Kako da šifrujete Facebook chat i zašto se to Facebooku to neće dopasti

Društvene mreže, 16.05.2014, 10:00 AM

Kako da šifrujete Facebook chat i zašto se to Facebooku to neće dopasti

U eri masovnog nadzora, a posle otkrića o tajnim programima za masovni nadzor američke obaveštajne službe NSA, malo ko nije čuo za enkripciju. Kriptografska zaštita je preko noći postala važna mnogim korisnicima interneta koji su se u najmanju ruku osetili nelagodno zbog saznanja da su predmet nadzora tajnih službi.

Privatnost komunikacija koja se podrazumevala više niko ne uzima zdravo za gotovo. Internet više nije ono što je bio pre nego što nam je Snouden otkrio da nas sve vreme neko posmatra.

Aplikacije za razmenu poruka koje najčešće koristimo, kao što je Facebookova aplikacija, ne podržavaju end-to-end enkripciju pa je bezbednost naših podataka na klimavim nogama.

Odgovarajući na potrebe jednog broja korisnika najveće svetske društvene mreže Facebook kojima je privatnost veoma važna, tvorac popularne open-source aplikacije Cryptocat Nadim Kobeissi objavio je pre nekoliko dana da će najnovije ažuriranje ovog softvera omogućiti korisnicima Facebooka da koriste šifrovanu komunikaciju. Međutim, samo nekoliko dana pošto je Kobeissi objavio ovu vest, društvena mreža je saopštila da 30. aprila iduće godine gasi svoje Chat API/XMPP servise.

Kobeissi je u nekoliko navrata istakao da Cryptocat ne može da osujeti planove NSA ako ona želi da dođe do vaše šifrovane komunikacije, ali može da ometa masovni nadzor komunikacija.

Cryptocat sada može da se prijavi na vaš Facebook nalog za vas, pokupi vaše Facebook kontakte, i ako neki kontakt koristi Cryptocat, moći ćete automatski da podesite end-to-end šifrovan chat. Ako se Facebook prijatelj kasnije prijavi preko Cryptocata, vaše ćaskanje će odmah biti unapređeno u šifrovani Cryptocat chat”, objasnio je Kobeissi u ponedeljak.

Obično” Facebook ćaskanje je šifrovano između korisnika i Facebookovih servera, ali Facebook ima pristup sadržaju. Sa Cryptocatom, ako dva korisnika razgovaraju preko Facebooka razgovor će biti šifrovan i Facebook neće imati uvid u sadržaj komunikacije.

Međutim, čak i tada, Facebooku će biti dostupni metapodaci tako da će kompanija znati sa kim ste razgovarali i kada.

Stručnjaci su pozdravili šifrovanje razgovora na ovaj način, ali su izrazili sumnju da će takva komunikacija dugo biti moguća jer se Facebooku sigurno neće dopasti mogućnost da se koristi Cryptocat.

Njihova slutnje su se obistinile jer je Facebook sada objavio da će njegove Chat API/XMPP usluge na koje se oslanja nova Cryptocat funkcija biti ukunite 30. aprila iduće godine. Drugim rečima, posle toga se možemo pozdraviti sa šifrovanim razgovorima na Facebooku.

Bilo je očekivano da Facebook neće dopustiti da mu se onemogući prukpljanje informacija o korisnicima.

Sa druge strane, malo je verovatno da će oni koji žele poverljivu komunikaciju koristiti Facebook za to. Ako je razgovor poverljiv, onda je verovatno da ne želite da niko, pa ni Facebook, zna sa kim i kada ste ga vodili, što Cryptocat ne može da spreči.

Ipak, za one koji žele da isprobaju Cryptocat, aplikacija se može preuzeti sa zvaničnog web sajta Crypto.cat. Cryptocat 2.2 sa Encrypted Facebook Chat je dostupna za Chrome, Safari i Operu, a nadogradnja za Firefox i Mac desktop aplikaciju je najavljena za kraj nedelje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook tvrdi da je od 2016. godine potrošio više od 13 milijardi dolara na bezbednost i zaštitu, kao i da se 40.000 zaposlenih u kompaniji bavi i... Dalje