ThreatData: Kako nas Facebook štiti od malvera i fišinga

Društvene mreže, 27.03.2014, 07:42 AM

ThreatData: Kako nas Facebook štiti od malvera i fišinga

Zaštita interne mreže kompanije ali i više od milijardu korisnika sajta je veliki izazov za Facebook. Korisnici društvene mreže su stalno meta svakojakih fišing napada i napada malvera, a interna mreža kompanije je takođe konstantno meta napada i glavni dobitak za hakere.

Da bi se Facebook bolje branio od malvera, fišinga i drugih pretnji, Facebookov tim zadužen za bezbednost razvio je ThreatData, interni framework za prikupljanje i obradu svih informacija do kojih je moguće doći o pretnjama na internetu, koje pomažu kompaniji da brže i efikasnije odgovori na nove pretnje.

Mnoge velike kompanije kao što je Facebook razvijaju sopstvene prilagođene bezbednosne alate i sisteme za analizu, ali većina kompanija ne voli da govori o tome kako se i čime brane od napada. Razlog za to je opšte prihvaćeno uverenje da objavljivanje informacija o odbrambenim metodama znači da se time pomaže i olakšava posao neprijatelju. Ali Facebook je u nekoliko navrata bio prilično otvoren u pogledu metoda pomoću kojih štiti svoju internu mrežu i korisnike.

I sa ThreatData je isti slučaj - kompanija je omogućila uvid u ThreatData framework koji pomaže Facebookovim inženjerima da budu u toku sa informacijama o novim malverima i fišing pretnjama koje se pojavljuju svakodnevno.

ThreatData se snabdeva informacijama sa interneta, informacijama koje dolaze od različitih proizvođača, i iz internih Facebookovih izvora. ThreatData uključuje snabdevanje informacijama, skladištenje informacija i odgovor u realnom vremenu.

Podaci koji se prikupljaju iz određenih izvora mogu biti u bilo kom formatu. Bez obzira na format oni se pretvaraju u jednostavan obrazac koja se naziva ThreatDatum. ThreatDatum može da skladišti ne samo osnovne informacije o pretnji, već i objašnjenje zbog čega je nešto loše. Dodato objašnjenje se koristi u drugim delovima frameworka da bi se automatski donosile bolje odluke.

Informacije koje se prikupljaju su informacije o malverima sa VirusTotala, maliciozni URL-ovi sa sajtova na kojima se prate malveri, informacije od različitih proizvođača koje Facebook kupuje i druge informacije koje se pretvaraju u “sirove podatke”.

Novi prikupljeni podaci se upoređuju sa već postojećim podacima koje Facebook čuva i to sa podacima o pretnjama iz prošlosti i dugoročnim pretnjama i novijim pretnjama.

Podaci se analiziraju u realnom vremenu a deluje se automatski - stavljanjem malicioznog URL-a na crnu listu da bi se zaštitili korisnici Facebooka, označavanjem malvera i prosleđivanjem malicioznog fajla na dalju analizu itd.

Iz kompanije kažu da je ThreatData do sada uočio mnoge pretnje koje konvencionalna antivirusna rešenja pa i ona koja Facebook interno koristi nisu uočila.

ThreatData omogućava Facebooku da razume odakle pretnje dolaze, da prepozna vrste napada, njihovu učestalost i kada se događaju napadi.

Primer kako funkcioniše ThreatData je neobična spam kampanja koja je identifikovana prošlog leta u okviru koje su se slali linkovi sa lažnih Facebook naloga koji su korisnike vodili do malvera za mobilne telefone (Trojan:J2ME/Boxer) koji može da krade informacije iz adresara telefona, šalje premium SMS spam poruke i koristi kameru telefona. Zahvaljujući ThreatData, Facebook je otkrio ovu spam kampanju koja je zaustavljena, a nakon analize malvera Facebook je zajedno sa partnerima uspeo da razbije infrastukturu bot mreže.

Više detalja o svemu ovom možete naći na https://www.facebook.com/notes/protect-the-graph/understanding-online-threats-with-threatdata/1438165199756960


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook tvrdi da je od 2016. godine potrošio više od 13 milijardi dolara na bezbednost i zaštitu, kao i da se 40.000 zaposlenih u kompaniji bavi i... Dalje