Letujte bezbedno - zaštitite svoje uređaje i podatke

Tekstovi o zaštiti, 17.06.2013, 09:15 AM

Letujte bezbedno - zaštitite svoje uređaje i podatke

Ako ovog leta planirate odmor, onda imate razlog da nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Nema sumnje da će se u vašem prtljagu naći smart telefon, tablet uređaj i/ili kamera kako biste zabeležili sve zanimljive trenutke odmora koje ćete, s obzirom na trend koji su nametnule popularne društvene mreže, odmah ili što pre podeliti sa svojim prijateljima na internetu.

Većina nas se po dolasku na odredište i ne raspakuje a već traži internet konekciju. Roming je skupa opcija, pa je besplatni javni Wi-Fi internet najjeftinije rešenje za većinu turista. Ovo je uobičajeni scenario, ali riskantan iz mnogo razloga.

Evo nekih preporuka iz Kaspersky Lab-a koje će vam biti od pomoći da izbegnete da vaše letovanje ne postane nezaboravno zato što ste izgubili smart telefon ili vam je neko preoteo Facebook ili Twitter nalog.

  • Zaštitite se od krađe uređaja. Gubitak uređaja, smart telefona, tableta ili laptopa je velika briga korisnika na putovanjima. Da biste zaštitili svoje podatke, a među njima i one koji su povezani sa vašim računom u banci, uređaji koji čuvaju takve podatke moraju biti fizički obezbeđeni. Naravno, ne možete da ulazite u vodu sa smart telefonom vezanim oko ručnog zgloba, ali neke mere za zaštitu uređaja možete preuzeti. Možete aktivirati GPS praćenje da biste mogli da pronađete izgubljeni/ukradeni telefon, ali i da omogućite daljinsko brisanje podataka, što vam omogućavaju neki programi kao što je na primer Kaspersky Mobile Security. Na isti način možete zaštititi i tablet pa i laptop.

  • Zaključavajte ekran telefona lozinkom kako biste izbegli da neko ko ima fizički pristup vašem uređaju pristupi vašim podacima.

  • Laptopovi, kamere, smart telefoni i tableti - svi ovi uređaji su podjednako podložni bezbednosnim rizicima. Sajber kriminalci često špijuniraju javne mreže da bi presretali podatke koji se prenose, uključujući i podatke za prijavljivanje na online bankovne račune, lozinke naloga i druge.

  • Postavite svoju VPN konekciju i koristite je dok se povezujete na javni Wi-Fi ili hotelski internet. Sajber kriminalci često koriste hotelske internet konekcije za zlonamerne aktivnosti.

  • Budite oprezni kada koristite otvoreni Wi-Fi. Kada koristite Wi-Fi na aerodromu ili kafiću, zatražite od nekog od zaposlenih informacije o pristupnoj tački, uključujući njen naziv i IP adresu. Kriminalci nekada kreiraju javne Wi-Fi konekcije sa nazivima sličnim onima koje imaju i objekti koji nude besplatni bežični internet.

  • Kada koristite javni Wi-Fi, ne prijavljujte se na sajtove koji bi mogli otkriti vaš identitet ili vaše lične podatke, kao što su Facebook, Twitter, sajtovi banaka ili sajtovi koji čuvaju informacije o vašoj kreditnoj kartici. Ako baš morate da pristupite nekom od ovakvih sajtova, koristite mobilnu mrežu.

  • Koristite renormirani antivirusni program na svim svojim uređajima.

  • Nemojte koristiti online bankarske servise, lične naloge ili online kupovinu sa javnih računara u internet kafeima, na aerodromima, u klubovima, hotelima i bibliotekama. Ovi računari mogu imati neke špijunske programe koji mogu pratiti i beležiti vaše kucanje na tastaturi i presretati internet saobraćaj.

  • Ne ostavljajte uključen Bluetooth ako vam je nepotreban kako se ne bi dogodilo da se vašim podacima neovlašćeno pristupa.

  • Najbolje bi bilo da iznajmite portabl 3G/4G mobilni hotspot tokom putovanja, da biste izbegli nebezbedne konekcije ili skupe usluge rominga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na ... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Grupe koje se bave sajber kriminalom organizovane su na sličan način kao i bilo koja IT kompanija. Ključne uloge u tim grupama igraju programeri ko... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Rusko sajber podzemlje, kome pripadaju sajber kriminalci iz Ruske Federacije i nekih država bivšeg SSSR-a, pre svih, iz Ukrajine i baltičkih zemalj... Dalje

Kako da se zaštitite od fišinga

Kako da se zaštitite od fišinga

Ako malo razmislite, mala je razlika između pecanja na internetu poznatog pod nazivom fišing, i stvarnog pecanja. Jedna od glavnih razlika je to št... Dalje