Šta Mask ima protiv spam botova na Twitteru

Društvene mreže, 16.05.2022, 07:00 AM

Šta Mask ima protiv spam botova na Twitteru

Milijarder Ilon Mask u petak je stavio privremeno na čekanje ugovor o kupovini Twittera vredan 44 milijarde dolara jer, kako je objasnio, čeka detalje o tvrdnji platforme da lažni nalozi čine manje od 5% korisnika.

Mask, koji je izbacivanje lažnih Twitter naloga i spam botova učinio centralnom temom svog plana za preuzimanje platforme, rekao je da će ako kupi Twitter „pobediti spam botove ili umreti pokušavajući“.

Twitter se, kao i druge društvene mreže, u proteklih nekoliko godina borio protiv spam botova preko softvera koji ih prepoznaje i blokira.

Spam botovi ili lažni nalozi su dizajnirani da manipulišu ili veštački podstiču aktivnost na platformama društvenih medija kao što je Twitter. Prema politici kompanije, ako se nalozi na platformi bave „velikim, agresivnim ili obmanjujućim aktivnostima koje obmanjuju ljude“, onda se te aktivnosti smatraju manipulacijom platformom. Preklapanje naloga koji dele sličan sadržaj, masovne registracije naloga, korišćenje automatizovanih ili koordinisanih naloga za lažne angažmane i trgovanje pratiocima su navedeni kao kršenja Twitterove politike o spamu.

Twitterovo istraživanje sprovedeno u četiri zemlje pokazalo je da su korisnici najviše zabrinuti zbog postojanja „previše botova ili lažnih naloga“.

Kako Twitter otkriva lažne naloge? Twitter ima tim koji identifikuje stvarne ljude i botove na svojoj platformi. Kompanija koristi mašinsko učenje i istraživače za prepoznavanje obrazaca zlonamerne aktivnosti. Algoritmi proveravaju 5 miliona do 10 miliona naloga nedeljno.

Kada Twitter otkrije lažni nalog, može zaključati nalog ili tražiti verifikaciju. U slučaju više naloga, od korisnika se može tražiti da zadrži jedan.

Ipak, Twitter misli da nisu svi botovi loši. Dobri botovi omogućavaju automatizovanim nalozima da dele korisne informacije kao što su ažuriranja o novostima o COVID-19 i saobraćaju.

Zašto Mask mrzi spam botove? On želi da Twitter postane forum za slobodu govora, za koju veruje da je „temelj funkcionalne demokratije“, i vidi spam botove kao pretnju ovoj ideji.

U nedavnom intervjuu on je rekao da mu je glavni prioritet uklanjanje „vojske botova“ na Twitteru, aludirajući na botove koji promovišu prevare sa kriptovalutama na Twitteru, jer smatra da botovi čine proizvod mnogo lošijim.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje