Facebook aplikacija Most Used Words optužena da prikuplja podatke korisnika

Društvene mreže, 27.11.2015, 00:30 AM

Facebook aplikacija Most Used Words optužena da prikuplja podatke korisnika

Vonvon, firma koja stoji iza kviz igre na Facebooku pod nazivom "Most Used Words" optužena je za prikupljanje ličnih podataka korisnika i nameru da ih proda online oglašivačima. Prema podacima sa sajta ove firme, više od 17 miliona ljudi je koristilo ovu aplikaciju.

Problem sa aplikacijom je u tome što ona po defaultu traži potpun pristup profilu korisnika, iako je zapravo moguće isključiti sve dozvole osim pristupa Facebook objavama da bi aplikacija normalno radila. Malo je verovatno da je većina korisnika koji su koristili aplikaciju to znala i da su ograničili aplikaciji pristup podacima.

Aplikacija najpre traži od korisnika da se prijavi sa korisničkim imenom i lozinkom Facebook naloga. Kada je prijavljen, aplikacija traži još ličnih informacija korisnika, uključujući ime, profilnu sliku, pol, datum rođenja, mesto rođenja, mesto stanovanja, istoriju obrazovanja, IP adresu i druge informacije koje su u vezi uređaja sa koga se korisnik koristi ovu aplikaciju.

Međutim, to nije sve. Prema politici privatnosti Vonvona, kompanija može koristiti informacije o korisniku čak i ako on ugasi svoj nalog.

Korisnik daje dozvolu aplikaciji da čuva njegove informacije na serverima širom sveta, uključujući i mesta gde podaci korisnika možda neće biti adekvatno zaštićeni.

Ali ono što je najspornije su pojedini delovi politike privatnosti koji omogućavaju kompaniji da podatke korisnika deli sa trećom stranom, a to obično podrazumeva online oglašivače. To je definisano tako da se praktično saglasnost korisnika sa politikom privatnosti smatra pristankom korisnika.

Direktor Vonvona odgovorio je saopštenjem na ove optužbe koje su došle sa sajta Comparitech rekavši da im njihova politika privatnosti zaista omogućava da čuvaju i dele informacije o korisnicima, ali da njegova kompanija nikada nije koristila to svoje pravo. On je istakao da oni ne čuvaju lične podatke korisnika te da i nemaju šta da prodaju.

Direktor Vonvona je takođe rekao da se svi podaci prikupljaju da bi se proizveli rezultati kviza. Ipak on nije objasnio zašto aplikacija po defaultu zahteva toliko mnogo detalja sa profila korisnika, iako se rezultati dobijaju i ako korisnik odabere da maksimalno ograniči zahteve aplikacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje