Meta preti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Društvene mreže, 08.02.2022, 12:30 PM

Meta preti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Ove nedelje Facebookova matična kompanija Meta izdala je zapanjujuće upozorenje da će možda morati da se povuče iz Evrope zbog strogih evropskih propisa o zaštiti podataka koji sprečavaju kompaniju da prenosi, čuva i obrađuje podatke Evropljana na serverima u SAD.

U svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, Meta je upozorila da će, ukoliko ne bude mogla da koristi trenutni model sporazuma, verovatno morati da ode sa kontinenta.

Korisnički podaci su ključni za poslovanje kompanije, čiji profit skoro u potpunosti zavisi od ciljanog oglašavanja.

„Ako nismo u mogućnosti da prenosimo podatke između zemalja i regiona u kojima poslujemo, ili ako smo ograničeni da delimo podatke između naših proizvoda i usluga, to bi moglo uticati na našu sposobnost da pružamo naše usluge, način na koji pružamo naše usluge ili naše mogućnosti za ciljano oglašavanje“, navodi se u saopštenju kompanije.

Meta je pojasnila da misli da će moći da postigne novi sporazum ove godine, ali ako to ne učini, kompanija kaže da „verovatno neće moći da ponudi niz svojih najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi„.

„Nemamo apsolutno nikakvu želju i planove da se povučemo iz Evrope, ali jednostavno realnost je da se Meta, kao i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanja na prenos podataka između EU i SAD kako bi mogla da upravlja globalnim uslugama“, rekao je portparol kompanije Meta u saopštenju koje je preneo Euronews.

Meta je rekla da je, kao i druge kompanije, poštovala evropska pravila i oslanjala se na standardne ugovorne klauzule i odgovarajuće mere zaštite podataka kad je u pitanju globalna usluga..

„U suštini, kompaniji su potrebna jasna, globalna pravila za zaštitu transatlantskih tokova podataka na dugi rok, i kao više od 70 drugih kompanija u širokom spektru industrija, mi pažljivo pratimo potencijalni uticaj na naše evropske operacije kako ova situacija napreduje“, dodao je portparol.

Meta je ranije mogla da koristi sporazum za prenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravni osnov za obavljanje transatlantskih prenosa podataka. Ali u julu 2020. godine, Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja propisa o zaštiti podataka, ocenjujući da on ne štiti na adekvatan način privatnost građana EU. Kao rezultat toga, američke kompanije su bile ograničene kada je reč o slanju podataka o evropskim korisnicima u SAD i morale su da se oslone na standardne ugovorne klauzule.

EU i SAD su saopštile da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma. Pregovori su intenzivirani proteklih meseci, uz razgovore na tehničkom i političkom nivou.

Međutim, nekim evropskim zakonodavcima je dosta pretnji kompanije i izgleda da su odlučni da blefiraju.

„Meta ne može samo da ucenjuje EU da odustane od svojih standarda zaštite podataka“, rekao je evropski poslanik Aksel Vos, napominjući da bi „izlazak iz EU bio njihov gubitak“.

Čini se neverovatnim da bi se Facebook povukao sa celog kontinenta. Međutim, pošto su korisnički podaci žila kucavica kompanije, tako dramatična akcija se ne može u potpunosti isključiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli snimci sa sastanaka u TikToku otkrili da kineski inženjeri pristupaju privatnim podacima američkih korisnika

Procureli snimci sa sastanaka u TikToku otkrili da kineski inženjeri pristupaju privatnim podacima američkih korisnika

Strah da bi Kina mogla da špijunira korisnike TikToka opravdan je snimcima koji su procurili sa internih sastanaka matične kompanije. Snimci su otkr... Dalje

Instagram testira novi metod verifikacije starosti korisnika skeniranjem lica

Instagram testira novi metod verifikacije starosti korisnika skeniranjem lica

Instagram testira nove opcije za verifikaciju starosti korisnika, uključujući AI alat koji je razvila kompanija Yoti, koji procenjuje koliko imate ... Dalje

Twitter se javno izvinio korisnicima zbog zloupotrebe njihovih podataka

Twitter se javno izvinio korisnicima zbog zloupotrebe njihovih podataka

Twitter je u sredu objavio izvinjenje zbog toga što je bez znanja i saglasnosti korisnika koristio podatke o bezbednosti naloga za ciljano oglašavan... Dalje

Otkrivena velika fišing kampanja na Facebooku, napadači za nekoliko meseci zaradili milione dolara

Otkrivena velika fišing kampanja na Facebooku, napadači za nekoliko meseci zaradili milione dolara

Istraživači iz američke firme za sajber-bezbednost PIXM, sa sedištem u Njujorku, otkrili su veliku fišing operaciju koja je zloupotrebljavala Fac... Dalje

LinkedIn otkriva sve više prevara, lažnih profila i spama na platformi

LinkedIn otkriva sve više prevara, lažnih profila i spama na platformi

LinkedIn otkriva i blokira sve više lažnih naloga, zahvaljujući poboljšanjima u svojim automatizovanim sistemima, ali poboljšanja su primetna i ... Dalje