Facebook kupuje ukradene lozinke da bi zaštitio naloge svojih korisnika

Društvene mreže, 15.11.2016, 01:00 AM

Facebook kupuje ukradene lozinke da bi zaštitio naloge svojih korisnika

Ako bi Facebook od vas zatražio da promenite lozinku i da zaboravite na onu koju ste godinama koristili za pristup društvenoj mreži, ili još gore, još nekim drugim online servisima, šta biste uradili?

Sudeći po onome što je izjavio Aleks Stamos, direktor bezbednosti u kompaniji Facebook, bolje bi bilo da poslušate Facebook i uradite kako vam je rečeno.

Stamos je govoreći na Web samitu koji je održan u Lisabonu, izjavio da njegova kompanija na crnom tržištu kupuje lozinke koje prodaju hakeri i zatim proverava da li se ukradene lozinke podudaraju sa lozinkama korisnika društvene mreže da bi zaštitila njihove naloge od hakera.

Bezbednost Facebooka i bezbednost korisnika su sve različite stvari, objasnio je Stamos koji je rekao da bezbednost podrazumeva izgradnju zidova da bi se društvena mreža zaštitila od pretnji, ali i jačanje odbrane.

"Ispostavilo se da možemo da napravimo savršeno bezbedan softver i da ljudi i dalje mogu biti povređeni", rekao je Stamos na samitu.

Lozinke koje Facebook kupuje od korisnika na crnom tržištu su one koje su ukradene prilikom krađe podataka prilikom hakerskih napada na Yahoo, Dropbox, Twitter, LinkedIn, MySpace i druge online servise koje hakeri sada prodaju.

Stamos je otkrio da je korišćenje iste lozinke za različite naloge uzrok broj jedan za brojna hakovanja na internetu i da je Facebook najugroženiji u tom pogledu jer društvena mreža ima više od 1,3 milijarde posetilaca dnevno. Ako korisnici ne primenjuju jake lozinke njihovi nalozi će biti ugroženi.

Tako je lozinka "123456" najkorišćenija lozinika na internetu, a u ukradenim bazama podataka ova lozinka je pronađena nebrojeno puta.

Dakle ako neko na Facebooku koristi istu lozinku i tim zadužen za bezbednost društvene mreže unakrsnom proverom otkrije da se ukradene lozinke poklapaju sa lozinkama njenih korisnika, takvi nalozi se automatski označavaju kao oni koji mogu biti hakovani.

Naravno, korisniku će biti zatraženo da promeni lozinku koju koristi od prvog dana na Facebooku. Ovaj korak je i korak ka stvaranju kulture u kojoj je bezbednost na društvenoj mreži važna. Web sajt nudi različite alate za čuvanje bezbednosti naloga, počev od dvofaktorne autentifikacije do prepoznavanja lica.

Ipak Stamos kaže: "Iako nudimo ove opcije, naša je odgovornost da razmišljamo o ljudima koji biraju da ih ne koriste."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook zabranjuje prodaju grupa

Facebook zabranjuje prodaju grupa

Facebook je zabranio prodaju administrativnih prava za grupe, objavio je britanski BBC koji je i otkrio nekoliko incidenata u kojima su vlasnici grupa... Dalje

Instagram će vam omogućiti da svoje priče delite samo sa bliskim prijateljima

Instagram će vam omogućiti da svoje priče delite samo sa bliskim prijateljima

Možda vi nemate problem sa tim, ali sigurno je da ima mnogo onih koji izbegavaju da koriste Instagram Story jer se ne osećaju prijatno kada dele svo... Dalje

Zbog baga, stare Facebook poruke pojavljivale se kao nove

Zbog baga, stare Facebook poruke pojavljivale se kao nove

Ove nedelje korisnici Facebooka mogli su da primete nešto čudno: stare poruke koje su se pojavljivale iznenada u Messengeru, kao nove, bez ikakvog o... Dalje

Da li ste zavisnik od Facebooka? Nova opcija će vam pomoći da to saznate i kontrolišete

Da li ste zavisnik od Facebooka? Nova opcija će vam pomoći da to saznate i kontrolišete

Facebook uvodi alate koji bi trebalo da pomognu posebno onim korisnicima koji su zavisni od društvene mreže da kontrolišu i upravljaju vremenom koj... Dalje

Instagram najavio obračun sa lažnim pratiocima, lajkovima i komentarima

Instagram najavio obračun sa lažnim pratiocima, lajkovima i komentarima

Platforma za deljenje fotografija, Instagram, najavila je obračun sa lažnim lajkovima i komentarima. Instagram je objavio da će njihova nova inicij... Dalje