Lažna uzbuna na Facebook-u: Knob Face Virus

Društvene mreže, 15.07.2010, 01:03 AM

Lažna uzbuna na Facebook-u: Knob Face Virus

Ako je svet globalno selo, onda je Facebook izgleda sokak. Vesti se ovom društvenom mrežom šire neverovatnom brzinom, te je tako na Fb zidovima mnogih korisničkih profila osvanulo upozorenje o Knob Face virusu koji se navodno širi Facebook-om.

Korisnici Facebook-a obaveštavali su svoje prijatelje o Trojancu sa nazivom Knob Face, koji može da ukrade podatke korisnika, napadne njegov operativni sistem i dovede do njegovog gašenja. Korisnici su upozoravani da ne otvaraju link “Barack Obama Clinton Scandal” i da ignorišu zahtev za prijateljstvom koji dolazi od “SmartGirl15”. I sad sledi “najubedljiviji” deo upozorenja: “Ako je neko sa vaše liste prijatelja dodao “SmartGirl15” svojoj listi prijatelja, onda ćete i vi biti zaraženi virusom.”

Slika ispod je screenshot statusne poruke jednog od zabrinutih korisnika Facebook-a, koji je poslušao zadnju rečenicu iz upozorenja i iskopirao tekst upozorenja o navodnom virusu na zid sopstvenog Facebook profila.

Već sam naziv navodnog virusa Knob Face podeseća na istinsku pretnju Koob Face, što je tačan naziv poznatog crva. Koob Face se širi na taj način što dobijete lažnu poruku od prijatelja sa pozivom da pogledate neki YouTube video. Klik na link vas vodi na stranicu sa navodnim YouTube videom. Od vas se traži da upgrade-ujete svoj Flash player i download-ujete fajl koji sadrži Koob Face. Nakon instalacije ovog fajla, zaraženi kompjuter se sam loguje na vaš Facebook nalog i potom bez vašeg znanja i pristanka šalje vašim prijateljima slične poruke sa linkom ka malicioznom fajlu.

Upozorenje o Knob Face virusu je 'hoax'. Šta je hoax i kakva je njegova funkcija možete pogledati u rečniku na našem sajtu ovde.

Dakle, bez panike, u pitanju je neslana šala.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. nji... Dalje

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook je tužio programere Andreja Gorbačova i Gleba Slučevskog iz Ukrajine, koji su radili za firmu Web Sun Group, zbog kvizova koji su korišc... Dalje

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Facebook, u čijem su vlasništvu i Instagram, WhatsApp i Messenger, objavio je ove nedelje svoje namere d... Dalje

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Korisnici se žale da je telefonski broj koji im je Facebook uzeo da bi im zaštitio nalog dvofaktornom autentifikacijom i koji je povezan sa njihovim... Dalje

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Samo klik na posebno napravljeni URL mogao bi omogućiti napadaču da hakuje vaš Facebook nalog bez ikakvog vašeg učešća u tome. Istraživač ko... Dalje