Facebook kažnjen sa 6 miliona dolara zbog deljenja podataka korisnika bez njihovog pristanka

Društvene mreže, 27.11.2020, 11:00 AM

Facebook kažnjen sa 6 miliona dolara zbog deljenja podataka korisnika bez njihovog pristanka

Facebook je u Južnoj Koreji kažnjen sa 6,7 milijardi vona, odnosno oko 6 miliona dolara, zbog deljenja podataka korisnika bez njihovog pristanka.

Južnokorejska Komisija za zaštitu ličnih podataka (PIPC) je rekla da je američka kompanija u periodu od maja 2012. do juna 2018. godine drugim kompanijama dala podatke o najmanje 3,3 miliona od svojih 18 miliona korisnika u Južnoj Koreji, bez njihovog pristanka.

Komisija je rekla da će takođe podneti krivičnu prijavu protiv Facebooka zbog kršenja lokalnih zakona o ličnim podacima.

Informacije koje je Facebook delio uključivale su imena korisnika, istoriju školovanja, poslovnu biografiju, rodni grad i statuse veze.

Kada su korisnici bili prijavljeni u drugim nezavisnim aplikacijama pomoću svojih Facebook naloga, njihovi podaci i podaci njihovih prijatelja delili su se sa servisima koje su koristili, rekao je PIPC. Prijatelji korisnika nisu bili svesni da se njihove informacije dele sa tim servisima bez njihove dozvole.

“Korisnik se složio da podeli svoje podatke sa određenim servisom kada se prijavi sa svojim Facebook nalogom. Međutim, njegovi prijatelji nisu i nisu bili svesni da se njihovi podaci takođe dele”, rekla je komisija.

Ove nezavisne aplikacije su zatim koristile podatke koje im je pružao Facebook bez dozvole korisnika za ciljane reklame koje su prikazivane na društvenoj mreži. Facebook je tako profitirao deleći korisničke podatke bez njihovog pristanka, rekao je PIPC.

Facebook je takođe čuvao korisničke lozinke bez šifriranja i nije redovno obaveštavao korisnike kada je kompanija pristupila njihovim podacima, rekla je komisija.

Komisija je takođe rekla da je Facebook tokom istrage predavao lažne ili nepotpune dokumente. To je otežalo utvrđivanje tačnog obima kršenja zakona od strane kompanije i otežalo istragu. Facebook je zbog toga kažnjen sa dodatnih 66 miliona vona.

Facebook je rekao da je u potpunosti sarađivao sa PIPC. Iako je kompanija razočarana zbog krivične prijave koju je komisija podnela, ona je rekla da će odgovoriti na to nakon detaljnog pregleda odluke komisije.

Istraga protiv američkog tehnološkog giganta započela je 2018. godine a istragu je započela korejska Komisija za komunikacije, regulator telekomunikacija u zemlji, posle Facebookovog skandala sa britanskom firmom Cambridge Analytica. Ova komisija je kasnije predala slučaj PIPC-u.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook tvrdi da je od 2016. godine potrošio više od 13 milijardi dolara na bezbednost i zaštitu, kao i da se 40.000 zaposlenih u kompaniji bavi i... Dalje

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok je pod istragom Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), vodećeg regulatornog tela u Evropske unije, zbog dva pitanja vezana za privatnost.... Dalje

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Tviter je najavio uvođenje oznaka za automatizovane (bot) naloge, tačnije funkciju koja omogućava da se nalozi označe kao bot nalozi, kako bi lju... Dalje