Ako na Facebooku vidite snimak žene koja se presvlači, ne klikćite na link

Društvene mreže, 22.07.2014, 09:28 AM

Ako na Facebooku vidite snimak žene koja se presvlači, ne klikćite na link

Bitdefender je upozorio korisnike Facebooka na lažni, navodno smešni YouTube video snimak sa ženom u donjem vešu koja se presvlači ispred web kamere. Ako vidite da je neko od vaših Facebook prijatelja preporučio ovaj video snimak, ne klikćite na link jer možete zaraziti računar trojancem za koga stručnjaci veruju da dolazi iz Albanije i koji može ukrasti vaše podatke iz browsera.

Prevara započinje smešnim video snimkom, a kada korisnik klikne na video snimak da bi ga pogledao, preusmerava se na lažnu YouTube stranicu, na kojoj će videti da snimak ima impresivan broj pregleda (skoro 1,4 miliona) i veliki broj onih kojima se snimak sviđa. Korisnik se zatim upućuje da preuzme i instalira lažno ažuriranje za Flash Player. Flash Player.exe je ustvari trojanski program koji Bidefender detektuje kao Trojan.Agent.BDYV.

“Prevaranti su kreirali više od 20000 jedinstvenih URL-ova koji preusmeravaju žrtve na maliciozne web sajtove i lažni ali primamljivi YouTube video, koji prikazuje ženu koja se svlači ispred web kamere”, kaže Katalin Kozoi, glavni strateg bezbednosti u kompaniji Bitdefender.

Nekoliko sekundi video snimka koje je moguće pogledati je tu da bi se privukli muški korisnici Facebooka da kliknu na link. Autori malvera su lažirali broj pregleda takođe zbog toga da korisnici ne bi posumnjali da je reč o prevari.

Hakeri koriste skraćene linkove internet servisa bit.ly da bi sakrili adrese malicioznih sajtova. Bit.ly je obavešten o ovom problemu.

Kada se instalira, Trojan.Agent.BDYV može da radi unutar browsera, uključujući i Chrome i Firefox, da označava prijatelje na Facebooku i da spreči korisnike zaraženiih računara da obrišu njegove objave sa svojih profila.

Kozoi savetuje korisnicima da budu oprezni kada razmišljaju da kliknu na Facebook video snimke.

“Ažurirajte svoje antivirusno rešenje i drugi softver i upozorite prijatelje ako mislite da su u opasnosti da postanu žrtve malvera”, poručila je Katalin Kozoi korisnicima društvene mreže.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje