Facebook se bori protiv do sada najvećeg zahteva vlasti za podacima korisnika

Društvene mreže, 30.06.2014, 09:18 AM

Facebook se bori protiv do sada najvećeg zahteva vlasti za podacima korisnika

Facebook je objavio da kompanija od prošlog leta vodi tešku pravnu borbu protiv naloga suda u Njujorku koji je zahtevao od kompanije da preda skoro sve podatke o 381 korisniku društvene mreže, uključujući fotografije, privatne poruke i druge informacije.

To je najveći zahtev za informacijama korisnika koji je Facebook ikada dobio od vlasti, a kompanija od početka tvrdi da je takav zahtev protivustavan.

Korisnici o kojima je sud u Njujorku tražio informacije od Facebooka osumnjičeni su za podnošenje lažnih zahteva federalnim američkim organima za invalidninu, a tužilaštvo tvrdi da njihovi Facebook nalozi dokazuju da je reč o zdravim osobama. Sud je u ovom slučaju presudio da Facebook mora da ispuni zahtev za predajom informacija profila jer one sadrže dokaze o krivičnom delu.

Posle odbijanja žalbe, Facebook se saglasio sa zahtevom ali je kompanija protestvovala protiv kršenja američkog ustava, tačnije četvrtog amandmana koji štiti građane od “preteranih pretresa i zaplena”.

Facebook je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka ograničenja u zahtevima za informacijama, tvrdeći da to omogućava američkim vlastima da trajno zadrže podatke, kao i zbog obima zahtevanih informacija, koji uključuje i privatni sadržaj koji nema bilo kakve veze sa suđenjem.

Od 381 korisnika o kojima je sud zatražio od Facebooka da preda sve informacije koje sadrže njihovi profili na društvenoj mreži, samo 62 je kasnije optuženo za prevaru i podnošenje lažnih zahteva za invalidninu. To znači da je više od 300 ljudi o kojima je sud zatražio informacije oslobođeno optužbi.

Iz Facebooka kažu i da su nalozi za informacijama koje je kompanija dobila od suda takvi da je Facebooku bilo zabranjeno da iznosi u javnost informacije o ovom slučaju, kao i da obavesti o tome korisnike o kojima sud traži informacije.

Međutim, portparolka tužilaštva u Njujorku brani zahteve suda upućene Facebooku, navodeći da je reč o masovnom pokušaju prevare federalnih vlasti u koji je umešano više od 1000 ljudi.

“Okrivljeni u ovom slučaju su u više navrata lagali vladu o svojim mentalnim, psihičkim i socijalnim sposobnostima. Njihovi Facebook nalozi govore drugačije”, rekla je predstavnica tužilaštva.

U obrazloženju sudske odluke se kaže: “Facebook bi se mogao opisati kao digitlani stanodavac, virtuelni staratelj ili skladište za milione stanara i njihovih informacija. Stoga, nalozi dopuštaju pretres i zaplenu digitalnih informacija sadržanih u okviru Facebook servera”, kaže se u obrazloženju sudije njujorškog suda.

Facebook je pre desetak dana podneo još jednu žalbu u sklopu stalnih napora kompanije da ove naloge suda pravno obesnaži i primora vlasti da vrate zaplenjene podatke. Odmah posle toga, sud je dozvolio Facebooku da objavi informacije o ovom slučaju i da konačno obavesti korisnike o kojima je sud tražio informacije o tome šta se dešava.

“Svesni smo da je potrebno istraživati potencijalna krivična dela, ali verujemo da svi zahtevi vlasti za podacima moraju biti ograničeni, srazmerni predmetu i predmet strogog sudskog nadzora. Šta više, mi smatramo da bi nalozi za pretres digitalnih informacija trebalo da budu usko specifični u obimu, kao i nalozi za fizičke dokaze. Ova ograničenja su ključnog značaja za sprečavanje preteranih pravnih zahteva i zaštitu informacija ljudi”, kažu iz Facebooka, obećavajući da će nastaviti da se bore u ime korisnika.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog skandala sa Cambridge Analyticom, Facebook još jednom kažnjen sa 1,6 milijardi dolara

Zbog skandala sa Cambridge Analyticom, Facebook još jednom kažnjen sa 1,6 milijardi dolara

Skandal sa Cambridge Analyticom i dalje je noćna mora za Facebook. Kompanija je u više navrata kažnjena velikim novčanim kaznama zbog svog zanemar... Dalje

Posle napada na ljude koji boluju od epilepsije, Twitter zabranio animirane PNG fajlove na platformi

Posle napada na ljude koji boluju od epilepsije, Twitter zabranio animirane PNG fajlove na platformi

Twitter više neće dozvoljavati animirane PNG fajlove nakon što je prošlog meseca grupa napadača objavila više animacija sa svetlosnim efektima z... Dalje

Procureli podaci najmanje 267 miliona korisnika Facebooka

Procureli podaci najmanje 267 miliona korisnika Facebooka

Podaci više od 267 miliona korisnika Facebooka procurili su na internetu i sada se mogu preuzeti sa jednog hakerskog foruma, upozorili su kompanija C... Dalje

Facebook najavio da će prestati da koristi telefonske brojeve korisnika uzete za zaštitu naloga za predlaganje prijatelja

Facebook najavio da će prestati da koristi telefonske brojeve korisnika uzete za zaštitu naloga za predlaganje prijatelja

Facebook je najavio da će prestati sa praksom korišćenja telefonskih brojeva koje su korisnici dali kompaniji zbog zaštite naloga dvofaktornom au... Dalje

Facebook tužio firmu iz Hong Konga zbog hakovanja stotina hiljada naloga

Facebook tužio firmu iz Hong Konga zbog hakovanja stotina hiljada naloga

Facebook je pokrenuo još jednu tužbu, ovog puta protiv marketing kompanije iz Hong Konga i dvojice kineskih državljana zbog navodnog zloupotrebe nj... Dalje