Facebook optužen da je dao pristup podacima korisnika i njihovih prijatelja proizvođačima mobilnih telefona

Društvene mreže, 05.06.2018, 10:30 AM

Facebook optužen da je dao pristup podacima korisnika i njihovih prijatelja proizvođačima mobilnih telefona

Njujork Tajms je optužio Facebook da deli lične podatke korisnika sa proizvođačima uređaja kao što su Apple, BlackBerry, Microsoft i Samsung. Podaci su navodno deljeni sa ovim kompanijama tokom protekle decenije, a Njujork Tajms tvrdi da se to dešava i sada.

Težeći da postane dominantna društvena mreža, Facebook je sklopio ugovore koji su proizvođačima telefona i drugih uređaja omogućili pristup ogromnim količinama ličnih podataka korisnika Facebooka.

Facebook je tokom protekle decenije sklopio partnerstva sa najmanje 60 proizvođača uređaja - uključujući Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft i Samsung - i to pre nego što su Facebook aplikacije bile široko dostupne na pametnim telefonima. Ugovori su omogućili Facebooku da proširi svoj domet a proizvođačima uređaja da ponude korisnicima popularne funkcije društvene mreže, poput poruka, "like" dugmeta i adresara.

Ta partnerstva dovode u pitanje ne samo odnos kompanije prema zaštiti privatnosti korisnika, već i njeno poštovanje odluke o saglasnosti Federalne trgovinske komisije iz 2011. godine. Facebook je omogućio proizvođačima uređaja da pristupaju podacima prijatelja korisnika društvene mreže bez njihovog izričitog pristanka, čak i nakon što je izjavio da više neće deliti takve informacije sa trećom stranom. Neki proizvođači uređaja mogli su preuzeti lične podatke prijatelja korisnika koji su verovali da su zabranili bilo kakvo deljenje podataka, tvrde iz Njujork Tajmsa.

Većina ugovora i dalje je na snazi, iako je Facebook počeo da ih raskida u aprilu ove godine. Kompanija je na ovo praktično bila primorana zbog pojačane kontrole zakonodavaca i regulatora nakon otkrića da je firma Cambridge Analytica, koja se bavi političkim konsaltingom i analitikom, zloupotrebila privatne informacije o desetinama miliona korisnika Facebooka.

Pošto je izbio skandal, iz Facebooka su pokušali da se opravdaju tvrdnjom da je pristup koji je 2014. iskoristila Cambridge Analytica bio ukinut sledeće godine, kada je Facebook zabranio programerima da prikupljaju podatke prijatelja korisnika. Ali zvaničnici kompanije nisu tada spomenili da je Facebook takvih ograničenja oslobodio proizvođače mobilnih telefona, tableta i drugog hardvera.

U intervjuima, zvaničnici Facebooka su branili razmenu podataka tvrdnjama da je ona u skladu sa politikom privatnosti kompanije, sporazumom sa FTC-om i obećanjem koje je kompanija dala korisnicima. Oni su govorili da su ta partnerstva regulisana ugovorima koji strogo ograničavaju korišćenje podataka, uključujući i bilo kakvo skladište podataka na serverima partnera. Zvaničnici su isticali da nisu znali za slučajeve da su te informacije bile zloupotrebljene.

"Ova partnerstva funkcionišu mnogo drugačije od načina na koji programeri aplikacija koriste našu platformu", rekao je potpredsednik kompanije Facebook.

Neki proizvođači uređaja mogu preuzeti podatke o statusu veze Facebook korisnika, religiji političkim uverenjima i predstojećim događajima. Testovi Njujork Tajmsa su pokazali da su proizvođači uređaja tražili i primali podatke na isti način kao i druge treće strane.

Facebookov stav da proizvođači uređaja nisu treća strana omogućavaju partnerima kompanije da idu i korak dalje. Prema tvrdnjama Tajmsa oni mogu da dobiju podatke o prijateljima korisnika Facebooka, čak i onima koji su zabranili Facebooku deljenje informacija sa bilo kojom trećom stranom.

Govoreći pred Kongresom u martu ove godine, direktor kompanije Mark Zakerberg je naglasio da korisnici poseduju svaki deo sadržaja koji dele na Facebooku, i da imaju potpunu kontrolu nad time ko to vidi i kako ga dele.

Njujork Tajms se razgovarao sa Sandijem Parakilasom, koji je radio u kompaniji 2012. godine i vodio oglašavanje i zaštitu privatnosti za platformu. On je rekao da je to bilo interno označeno kao pitanje privatnosti ali da je šokantno što se sa ovakvom praksom možda nastavlja i danas, šest godina kasnije. Prema njegovim rečima, to je u suprotnosti sa tvrdnjama koje je pred američkim kongresom izneo Zakerberg, da su sve dozvole za prijatelje korisnika onemogućene.

Njujork Tajms je testirao stepen pristupa podacima korisnika Facebooka koji imaju proizvođači uređaja, koristeći Blackberry Z10 i Facebook nalog sa oko 550 prijatelja jednog od novinara redakcije. Pratilo se koje podatke zahtevaju i dobijaju uređaji. Odmah posle prijavljivanja na Facebook nalog, uređaj je tražio informacije o njegovom profilu, uključujući korisnički ID, ime, sliku, lokaciju, email i broj telefona. Uređaj je dobio i privatne poruke novinara i odgovore na njih, zajedno sa imenima svih sa kojima je komunicirao.

Podaci su išli BlackBerry aplikaciji Hub, koja omogućava korisnicima BlackBerryja da vide sve svoje poruke i naloge na društvenim mrežama na jednom mestu.

Hub je tražio i dobio i podatke kojima Facebookova politika privatnosti zabranjuje pristup. Facebook tvrdi da od 2015. aplikacije mogu samo tražiti imena prijatelja koji koriste istu aplikaciju. Ali Hub je imao pristup svim prijateljima vlasnika profila, i za većinu njih dobio je informacije o njima kao što su korisnički ID, datum rođenja, podaci o zaposlenju i obrazovanju, kao i to da li su trenutno na mreži.

BlackBerry je dobio i identifikujuće informacije o skoro 295000 korisnika, uglavnom prijatelja prijatelja novinara Njujork Tajmsa.

S obzirom da Facebook tvrdi da je ovaj nivo pristupa još 2015. godine oduzet od trećih strana, kompanija izgleda ne smatra BlackBerry trećom stranom u ovom slučaju.

Iz Facebooka tvrde da su raskinuli 22 ugovora i da rade na tome da to urade i sa ostalim kompanijama sa kojima imaju ugovore.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Meta odlaže obuku veštačke inteligencije podacima korisnika iz EU zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa

Meta odlaže obuku veštačke inteligencije podacima korisnika iz EU zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa

Meta je saopštila da odlaže obuku svojih velikih jezičkih modela (LLM) pomoću javno dostupnog sadržaja koji punoletni korisnici dele na Facebooku... Dalje

Posle hakovanja naloga poznatih ličnosti i kompanija TikTok ispravio grešku koju su hakeri iskoristili za napade

Posle hakovanja naloga poznatih ličnosti i kompanija TikTok ispravio grešku koju su hakeri iskoristili za napade

Prošle nedelje TikTok nalozi više kompanija i poznatih ličnosti su hakovani zahvaljujući tome što su napadači iskoristili ranjivost nultog dana ... Dalje

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook je često kritikovan zbog toga što ne čini dovoljno na suzbijanju prevara, a neki čak optužuju kompaniju da profitira na lažnim oglasima... Dalje

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

Društvene mreže kompanije Meta Platforms Facebook i Instagram biće predmet istrage zbog mogućih kršenja propisa EU o onlajn sadržaju koji se od... Dalje

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Šefovi evropskih policija pozvali su i industriju i vlade na hitnu akciju kako bi se zaštitila javna bezbednost na platformama društvenih mreža, i... Dalje