Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Vesti, 18.04.2024, 10:30 AM

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024.

Ovo je povećanje udela Microsofta u pokušajima „pecanja“ brenda u poređenju sa poslednja tri meseca 2023. godine, kada se Microsoft koristio u 33% slučajeva.

Google je bio drugi najčešće korišćeni brend za lažno predstavljanje u prvom kvartalu 2024, sa 11% pokušaja. Ovo je povećanje od tri procentna poena u odnosu na četvrti kvartal 2023.

U prvom kvartalu 2024. godine došlo je do značajnog smanjenja udela Amazona u phishing napadima, koji je pao sa 9% na 3%.

Istraživači su rekli da ovi podaci pokazuju kako sajber kriminalci kontinuirano razvijaju svoje mamce u skladu sa različitim faktorima. Na primer, pokušaji korišćenja LinkedIna kao mamca porasli su sa 3% u četvrtom kvartalu 2023. na 11% u prvom kvartalu 2024. godine, što bi moglo biti povezano sa povećanim traženjem posla u novoj godini.

Airbnb je debitovao na listi vodećih 10 brendova koji su se najviše koristili za lažno predstavljanje u prvom kvartalu 2024, sa 1% pokušaja. Istraživači Check Point veruju da je ovaj plasman Airbnb na top 10 listu verovatno rezultat uskršnje sezone putovanja.

„Sezonski porast planiranja odmora mogao je da poveća vidljivost i privlačnost Airbnba, posebno među putnicima koji traže jedinstven smeštaj“, objasnili su istraživači.

Tehnološki sektor je ostao industrija koja se najviše koristi za lažno predstavlja u phishingu

Na listi 10 najpopularnijih brendova korišćenih u phishing prevarama u prvom kvartalu 2024 su Microsoft (38%), Google (11%), LinkedIn (11%), Apple (5%), DHL (5%), Amazon (3%), Facebook (2%), Roblox (2%), Wells Fargo (2%) i Airbnb (1%).

Check Point je takođe primetio nekoliko novih phishing kampanja tokom prva tri meseca 2024, koje je bilo posebno teško otkriti.

U jednoj kampanji u kojoj se kao mamac koristio Microsoft, napadači su koristili razne lažne teme e-pošte i identitete pošiljaoca da bi prevarili primaoce. Obmanjujući imejlovi uključivali su teme kao što je „Obaveštenje o neuspešnoj isporuci poruke“. Imejlovi sadrže link, koji, ako se klikne, vodi primaoce na veb sajt koji podseća na tipičnu stranicu za prijavu na Outlook. Ova stranica treba da prevari mete napada da daju svoje podatke za prijavu.

„U svetlu stalne pretnje koju predstavlja lažno predstavljanje brenda, neophodno je da korisnici zadrže povećan nivo budnosti i opreza kada komuniciraju sa mejlovima ili porukama navodno od pozdanih brendova“, rekli su istraživači.

Foto: 84 Video / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje