istraživači CheckPointa Ejal Itkin i Janiv Balmas su objasnili postupak hakovanja na sledeći način:

"Samo pomoću telefonske linije, uspeli smo da pošaljemo faks koji bi mogao da preuzme potpunu kontrolu nad štampačem, a kasnije i širiti naš malver unutar računarske mreže koja je dostupna za štampač."

Istraživači su mišljenja da se ovaj bezbednosni rizik mora odmah rešiti izmenom načina na koji savremeni mrežni protokoli tretiraju telefakse i štampače. Oni kažu da kompanije treba da budu upozorene i da faks uređaje smatraju potencijalnim vektorom napadom za hakere koji žele da se infiltriraju u mreže kompanija.

Exploit koji su istraživači nazvali Faxploit je testiran na HP Officejet Pro 6830 faks štampačima. Međutim, oni su uvereni da se slični exploiti mogu primeniti na sve faks uređaje jer su ranjivosti identifikovane u komunikacionim protokolima. Online faks usluge kao što je fax2email takođe su osetljive na slične napade. Vredi napomenuti da je HP brzo ispravio grešku u gore navedenom modelu tako što je objavio zakrpu koje je sada dostupna za preuzimanje na HP.com.

Ovo je prilično zabrinjavajuće otkriće, jer kompanije širom sveta koriste približno 45 miliona faks uređaja, a godišnje se pošalje oko 17 milijardi faksova. Institucije i kompanije koje se bave zdravstvenom zaštitom, banke, advokatske kancelarije i trgovci nekretninama se u velikoj meri oslanjaju na faksove u razmeni osetljivih informacija. Zbog toga, propusti moraju biti rešeni brzo i pouzdano.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje