ThreatData: Kako nas Facebook štiti od malvera i fišinga

Društvene mreže, 27.03.2014, 07:42 AM

ThreatData: Kako nas Facebook štiti od malvera i fišinga

Zaštita interne mreže kompanije ali i više od milijardu korisnika sajta je veliki izazov za Facebook. Korisnici društvene mreže su stalno meta svakojakih fišing napada i napada malvera, a interna mreža kompanije je takođe konstantno meta napada i glavni dobitak za hakere.

Da bi se Facebook bolje branio od malvera, fišinga i drugih pretnji, Facebookov tim zadužen za bezbednost razvio je ThreatData, interni framework za prikupljanje i obradu svih informacija do kojih je moguće doći o pretnjama na internetu, koje pomažu kompaniji da brže i efikasnije odgovori na nove pretnje.

Mnoge velike kompanije kao što je Facebook razvijaju sopstvene prilagođene bezbednosne alate i sisteme za analizu, ali većina kompanija ne voli da govori o tome kako se i čime brane od napada. Razlog za to je opšte prihvaćeno uverenje da objavljivanje informacija o odbrambenim metodama znači da se time pomaže i olakšava posao neprijatelju. Ali Facebook je u nekoliko navrata bio prilično otvoren u pogledu metoda pomoću kojih štiti svoju internu mrežu i korisnike.

I sa ThreatData je isti slučaj - kompanija je omogućila uvid u ThreatData framework koji pomaže Facebookovim inženjerima da budu u toku sa informacijama o novim malverima i fišing pretnjama koje se pojavljuju svakodnevno.

ThreatData se snabdeva informacijama sa interneta, informacijama koje dolaze od različitih proizvođača, i iz internih Facebookovih izvora. ThreatData uključuje snabdevanje informacijama, skladištenje informacija i odgovor u realnom vremenu.

Podaci koji se prikupljaju iz određenih izvora mogu biti u bilo kom formatu. Bez obzira na format oni se pretvaraju u jednostavan obrazac koja se naziva ThreatDatum. ThreatDatum može da skladišti ne samo osnovne informacije o pretnji, već i objašnjenje zbog čega je nešto loše. Dodato objašnjenje se koristi u drugim delovima frameworka da bi se automatski donosile bolje odluke.

Informacije koje se prikupljaju su informacije o malverima sa VirusTotala, maliciozni URL-ovi sa sajtova na kojima se prate malveri, informacije od različitih proizvođača koje Facebook kupuje i druge informacije koje se pretvaraju u “sirove podatke”.

Novi prikupljeni podaci se upoređuju sa već postojećim podacima koje Facebook čuva i to sa podacima o pretnjama iz prošlosti i dugoročnim pretnjama i novijim pretnjama.

Podaci se analiziraju u realnom vremenu a deluje se automatski - stavljanjem malicioznog URL-a na crnu listu da bi se zaštitili korisnici Facebooka, označavanjem malvera i prosleđivanjem malicioznog fajla na dalju analizu itd.

Iz kompanije kažu da je ThreatData do sada uočio mnoge pretnje koje konvencionalna antivirusna rešenja pa i ona koja Facebook interno koristi nisu uočila.

ThreatData omogućava Facebooku da razume odakle pretnje dolaze, da prepozna vrste napada, njihovu učestalost i kada se događaju napadi.

Primer kako funkcioniše ThreatData je neobična spam kampanja koja je identifikovana prošlog leta u okviru koje su se slali linkovi sa lažnih Facebook naloga koji su korisnike vodili do malvera za mobilne telefone (Trojan:J2ME/Boxer) koji može da krade informacije iz adresara telefona, šalje premium SMS spam poruke i koristi kameru telefona. Zahvaljujući ThreatData, Facebook je otkrio ovu spam kampanju koja je zaustavljena, a nakon analize malvera Facebook je zajedno sa partnerima uspeo da razbije infrastukturu bot mreže.

Više detalja o svemu ovom možete naći na https://www.facebook.com/notes/protect-the-graph/understanding-online-threats-with-threatdata/1438165199756960


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter je najavio da će ga Federalna komisija za trgovinu (FTC) možda uskoro kazniti novčanam kaznom u iznosu do 250 miliona dolara zbog neadekva... Dalje

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

U nizu tvitova objavljenih noćas, Twitter je podelio svoja saznanja o dosad neviđenom napadu koji se dogodio 15. jula a koji je omogućio hakerima ... Dalje

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Facebook je prošle nedelje ponosno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger koja omogućava korisnicima da otključavaju svoje poruke skeni... Dalje

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Čovek koji je priznao da je agent kineske vlade koristio je LinkedInov algoritam da bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci. On je u s... Dalje