Trojanac na Facebook-u u predloženim objavama

Društvene mreže, 26.02.2014, 07:32 AM

Trojanac na Facebook-u u predloženim objavama

Kombinacija najveće društvene mreže Facebook, najpopularnijeg operativnog sistema za mobilne uređaje Android i aplikacije sa stotinama miliona korisnika kao što je WhatsApp, koja služi za razmenu poruka i koju je nedavno kupio Facebook, mogla bi biti dobitna za kriminalce koji pokušavaju da privuku pažnju korisnika da bi ostvarili svoje ciljeve.

Panda Labs upozorava korisnike Facebook-a koji pristupaju sajtu društvene mreže sa Android uređaja na “predložene objave”, kako Facebook suptilno naziva reklame, za popularnu aplikaciju WhatsApp. U pokušaju da privuku korisnike, kriminalci nude mogućnost špijuniranja razgovora kontakata na WhatsApp ili trikove kako na primer sakriti status na WhatsApp ili blokirati nekoga, iako se takva uputstva nalaze na web stranici aplikacije.

Ako žrtva klikne na neku od ovih objava, preusmerava se na lažnu verziju Google-ove prodavnice aplikacija Google Play odakle će korisnik, verujući da se zaista nalazi na Google Play marketu, preuzeti aplikaciju koja je besplatna ali koja će ga koštati onoliko koliko koštaju usluge premijum SMS servisa na koji se Trojanac pretplaćuje bez znanja korisnika.

Dobra vest je da su napadi za sada ograničeni na španske korisnike Facebook-a koji pristupaju društvenoj mreži sa Android mobilnih uređaja.

U Panda Labs su proveravali šta se dešava kada se istim nalozima pristupa sa računara, iPad, iPhone i Android uređaja i ispostavilo se da su se reklame prikazivale samo kada se koristio Google-ov operativni sistem.

Trojanac proverava sve dolazne poruke na uređaju i ako je pošiljalac premijum SMS servis, poruka se presreće i briše tako da korisnik nikada ne sazna za nju.

Pošto ta taktika ne funkcioniše na najnovijoj verziji Androida 4.4, autori Trojanca koriste drugu taktiku. Prilikom prijema poruke zvuk telefona se na dve sekunde potpuno utišava a poruke se označavaju kao pročitane. Aplikacija ima i SMS brojač, pa kad stigne prva poruka od premijum SMS servisa, ona čita poruku i tako dobija PIN kod za potvrdu i registruje korisnika na web sajtu da bi se aktivirao SMS servis.

Trojanac izgleda služi da “zaštiti” uređaj od konkurentskog Trojanca. Ako drugi Trojanac pokuša da se registruje na SMS servis, on neće moći da pristupi poruci sa PIN kodom i zbog toga neće biti u mogućnosti da aktivira servis.

Panda Labs je obavestio Facebook o ovim reklamama u kojima se osim WhatsApp aplikacije, kao mamci koriste i “neverovatni video snimci”, trikovi za Candy Crush ili Angry Birds itd.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter je najavio da će ga Federalna komisija za trgovinu (FTC) možda uskoro kazniti novčanam kaznom u iznosu do 250 miliona dolara zbog neadekva... Dalje

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

U nizu tvitova objavljenih noćas, Twitter je podelio svoja saznanja o dosad neviđenom napadu koji se dogodio 15. jula a koji je omogućio hakerima ... Dalje

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Facebook je prošle nedelje ponosno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger koja omogućava korisnicima da otključavaju svoje poruke skeni... Dalje

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Čovek koji je priznao da je agent kineske vlade koristio je LinkedInov algoritam da bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci. On je u s... Dalje