Facebook unapredio liste prijatelja po ugledu na Google+

Društvene mreže, 14.09.2011, 10:57 AM

Facebook unapredio liste prijatelja po ugledu na Google+

Po ugledu na Krugove koje je promovisao Google pokretanjem svoje društvene mreže Google+, Facebook je uveo novine u načinu razvrstavanja prijatelja u liste koji treba da omogući korisnicima ove društvene mreže bolju kontrolu nad kontaktima tako što će ubuduće oni biti razvrstavani u liste koje se kreiraju automatski.

Facebook nedeljama unazad uvodi nove funkcije i unapređuje već postojeće što predstavlja očekivanu reakciju Facebook-a koji je pokretanjem Google+ mreže dobio ozbiljnu konkurenciju. Iako je 750 miliona korisnika koje ima Facebook broj koji je i dalje nedostižan, tempo kojim ratse broj korisnika Google+ mreže je premašio očekivanja i procene su da će do kraja ove godine on dostići 100 miliona.

Zato je rovovska borba koju vode dve kompanije rezultirala sve boljom ponudom funkcija koju korisnicima nude obe društvene mreže.

Pre dva meseca su inženjeri zaposleni u kompaniji Facebook razvili aplikaciju pod nazivom Circle Hack, koja omogućava razvrstavanje prijatelja na onaj isti način na koji to možete uraditi kao korisnik Google+. Iako Circle Hack nije zvanično bio proizvod Facebook-a, on je na neki način bio priznanje da zaposleni u kompaniji Facebook Google-ove krugove vide kao korisnu funkciju.

Nova funkcija Smart Lists razvrstava prijatelje korisnika u kategorije na osnovu toga u kom su odnosu korisnik i njegovi Facebook prijatelji. Prijatelji će se razvrstavati na osnovu toga šta imaju zajedničko sa vama, bilo da je reč o poslu, školi, porodici i gradu. Na primer, ukoliko ste naveli da ste ili ste bili student beogradskog univerziteta, svi vaši Facebook prijatelji koji su bili studenti istog univerziteta biće svrstani u grupu koja će se pojaviti pod nazivom “Univerzitet u Beogradu” (ukoliko ste naveli takav naziv).

Listu Close Friends činiće vaši bliski prijatelji. Ukoliko dodate nekog ovoj listi u svom News Feed-u videćete sve što on objavljuje. Dodatno, možete filtrirati sadržaj News Feed-a tako da vidite samo fotografije i statusne objave svojih bliskih prijatelja. Možete se opredeliti da dobijate obaveštenja o objavama vaših bliskih prijatelja.

Acquaintances lista namenjena je poznanicima i na njoj bi trebalo da se nađu vaši školski drugovi, kolege sa studija i poslovni kontakti ukoliiko želite da vidite manje njihovih aktivnosti u svom News Feed-u. Facebook će i dalje prikazivati važna dešavanja objavljena na profilima prijatelja sa ove liste, kao što je promena statusa veze ili promena mesta prebivališta, ali generalno govoreći, videćete manje njihovih objava.

Restricted lista je lista na kojoj se mogu naći oni vaši prijatelji kojima želite da ograničite pristup sadržaju vašeg profila. Oni će moći da vide samo one objave sa vašeg profila koje vi sami označite kao javne (public). Ideja je da sačuvate takve kontakte za slučaj da poželite da pošaljete poruku osobi sa te liste ili da je označite na nekoj fotografiji.

Naravno, uz sve ovo, ostaje vam mogućnost da sami dodajete ili uklanjate prijatelje sa ovih lista kako biste ih prilagodili vlastitom viđenju značaj određenog prijateljstva.

Smart liste se forimiraju automatski na osnovu podataka koje su vaši Facebook prijatelji uneli o poslu, obrazovanju, porodici i mestu prebivališta. Međutim, u liste Close Friends, Acquaintances i Restricted iako se kreiraju automatski sami morate dodavati svoje prijatelje.

Novoformirane liste neće uticati na liste koje ste sami napravili ranije, a i dalje ćete imati mogućnost da napravite listu koju ćete prilagoditi vlastitim potrebama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter pokušava da pronađe osobe odgovorne za curenje izvornog koda platforme, a prema dokumentaciji u koju je Rojters imao uvid, „različite... Dalje

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Američki zakonodavci kritikovali su izvršnog direktora TikToka zbog mogućeg uticaja kineske vlade na platformu i izneli optužbe da aplikacija nano... Dalje

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikTo... Dalje

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Počev od danas, 20. marta, dvofaktorna autentifikacija (2FA) bazirana na SMS porukama biće dostupna samo korisnicima Twittera koji plaćaju Blue pre... Dalje

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

Zbog sve većih pritisaka i zabrinutosti američkih i evropskih vlasti zbog mogućeg deljenja korisničkih podataka sa kineskom vladom, TikTok uvodi n... Dalje