Korisnici Facebooka žrtve napada „Lili Kolins“, Facebook ne reaguje na njihove žalbe

Društvene mreže, 07.04.2023, 09:30 AM

Korisnici Facebooka žrtve napada „Lili Kolins“, Facebook ne reaguje na njihove žalbe

Na Facebooku se širi novi napad koji je nazvan „Hakovanje Lili Kolins“ (Lili Kolins je zvezda Netflixove serije „Emili u Parizu”). Nakon što se nalozi žrtava hakovanja zaključaju, njihova imena i slike profila se zamenjuju imenom i slikom poznate glumice, a u nekim slučajevima hakeri su čak pristupili bankovnim računima preko hakovanih Facebook profila. A prema mnogim izveštajima korisnika koji se mogu videti na internetu, Facebook je sporo reagovao na žalbe žrtava.

Neke od žrtava hakovanja veruju da se to dogodilo zato što su kliknule na lažni oglas za ChatGPT. Drugi, međutim, ne znaju kako su im nalozi kompromitovani.

Jedan od pogođenih korisnika, kritičar Rajan Džej, rekao je za TMJ4 da ne zna kako je njegov nalog kompromitovan:

„Moje ime je promenjeno, moj broj telefona je obrisan sa Facebooka“, rekao je on, prisećajući se trenutka kada je shvatio da je žrtva hakovanja.

Rajan Džej je sada ponovo preuzeo kontrolu nad svojim Facebook nalogom, ali ne pre nego što mu je sa računa nestalo nekoliko stotina dolara.

„Prošlo je otprilike pet dana od hakovanja i blokiranja Facebook naloga, kada sam iznenada primetio naplatu na svom izvodu iz banke od skoro 300 dolara za Meta reklame na Facebooku“, prisetio se on.

On još uvek čeka obaveštenje o nadoknadi troškova. Više od nedelju dana pokušava da kontaktira bilo koga u Meti, kompaniji koja je vlasnik Facebooka. Kaže da su nakon više od dvadeset mejlova jedini odgovori koje je dobio automatizovani odgovori.

„Samo sam šokiran time da kompanija veličine Facebooka, jedna od najvećih kompanija na svetu, kompanija od milijardu dolara, lider u prostoru društvenih medija, nema apsolutno nikakvu odgovornost za svoj proizvod i za neodgovaranje svojim članovima“, rekao je on. "Da li je društvenim medijima potreban neki zakon?“ upitao je Rajan Džej. „Samo ne znam ko će još pozvati ove kompanije na odgovornost osim ako svi ne bojkotujemo i napustimo Facebook, ali to je nerealno.“

Neke žrtve hakovanja Lili Kolins izgubile su pristup kontaktima, fotografijama i drugim dragocenim uspomenama. Drugi, poput kreatora sadržaja ili vlasnika preduzeća, gube novac što duže nemaju pristup. Oko 1.500 ljudi se pridružilo Facebook grupi kako bi podelilo svoje iskustvo. Puno je onih koji su bili primorani da otvore nove naloge, jer nisu sigurni da li će Facebook preduzeti nešto.

Naravno, ovo nije prvi napad na Facebooku, a sigurno neće biti ni poslednji. Baš zato, kompanija bi mogla olakšati korisnicima pomažući im da se oporave od ovakvih napada.

Naslovna fotografija: Dawid Sokołowski / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje