Twitter uvodi podršku za šifrovane direktne poruke

Društvene mreže, 11.05.2023, 09:30 AM

Twitter uvodi podršku za šifrovane direktne poruke

Twitter je objavio da počinje da uvodi podršku za šifrovane direktne poruke (DM) na platformi, šest meseci nakon što je izvršni direktor kompanije Ilon Mask najavio ovu funkciju, u novembru 2022.

Novi način komunikacije na Twitteru - šifrovane direktne poruke - će se pojaviti kao zasebni razgovori pored postojećih direktnih poruka i vizuelno će se razlikovati od nešifrovanih razgovora po ikoni katanca na avataru korisnika sa kojim razgovarate.

Funkcija je trenutno ograničena na verifikovane korisnike i one koji komuniciraju sa njima. Neophodno je da i pošiljalac i primalac imaju najnovije verzije Twitter aplikacija (Android, iOS i veb).

Primalac takođe mora da prati pošiljaoca, ili da je ranije poslao poruku pošiljaocu ili je ranije prihvatio zahtev za direktnu poruku od pošiljaoca.

Iako Twitter nije otkrio mnogo detalja o novoj funkciji, kompanija je rekla da koristi „kombinaciju jakih kriptografskih šema“ za šifrovanje poruka, linkova i reakcija koji su deo šifrovanog razgovora. Šifrovani sadržaj ćaskanja ostaje šifrovan dok se čuva na Twitterovoj infrastrukturi, a dešifruje se tek na uređaju primaoca.

Slanje šifrovane poruke je slično slanju obične nešifrovane poruke. Ako ispunjavate uslove za slanje šifrovanih poruka, videćete prekidač nakon što kliknete na ikonu poruke da bi ste omogućili “šifrovani režim”.

Za sada se šifrovane poruke mogu slati samo jednom primaocu, a iz Twittera su najavili da će uskoro proširiti ovu funkciju na grupne razgovore. Nova funkcija ne podržava ni razmenu medija i drugih fajlova, već samo tekst, linkove i reakcije.

Iako su same poruke šifrovane, metapodaci (primalac, vreme kreiranja, itd.) nisu, kao ni bilo koji povezani sadržaj (šifrovani su samo linkovi, a ne bilo koji sadržaj na koji se odnose).

Novi uređaji trenutno ne mogu da se priduže postojećim šifrovanim razgovorima, a ako pokušate da pristupite postojećoj šifrovanoj konverzaciji na novom uređaju, prikazaće se poruka o grešci koja govori da je razgovor nedostupan na tom uređaju. Uređaj će se smatrati novim uređajem u kontekstu šifrovanih poruka, ako se Tvitter aplikacija ponovo instalira na uređaju.

Korisnici mogu da registruju najviše do 10 uređaja za slanje i primanje šifrovanih poruka. Nakon što dostignete ograničenje, nećete moći da šaljete i primate šifrovane poruke ni na jednom novom uređaju koji je prijavljen na Twitter. Takođe, korisnici nemaju mogućnost da vide listu registrovanih uređaja ili da ponište registraciju uređaja.

Odjavljivanjem sa Twittera će se sve poruke, uključujući šifrovane DM-ove, izbrisati sa uređaja.

Trenutna arhitektura „ne nudi zaštitu od napada čoveka u sredini“ - ako bi neko, na primer, zlonamerni insajder ili sam Twitter obavezan pravnim procesom, kompromitovao šifrovani razgovor, ni pošiljalac ni primalac ne bi to znali. Twitter je rekao i da rade na tome da otežaju, pa čak i onemoguće takve napade.

Twitter je rekao i da trenutno nije moguće prijaviti šifrovanu poruku. Ako imate problem sa učesnikom šifrovanog razgovora, možete prijaviti sam nalog i Twitterov tim će to pogledati. Takođe, imate mogućnost da sprečite nekog da vam šalje šifrovane poruke.

Imajte na umu da ako izbrišete šifrovanu poruku, ona se briše samo sa vašeg naloga, ali će primalac i dalje videti šifrovanu poruku ili razgovor koji ste obrisali.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook je često kritikovan zbog toga što ne čini dovoljno na suzbijanju prevara, a neki čak optužuju kompaniju da profitira na lažnim oglasima... Dalje

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

Društvene mreže kompanije Meta Platforms Facebook i Instagram biće predmet istrage zbog mogućih kršenja propisa EU o onlajn sadržaju koji se od... Dalje

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Šefovi evropskih policija pozvali su i industriju i vlade na hitnu akciju kako bi se zaštitila javna bezbednost na platformama društvenih mreža, i... Dalje

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta je objavila da će uskoro početi da testira novu funkciju zaštite od golotinje u Instagram DM-ovima, koja zamagljuje slike za koje se otkrije d... Dalje

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

Italijanska regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je TikTok sa 10 miliona evra jer nije zaštitio korisnike od opasne igre poznate kao Fre... Dalje