Meta preti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Društvene mreže, 08.02.2022, 12:30 PM

Meta preti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Ove nedelje Facebookova matična kompanija Meta izdala je zapanjujuće upozorenje da će možda morati da se povuče iz Evrope zbog strogih evropskih propisa o zaštiti podataka koji sprečavaju kompaniju da prenosi, čuva i obrađuje podatke Evropljana na serverima u SAD.

U svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, Meta je upozorila da će, ukoliko ne bude mogla da koristi trenutni model sporazuma, verovatno morati da ode sa kontinenta.

Korisnički podaci su ključni za poslovanje kompanije, čiji profit skoro u potpunosti zavisi od ciljanog oglašavanja.

„Ako nismo u mogućnosti da prenosimo podatke između zemalja i regiona u kojima poslujemo, ili ako smo ograničeni da delimo podatke između naših proizvoda i usluga, to bi moglo uticati na našu sposobnost da pružamo naše usluge, način na koji pružamo naše usluge ili naše mogućnosti za ciljano oglašavanje“, navodi se u saopštenju kompanije.

Meta je pojasnila da misli da će moći da postigne novi sporazum ove godine, ali ako to ne učini, kompanija kaže da „verovatno neće moći da ponudi niz svojih najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi„.

„Nemamo apsolutno nikakvu želju i planove da se povučemo iz Evrope, ali jednostavno realnost je da se Meta, kao i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanja na prenos podataka između EU i SAD kako bi mogla da upravlja globalnim uslugama“, rekao je portparol kompanije Meta u saopštenju koje je preneo Euronews.

Meta je rekla da je, kao i druge kompanije, poštovala evropska pravila i oslanjala se na standardne ugovorne klauzule i odgovarajuće mere zaštite podataka kad je u pitanju globalna usluga..

„U suštini, kompaniji su potrebna jasna, globalna pravila za zaštitu transatlantskih tokova podataka na dugi rok, i kao više od 70 drugih kompanija u širokom spektru industrija, mi pažljivo pratimo potencijalni uticaj na naše evropske operacije kako ova situacija napreduje“, dodao je portparol.

Meta je ranije mogla da koristi sporazum za prenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravni osnov za obavljanje transatlantskih prenosa podataka. Ali u julu 2020. godine, Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja propisa o zaštiti podataka, ocenjujući da on ne štiti na adekvatan način privatnost građana EU. Kao rezultat toga, američke kompanije su bile ograničene kada je reč o slanju podataka o evropskim korisnicima u SAD i morale su da se oslone na standardne ugovorne klauzule.

EU i SAD su saopštile da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma. Pregovori su intenzivirani proteklih meseci, uz razgovore na tehničkom i političkom nivou.

Međutim, nekim evropskim zakonodavcima je dosta pretnji kompanije i izgleda da su odlučni da blefiraju.

„Meta ne može samo da ucenjuje EU da odustane od svojih standarda zaštite podataka“, rekao je evropski poslanik Aksel Vos, napominjući da bi „izlazak iz EU bio njihov gubitak“.

Čini se neverovatnim da bi se Facebook povukao sa celog kontinenta. Međutim, pošto su korisnički podaci žila kucavica kompanije, tako dramatična akcija se ne može u potpunosti isključiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje