Facebook pristao da plati 725 miliona dolara zbog prikupljanja i korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Društvene mreže, 26.12.2022, 10:30 AM

Facebook pristao da plati 725 miliona dolara zbog prikupljanja i korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebooka, pristala je da plati 725 miliona dolara za rešavanje grupne tužbe prema kojoj je društvena mreža dozvoljavala trećim stranama, uključujući firmu Cambridge Analytica, da pristupaju ličnim podacima korisnika.

To je epilog pravnog spora koji je počeo 2018. kada se saznalo da je Facebook dozvolio britanskoj firmi za politički konsalting Cambridge Analytica da pristupi ličnim podacima čak 87 miliona korisnika.

U zahtevu koji su podneli američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, advokati tužilaca su rekli da će predloženo poravnanje biti najveće ikada postignuto u grupnoj tužbi za zaštitu privatnosti podataka a to je istovremeno i najveći iznos koji je Meta ikada platila za rešavanje grupne tužbe.

Nazivajući to „istorijskom rezolucijom“, oni su rekli da je „posebno upečatljivo to što je Facebook tvrdio da su njegovi korisnici pristali na sporne prakse i da nisu pretrpeli nikakvu stvarnu štetu“. Savezni sudija je ranije odbacio neke od ovih argumenata Mete, uključujući i to da korisnici nisu pretrpeli nikakvu „opipljivu štetu“.

Nagodba uključuje i dugačku listu novčanih kazni koje je kompanija platila nakon skandala sa firmom Cambridge Analytica i zbog drugih problema sa privatnošću. U julu 2019. godine, američka Federalna trgovinska komisija kaznila je Facebook sa 5 milijardi dolara i naložila „nova oštra ograničenja u vezi privatnosti“ zbog optužbi da je kompanija obmanjivala korisnike o njihovim mogućnostima da kontrolišu privatnost svojih ličnih podataka. Istog meseca, Facebook je pristao da plati 100 miliona dolara zbog optužbi koje su došle od američke Komisije za hartije od vrednosti da je kompanija dala „obmanjujuće informacije u vezi sa rizikom od zloupotrebe korisničkih podataka Facebooka“, uključujući i skandal sa Cambridge Analyticom.

Kompaniji je 2018. izrečena i manja novčana kazna - 500.000 funti od strane Kancelarije komesara za informacije Velike Britanije, što je bila maksimalna kazna koju je kancelarija mogla da izrekne.

Incident u koji je bila umešana Cambridge Analytica počeo je 2013. godine, kada je konsultantska firma koja je prestala sa radom pre nekoliko godina, iskoristila podatke desetina miliona korisnika Facebooka koje je dobila od Aleksandra Kogana, naučnika sa Univerziteta Kembridž, koje je iskoristila za potrebe profilisanja i ciljanja birača. Podaci su prikupljeni putem aplikacije pod nazivom „Ovo je vaš digitalni život“ a na taj način dobijeni podaci (bez znanja i saglasnosti korisnika) uključivali su ime, pol, lokaciju, rođendan i sviđanja stranica ne samo korisnika aplikacije već i od njihovih prijatelja na platformi. Kogan je podatke do kojih je došao preko aplikacije prodao analitičkoj firmi za 800.000 dolara. Tokom 2017. i 2018. pojavili su se medijski izveštaji o ulozi Facebooka u skandalu, kao i o tome kako su podaci korišćeni u korist predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016.

Meta nije priznala svoje greške kao deo ove nagodbe. Kompanija je u saopštenju navela da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i akcionara“.

„Tokom poslednje tri godine smo promenili naš pristup privatnosti i primenili sveobuhvatan program zaštite privatnosti“, rekla je Meta.

Meta je i dalje u pravnim sporovima i predmet je istraga drugih regulatora, uključujući državnog tužioca Vašingtona koji je u maju podneo tužbu protiv kompanije i njenog osnivača Marka Zakerberga zbog ovog incidenta.

Naslovna fotografija Pixabay, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje