Letujte bezbedno - zaštitite svoje uređaje i podatke

Tekstovi o zaštiti, 17.06.2013, 09:15 AM

Letujte bezbedno - zaštitite svoje uređaje i podatke

Ako ovog leta planirate odmor, onda imate razlog da nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Nema sumnje da će se u vašem prtljagu naći smart telefon, tablet uređaj i/ili kamera kako biste zabeležili sve zanimljive trenutke odmora koje ćete, s obzirom na trend koji su nametnule popularne društvene mreže, odmah ili što pre podeliti sa svojim prijateljima na internetu.

Većina nas se po dolasku na odredište i ne raspakuje a već traži internet konekciju. Roming je skupa opcija, pa je besplatni javni Wi-Fi internet najjeftinije rešenje za većinu turista. Ovo je uobičajeni scenario, ali riskantan iz mnogo razloga.

Evo nekih preporuka iz Kaspersky Lab-a koje će vam biti od pomoći da izbegnete da vaše letovanje ne postane nezaboravno zato što ste izgubili smart telefon ili vam je neko preoteo Facebook ili Twitter nalog.

  • Zaštitite se od krađe uređaja. Gubitak uređaja, smart telefona, tableta ili laptopa je velika briga korisnika na putovanjima. Da biste zaštitili svoje podatke, a među njima i one koji su povezani sa vašim računom u banci, uređaji koji čuvaju takve podatke moraju biti fizički obezbeđeni. Naravno, ne možete da ulazite u vodu sa smart telefonom vezanim oko ručnog zgloba, ali neke mere za zaštitu uređaja možete preuzeti. Možete aktivirati GPS praćenje da biste mogli da pronađete izgubljeni/ukradeni telefon, ali i da omogućite daljinsko brisanje podataka, što vam omogućavaju neki programi kao što je na primer Kaspersky Mobile Security. Na isti način možete zaštititi i tablet pa i laptop.

  • Zaključavajte ekran telefona lozinkom kako biste izbegli da neko ko ima fizički pristup vašem uređaju pristupi vašim podacima.

  • Laptopovi, kamere, smart telefoni i tableti - svi ovi uređaji su podjednako podložni bezbednosnim rizicima. Sajber kriminalci često špijuniraju javne mreže da bi presretali podatke koji se prenose, uključujući i podatke za prijavljivanje na online bankovne račune, lozinke naloga i druge.

  • Postavite svoju VPN konekciju i koristite je dok se povezujete na javni Wi-Fi ili hotelski internet. Sajber kriminalci često koriste hotelske internet konekcije za zlonamerne aktivnosti.

  • Budite oprezni kada koristite otvoreni Wi-Fi. Kada koristite Wi-Fi na aerodromu ili kafiću, zatražite od nekog od zaposlenih informacije o pristupnoj tački, uključujući njen naziv i IP adresu. Kriminalci nekada kreiraju javne Wi-Fi konekcije sa nazivima sličnim onima koje imaju i objekti koji nude besplatni bežični internet.

  • Kada koristite javni Wi-Fi, ne prijavljujte se na sajtove koji bi mogli otkriti vaš identitet ili vaše lične podatke, kao što su Facebook, Twitter, sajtovi banaka ili sajtovi koji čuvaju informacije o vašoj kreditnoj kartici. Ako baš morate da pristupite nekom od ovakvih sajtova, koristite mobilnu mrežu.

  • Koristite renormirani antivirusni program na svim svojim uređajima.

  • Nemojte koristiti online bankarske servise, lične naloge ili online kupovinu sa javnih računara u internet kafeima, na aerodromima, u klubovima, hotelima i bibliotekama. Ovi računari mogu imati neke špijunske programe koji mogu pratiti i beležiti vaše kucanje na tastaturi i presretati internet saobraćaj.

  • Ne ostavljajte uključen Bluetooth ako vam je nepotreban kako se ne bi dogodilo da se vašim podacima neovlašćeno pristupa.

  • Najbolje bi bilo da iznajmite portabl 3G/4G mobilni hotspot tokom putovanja, da biste izbegli nebezbedne konekcije ili skupe usluge rominga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako prevaranti koriste veštačku inteligenciju za prodaju lažnih medicinskih suplemenata na društvenim mrežama

Kako prevaranti koriste veštačku inteligenciju za prodaju lažnih medicinskih suplemenata na društvenim mrežama

Sponzorisani sadržaj je sve prisutniji na društvenim mrežama. Sponzorisane objave često mogu biti korisne jer su prilagođene tako da se prikazuju... Dalje

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Roditeljstvo 21. veka je čvrsto utemeljeno na tehnologiji. Od mobilnih telefona koji zabavljaju decu dok obavljaju poslove po kući, do aplikacija ko... Dalje

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Ako ste korisnik jednog od najpopularnijih veb pregledača na svetu - Google Chromea, koji koristi dve trećine korisnika interneta iz celog sveta, o... Dalje

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkriv... Dalje

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Svaki klik na veb sajt, svako skrolovanje u mobilnoj aplikaciji i svaka reč koju unesete u pretragu prate desetine tehnoloških i marketing kompanija... Dalje