Facebook se bori protiv do sada najvećeg zahteva vlasti za podacima korisnika

Društvene mreže, 30.06.2014, 09:18 AM

Facebook se bori protiv do sada najvećeg zahteva vlasti za podacima korisnika

Facebook je objavio da kompanija od prošlog leta vodi tešku pravnu borbu protiv naloga suda u Njujorku koji je zahtevao od kompanije da preda skoro sve podatke o 381 korisniku društvene mreže, uključujući fotografije, privatne poruke i druge informacije.

To je najveći zahtev za informacijama korisnika koji je Facebook ikada dobio od vlasti, a kompanija od početka tvrdi da je takav zahtev protivustavan.

Korisnici o kojima je sud u Njujorku tražio informacije od Facebooka osumnjičeni su za podnošenje lažnih zahteva federalnim američkim organima za invalidninu, a tužilaštvo tvrdi da njihovi Facebook nalozi dokazuju da je reč o zdravim osobama. Sud je u ovom slučaju presudio da Facebook mora da ispuni zahtev za predajom informacija profila jer one sadrže dokaze o krivičnom delu.

Posle odbijanja žalbe, Facebook se saglasio sa zahtevom ali je kompanija protestvovala protiv kršenja američkog ustava, tačnije četvrtog amandmana koji štiti građane od “preteranih pretresa i zaplena”.

Facebook je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka ograničenja u zahtevima za informacijama, tvrdeći da to omogućava američkim vlastima da trajno zadrže podatke, kao i zbog obima zahtevanih informacija, koji uključuje i privatni sadržaj koji nema bilo kakve veze sa suđenjem.

Od 381 korisnika o kojima je sud zatražio od Facebooka da preda sve informacije koje sadrže njihovi profili na društvenoj mreži, samo 62 je kasnije optuženo za prevaru i podnošenje lažnih zahteva za invalidninu. To znači da je više od 300 ljudi o kojima je sud zatražio informacije oslobođeno optužbi.

Iz Facebooka kažu i da su nalozi za informacijama koje je kompanija dobila od suda takvi da je Facebooku bilo zabranjeno da iznosi u javnost informacije o ovom slučaju, kao i da obavesti o tome korisnike o kojima sud traži informacije.

Međutim, portparolka tužilaštva u Njujorku brani zahteve suda upućene Facebooku, navodeći da je reč o masovnom pokušaju prevare federalnih vlasti u koji je umešano više od 1000 ljudi.

“Okrivljeni u ovom slučaju su u više navrata lagali vladu o svojim mentalnim, psihičkim i socijalnim sposobnostima. Njihovi Facebook nalozi govore drugačije”, rekla je predstavnica tužilaštva.

U obrazloženju sudske odluke se kaže: “Facebook bi se mogao opisati kao digitlani stanodavac, virtuelni staratelj ili skladište za milione stanara i njihovih informacija. Stoga, nalozi dopuštaju pretres i zaplenu digitalnih informacija sadržanih u okviru Facebook servera”, kaže se u obrazloženju sudije njujorškog suda.

Facebook je pre desetak dana podneo još jednu žalbu u sklopu stalnih napora kompanije da ove naloge suda pravno obesnaži i primora vlasti da vrate zaplenjene podatke. Odmah posle toga, sud je dozvolio Facebooku da objavi informacije o ovom slučaju i da konačno obavesti korisnike o kojima je sud tražio informacije o tome šta se dešava.

“Svesni smo da je potrebno istraživati potencijalna krivična dela, ali verujemo da svi zahtevi vlasti za podacima moraju biti ograničeni, srazmerni predmetu i predmet strogog sudskog nadzora. Šta više, mi smatramo da bi nalozi za pretres digitalnih informacija trebalo da budu usko specifični u obimu, kao i nalozi za fizičke dokaze. Ova ograničenja su ključnog značaja za sprečavanje preteranih pravnih zahteva i zaštitu informacija ljudi”, kažu iz Facebooka, obećavajući da će nastaviti da se bore u ime korisnika.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook tvrdi da je od 2016. godine potrošio više od 13 milijardi dolara na bezbednost i zaštitu, kao i da se 40.000 zaposlenih u kompaniji bavi i... Dalje