Twitter započeo proces uvođenja SSL enkripcije

Društvene mreže, 25.08.2011, 11:28 AM

Twitter započeo proces uvođenja SSL enkripcije

Mikro-bloging servis Twitter sprovodi proces uvođenja automatske enkripcije na svom veb sajtu, čime će biti jedan u nizu veb servisa koji se na ovakav način bori protiv pokušaja preotimanja naloga svojih korisnika tokom korišćenja bežičnih mreža.

Twitter je korišćenje SSL (Secure Sockets Layer) enkripciju ponudio korisnicima kao opcionu, ali je u utorak najavljeno da će funkcija biti uključena kao podrazumevana, u osnovnom podešavanju za neke korisnike. Za sada nije poznato kada će ova opcija biti uključena kao podrazumevana za sve korisnike.

SSL enkripcija koju korisnici prepoznaju po “https” i katancu u adresnom baru browser-a, je protokol za šifrovanje koji se koristi za zaštitu komunikacije između klijenta i servera. Ukoliko postoji mogućnost, treba je koristiti zbog toga što je u suprotnom moguće presresti nekriptovane podatke koji prolaze kroz bežičnu mrežu.

Mnogi veb sajtovi koriste enkripciju ali samo kada je reč o podacima potrebnim za prijavljivanje na naloge ali je zapravo malo stvarnog internet saobraćaja šifrovano. Razlog za nekorišćenje SSL-a je povremena sporija interakcija na relaciji korisnik-veb sajt.

U oktobru prošle godine nezavisni programer veb aplikacija Erik Batler objavio je dodatak za Firefox (add-on), nazvan Firesheep, kako bi ilustrovao opasnost koju predstavlja korišćenje veb sajtova bez SSL kao i korišćenje javnih bežičnih mreža.

Firesheep dodat u sidebar Firefox-a pokazuje kad neko, koristeći otvorenu mrežu, kao što je na primer Wi-Fi mreža u kafiću, posećuje neki od neobezbeđenih sajtova. Ukoliko dva puta kliknete na nekog u sidebar-u, bićete prijavljeni na određeni sajt kao da ste pravi vlasnik naloga.

Firesheep praktično “hvata” kolačiće (cookies) koji se prenose kroz nekritovane mreže. Veb sajt ostavlja kolačić u browser korisnika dok ovaj pokušava da se prijavi na nalog. Kolačići služe da upamte korisnike i ostave ih prijavljenim na naloge.

SSL enkripcija ometa ovakve napade s obzirom na to da je kolačić šifrovan u slučaju da je takva funkcija uključena.

Facebook je početkom godine omogućio korisnicima SSL enkripciju, koja je opciona funkcija i korisnik je može uključiti u delu koji je namenjen podešavanjima naloga (“Account Settings” --> “Security”). Google je u januaru prošle godine uveo obaveznu SSL enkripciju za sve Gmail korisnike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Američki zakonodavci kritikovali su izvršnog direktora TikToka zbog mogućeg uticaja kineske vlade na platformu i izneli optužbe da aplikacija nano... Dalje

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikTo... Dalje

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Počev od danas, 20. marta, dvofaktorna autentifikacija (2FA) bazirana na SMS porukama biće dostupna samo korisnicima Twittera koji plaćaju Blue pre... Dalje

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

Zbog sve većih pritisaka i zabrinutosti američkih i evropskih vlasti zbog mogućeg deljenja korisničkih podataka sa kineskom vladom, TikTok uvodi n... Dalje

SAD sve bliže potpunoj zabrani TikToka

SAD sve bliže potpunoj zabrani TikToka

Zakon koji je ove nedelje predstavljen u američkom Kongresu omogućio bi Beloj kući da zabrani TikTok i druge strane tehnologije u celoj zemlji a s... Dalje