Meta počinje da uvodi podrazumevanu end-to-end enkripciju za poruke i pozive u Messengeru

Društvene mreže, 07.12.2023, 11:00 AM

Meta počinje da uvodi podrazumevanu end-to-end enkripciju za poruke i pozive u Messengeru

Meta je objavila da počinje da uvodi podrazumevanu end-to-end enkripciju (E2EE) za poruke i pozive jedan na jedan u Messengeru. E2EE za grupne razgovore u Messengeru je još uvek u fazi testiranja.

Ova najava dolazi kao odgovor na sve veću potrebu korisnika za sigurnijom komunikacijom putem interneta. E2E enkripcija je proces šifrovanja podataka na uređaju pošiljaoca, koji se dešifruju samo na uređaju primaoca. To znači da je sadržaj poruka i poziva zaštićen od trenutka kada napuste uređaj do trenutka kada stignu do uređaja primaoca, i da niko, uključujući i Metu, ne može da pristupi sadržaju poruka ili poziva.

Šifrovana ćaskanja su prvi put ponuđena korisnicima Messengera 2016. godine kao opcija pod nazivom „tajni razgovori“. Instagram, koji je takođe u vlasništvu Mete, ima podršku za E2EE za poruke i pozive, ali je „dostupna samo u nekim oblastima“ i nije podrazumevano omogućena.

„Ovo nije rutinsko bezbednosno ažuriranje: ponovo smo napravili aplikaciju iz temelja, u saradnji sa stručnjacima za privatnost i bezbednost“, rekla je Loredana Krisan, potpredsednica Messengera u kompaniji Meta na X-u (bivši Twitter).

U avgustu 2023., Meta je rekla da će uvesti podrazumevanu E2EE do kraja godine, ali je naglasila da mora ponovo da dizajnira Messenger kako bi osigurao da njihovi serveri ne mogu da obrađuju poruke koje prolaze kroz njih.

U tom cilju, nadograđeno je više od 100 funkcija, i razvijeni novi načini za korisnike da upravljaju istorijom poruka između uređaja, kao što je postavljanje PIN-a, izgradnjom novog šifrovanog sistema za skladištenje pod nazivom Labyrinth. PIN se koristi kao metod oporavka nakon nadogradnje ćaskanja u Messengeru kako bi se pomoglo korisnicima da vrate svoje poruke ako izgube, promene ili dodaju uređaj na svoj nalog.

„Labyrinth ima za cilj da reši brojne ove izazove omogućavajući korisnicima da čuvaju svoje poruke na strani servera, istovremeno održavajući jaku privatnost“, rekla je kompanija. Ovaj novi protokol „je dizajniran tako da zaštiti poruke od ne-članova (uređaja i entiteta koji nisu upisani u Labyrinth mailbox korisnika), uključujući sprečavanje dešifrovanja novih poruka na opozvanim uređajima koji su možda ranije imali pristup starijim porukama“.

E2EE u Messengeru omogućiće korisnicima da komuniciraju bez straha od prisluškivanja ili neovlašćenog pristupa njihovim porukama. Međutim, postoji i druga strana medalje. E2EE može otežati borbu protiv kriminala i terorizma. Bez mogućnosti pristupa šifrovanim porukama, policija bi mogla imati poteškoća u otkrivanju i sprečavanju potencijalnih zločina. Meta kaže da je svesna ovog problema i obećava da će nastaviti da sarađuje sa vlastima kako bi se pronašla ravnoteža između privatnosti korisnika i potrebe za sigurnošću.

Kompanija je takođe najavila da će uložiti dodatne napore u razvoj alata za otkrivanje i sprečavanje zloupotrebe platforme.

Uvođenje E2EE za Messenger predstavlja pozitivan korak ka većoj sigurnosti korisnika.Ali, bez obzira na to, važno je da korisnici budu svesni potencijalnih rizika i preduzmu dodatne mere opreza prilikom komunikacije putem interneta. Korišćenje snažnih lozinki, ažuriranje softvera i oprezno deljenje ličnih podataka su samo neki od načina da se zaštite od potencijalnih pretnji.

Foto: Meta


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Sećate li se svih onih naizgled bezazlenih kvizova na društvenim mrežama? Iako su mnogima zabavni, oni su zapravo ozbiljan rizik za privatnost i b... Dalje

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija otvorila je istragu o TikToku zbog sumnje da krši pravila Evropske unije o zaštiti dece, transparentnosti oglašavanja, pristupa p... Dalje

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta Platforms je saopštio da je preduzeo niz koraka da smanji zlonamerne aktivnosti osam različitih firmi sa sedištem u Italiji, Španiji i Ujedin... Dalje