Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Društvene mreže, 19.03.2019, 12:00 PM

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. njihovi podaci budu izbrisani.

U oktobru 2018. Google je najavio da će ugasiti svoju društvenu mrežu Google+ za korisnike avgusta 2019. godine zbog toga što nikada nije uspela da pridobije korisnike, ali i zbog baga u API-ju za koji se saznalo kada je otkriveno curenje korisničkih informacija. Nakon što je još jedan bag otkriven u decembru 2018. godine, Google je odlučio da pomeri termin gašenja platforme za 2. april 2019. godine.

Juče je Google počeo da šalje emailove korisnicima Google+ koji imaju podatke sačuvane na platformi i obaveštava ih da ih preuzmu pre nego što budu izbrisani.

„Primili ste ovu poruku zato što imate sadržaj na Google+ za svoj lični nalog ili Google+ stranicu kojom upravljate.

Ovo je podsetnik da 2. aprila 2019. gasimo korisnički Google+ i da ćemo početi da brišemo sadržaj sa korisničkih Google+ naloga. Fotografije i video snimci iz Google+ arhive albuma i vaših Google+ stranica takođe će biti izbrisane."

U emailu se dalje kaže da to neće uticati ni na jedan drugi Google proizvod, kao što je Gmail, Google fotografije, Google disk ili YouTube.

Oni koji žele da sačuvaju svoje Google+ podatke, treba da slede ove korake:

- Idite na stranicu za preuzimanje Google+ podataka.

- Izaberite sve kategorije podataka koje želite da sačuvate.

- Kliknite na Next Step.

- Na sledećoj stranici navedite kako želite da preuzmete svoju arhivu - preko linka koji se šalje emailom ili ćete je sačuvati na Google disku, Dropboxu, OneDriveu ili Boxu. Takođe možete da konfigurišete tip arhive i kolike veličine treba da bude svaki fajl.

- Kada završite, kliknite na dugme Kreiraj arhivu i Google će početi da priprema arhivu za vas. Ako nemate mnogo podataka, to bi trebalo da bude urađeno vrlo brzo.

Kada završite, biće vam predstavljena arhiva koja sadrži sve vaše tekstualne sadržaje sačuvane u HTML fajlovima i vaše fotografije sačuvane kao pojedinačne slike.

U emailu se dalje navodi da bi trebalo preuzeti podatke pre 31. marta 2019. godine, jer je za sve ovo potrebno određeno vreme.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Instagram uvodi nova bezbednosna podešavanja za tinejdžere

Instagram uvodi nova bezbednosna podešavanja za tinejdžere

Instagram uvodi nova bezbednosna podešavanja za mlade korisnike: novi nalozi za decu mlađu od 16 godina biće podrazumevano privatni, biće blokiran... Dalje

Twitter testira nova obaveštenja o suspendovanim i zaključanim nalozima

Twitter testira nova obaveštenja o suspendovanim i zaključanim nalozima

Twitter testira nova obaveštenja za korisnike koji prekrše njegova pravila iz kojih mogu saznati da im je nalog suspendovan ili zaključan ili stavl... Dalje

Twitter otkrio da korisnici slabo prihvataju zaštitu naloga dvofaktorskom autentifikacijom

Twitter otkrio da korisnici slabo prihvataju zaštitu naloga dvofaktorskom autentifikacijom

U najnovijem izveštaju o bezbednosti objavljenoj na stranici Transparentnost, Twitter je otkrio da je od jula do decembra 2020. godine za samo 2,3% s... Dalje

Instagram testira novu opciju za zaštitu korisnika od vređanja i uznemiravanja

Instagram testira novu opciju za zaštitu korisnika od vređanja i uznemiravanja

Instagram testira novu funkciju pod nazivom „Ograničenja“ koja će omogućiti korisnicima da zaključaju svoje naloge i ograniče sve po... Dalje

Facebook otpustio 52 zaposlena zbog špijuniranja korisnika, uglavnom žena

Facebook otpustio 52 zaposlena zbog špijuniranja korisnika, uglavnom žena

Facebook je 2014. i 2015. godine otpustio 52 zaposlena zbog zloupotrebe pristupa podacima korisnika društvene mreže. Među onima koji su dobili otka... Dalje