Facebook će upozoravati roditelje pre nego što fotografije svoje dece podele javno

Društvene mreže, 17.11.2015, 00:00 AM

Facebook će upozoravati roditelje pre nego što fotografije svoje dece podele javno

Neretko korisnici Facebook rade veoma opasnu stvar: ignorišu podešavanja privatnosti naloga ali i dalje nastavljaju da objavljuju na desetine fotografija svoje dece.

Nemačka policija je nedavno pozvala ljude da prestanu da objavljuju fotografije svoje dece na internetu a da se istovremeno žale na Facebook, jer ljudi objavljuju slike svoje dece sa bazena ili plaže ne razmišljajući o mogućim posledicama svojih postupaka.

A posledice mogu biti neprijatnost koju će, kada porastu, osećati ta deca, ili mnogo gore, to što ovakvim postupanjem roditelji nesvesno čine uslugu pedofilima koji kradu takve fotografije i objavljuju ih na svojim sajtovima.

Zato je dobra vest najava Džeja Parika, potpredsednika inženjeringa u Facebooku, da će roditelji koji objavljuju fotografije svoje dece na Facebooku, u budućnosti biti upozoravani pre nego što javno objave fotografije svoje dece.

Ovo je deo onoga što je Parik nazvao desetogodišnjim inovacijama, među kojima je i mogućnost virtuelne posete doktoru uz pomoć 3D digitalnih slušalica.

Svakoga dana korisnici društvene mreže objave oko 2 milijarde fotografija. Parik kaže da će napredak veštačke inteligencije značiti da će u budućnosti sistem moći da bolje analizira sadržaj fotografija koje objavljuju korisnici.

Tako će Facebook biti u mogućnosti da upozorava korisnike pre nego što fotografije članova njihovih porodica budu javno dostupne, a biće moguće i automatsko uklanjanje neželjenog sadržaja, bez potrebe učešća ljudskog faktora u proveri.

“Ako bih postavio sliku moje dece kako se igraju u praku, i slučajno je podelio javno, sistem bi mogao reći: Čekaj malo, to je fotografija tvoje dece, obično objavljuješ to samo članovima svoje porodice, da li si siguran da želiš ovo da uradiš?”

Parik veruje da je ovo lep i pametan način da Facebook pomogne korisnicima da upravljaju svojim podacima.

Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da 17% roditelja na Facebooku nikada nisu proveravali podešavanja privatnosti svojih naloga, dok je skoro polovina (46%) to uradila svega jednom ili dva puta, uprkos tome što često objavljuju slike svoje dece.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje