Lažna email obaveštenja LinkedIna o deblokadi naloga

Društvene mreže, 15.07.2014, 10:59 AM

Lažna email obaveštenja LinkedIna o deblokadi naloga

Iako su korisnici Facebooka omiljene mete prevaranata, oni ne zapostavljaju ni druge društvene mreže. To dokazuje i upozorenje sa sajta Hoax-slayer o lažnim emailovima koje navodno šalje poslovna mreža LinkedIn.

Lažni emailovi su navodna obaveštenja od LinkedIn da je nalog korisnika blokiran zbog dužeg perioda neaktivnosti, te da je za povratak naloga potrebno kliknuti na link u emailu da bi se korisnik prijavio na LinkedIn nalog i potvrdio email adresu sa kojom je registrovao nalog.

Emailove ne šalje LinkedIn već fišeri koji pokušavaju da prevare korisnike da im daju lozinke za pristup nalozima na poslovnoj mreži.

Klik na link u emailu odvodi korisnika na lažnu stranicu za prijavljivanje na LinkedIn nalog koja je dizajnirana tako da podseća na pravu stranicu za prijavljivanje.

Kada korisnik unese korisničko ime i lozinku, sa lažne stranice se preumsmerava na pravi LinkedInov web sajt.

Da bi bili sigurni da su dobili pravu informaciju, kriminalci traže od korisnika glavnu email adresu su slučaju da je više email adresa dostupno za LinkedIn nalog.

Sa ukradenim korisničkim imenom i lozinkom kriminalci se mogu prijaviti na nalog prevarenog korisnika koji dalje mogu koristiti za slanje spam poruka u korisnikovo ime, čime se povećavaju šanse za uspeh novih pokušaja fišinga jer će nove žrtve lakše zagristi mamac ako poruke stižu od nekog koga poznaju.

Zahtevi kao što je ovaj, kojim se od korisnika traži da potvrdi informacije o nalogu, su omiljeni scenario fišera. Ako nekada dobijete sličan zahtev putem emaila, ne klikćite na link i nemojte otvarati fajl koji može biti u emailu.

Više o fišingu i o tome kako prijaviti LinkeInu pokušaje fišinga možete naći na stranici za pomoć korisnicima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. nji... Dalje

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook je tužio programere Andreja Gorbačova i Gleba Slučevskog iz Ukrajine, koji su radili za firmu Web Sun Group, zbog kvizova koji su korišc... Dalje

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Facebook, u čijem su vlasništvu i Instagram, WhatsApp i Messenger, objavio je ove nedelje svoje namere d... Dalje

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Korisnici se žale da je telefonski broj koji im je Facebook uzeo da bi im zaštitio nalog dvofaktornom autentifikacijom i koji je povezan sa njihovim... Dalje

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Samo klik na posebno napravljeni URL mogao bi omogućiti napadaču da hakuje vaš Facebook nalog bez ikakvog vašeg učešća u tome. Istraživač ko... Dalje