Facebook pristao da plati 725 miliona dolara zbog prikupljanja i korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Društvene mreže, 26.12.2022, 10:30 AM

Facebook pristao da plati 725 miliona dolara zbog prikupljanja i korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebooka, pristala je da plati 725 miliona dolara za rešavanje grupne tužbe prema kojoj je društvena mreža dozvoljavala trećim stranama, uključujući firmu Cambridge Analytica, da pristupaju ličnim podacima korisnika.

To je epilog pravnog spora koji je počeo 2018. kada se saznalo da je Facebook dozvolio britanskoj firmi za politički konsalting Cambridge Analytica da pristupi ličnim podacima čak 87 miliona korisnika.

U zahtevu koji su podneli američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, advokati tužilaca su rekli da će predloženo poravnanje biti najveće ikada postignuto u grupnoj tužbi za zaštitu privatnosti podataka a to je istovremeno i najveći iznos koji je Meta ikada platila za rešavanje grupne tužbe.

Nazivajući to „istorijskom rezolucijom“, oni su rekli da je „posebno upečatljivo to što je Facebook tvrdio da su njegovi korisnici pristali na sporne prakse i da nisu pretrpeli nikakvu stvarnu štetu“. Savezni sudija je ranije odbacio neke od ovih argumenata Mete, uključujući i to da korisnici nisu pretrpeli nikakvu „opipljivu štetu“.

Nagodba uključuje i dugačku listu novčanih kazni koje je kompanija platila nakon skandala sa firmom Cambridge Analytica i zbog drugih problema sa privatnošću. U julu 2019. godine, američka Federalna trgovinska komisija kaznila je Facebook sa 5 milijardi dolara i naložila „nova oštra ograničenja u vezi privatnosti“ zbog optužbi da je kompanija obmanjivala korisnike o njihovim mogućnostima da kontrolišu privatnost svojih ličnih podataka. Istog meseca, Facebook je pristao da plati 100 miliona dolara zbog optužbi koje su došle od američke Komisije za hartije od vrednosti da je kompanija dala „obmanjujuće informacije u vezi sa rizikom od zloupotrebe korisničkih podataka Facebooka“, uključujući i skandal sa Cambridge Analyticom.

Kompaniji je 2018. izrečena i manja novčana kazna - 500.000 funti od strane Kancelarije komesara za informacije Velike Britanije, što je bila maksimalna kazna koju je kancelarija mogla da izrekne.

Incident u koji je bila umešana Cambridge Analytica počeo je 2013. godine, kada je konsultantska firma koja je prestala sa radom pre nekoliko godina, iskoristila podatke desetina miliona korisnika Facebooka koje je dobila od Aleksandra Kogana, naučnika sa Univerziteta Kembridž, koje je iskoristila za potrebe profilisanja i ciljanja birača. Podaci su prikupljeni putem aplikacije pod nazivom „Ovo je vaš digitalni život“ a na taj način dobijeni podaci (bez znanja i saglasnosti korisnika) uključivali su ime, pol, lokaciju, rođendan i sviđanja stranica ne samo korisnika aplikacije već i od njihovih prijatelja na platformi. Kogan je podatke do kojih je došao preko aplikacije prodao analitičkoj firmi za 800.000 dolara. Tokom 2017. i 2018. pojavili su se medijski izveštaji o ulozi Facebooka u skandalu, kao i o tome kako su podaci korišćeni u korist predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016.

Meta nije priznala svoje greške kao deo ove nagodbe. Kompanija je u saopštenju navela da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i akcionara“.

„Tokom poslednje tri godine smo promenili naš pristup privatnosti i primenili sveobuhvatan program zaštite privatnosti“, rekla je Meta.

Meta je i dalje u pravnim sporovima i predmet je istraga drugih regulatora, uključujući državnog tužioca Vašingtona koji je u maju podneo tužbu protiv kompanije i njenog osnivača Marka Zakerberga zbog ovog incidenta.

Naslovna fotografija Pixabay, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje