Vlasti sve više traže informacije o korisnicima Facebooka

Društvene mreže, 18.03.2015, 08:00 AM

Vlasti sve više traže informacije o korisnicima Facebooka

Broj zahteva za informacijama o nalozima korisnika Facebooka povećan je u drugoj polovini prošle godine, iako je u tom periodu zabeleženo smanjenje broja takvih zahteva koji su došli iz SAD i Nemačke.

Ukupan broj zahteva koje je kompanija dobila u drugoj polovini prošle godine neznatno je veći u odnosu na prvu polovinu godine.

Većina zahteva vlasti za podacima korisnika povezana je sa kriminalnim slučajevima, kao što su pljačke ili otmice, saopštila je kompanija. U mnogim slučajevima, vlasti traže osnovne informacije o korisnicima kao što su ime i datum registracije naloga. Ipak, u nekim slučajevima vlasti traže i pristup logovima IP adrese ili sadržaju naloga.

Iz Facebooka kažu da odgovaraju na opravdane zahteve koji su u vezi kriminalnih predmeta ali ističu da se primenjuju stroga pravila kada su u pitanju svi zahtevi vlasti. Proverava se pravna valjanost zahteva, a za zahteve koji su preširoki ili nejasni se traži više detalja ili se takvi zahtevi odbijaju.

Američke vlasti poslale su Facebooku manji broj zahteva tokom poslednjih šest meseci prošle godine u odnosu na prethodni period kada su podnele 15433 zahteva za informacijama o 23667 naloga. U drugoj polovini 2014., američke vlasti poslale su 14274 zahteva za pristup podacima 21731 naloga. Facebook je u 79% slučajeva odgovorio pozitivno na te zahteve pružajući neke od traženih informacija. Međutim, pravi broj zahteva američkih vlasti mogao bi biti i veći, jer izveštaj koji je objavio Facebook nije uključio određene vrste zahteva koji su u vezi nacionalne bezbednosti.

Manji broj zahteva stigao je i iz Nemačke - 2132 zahteva, dok su u prvih šest meseci prošle godine nemačke vlasti poslale Facebooku 2537 zahteva.

Kada je reč o zahtevima iz drugih zemalja, njihov broj je povećan, naročito u Indiji, odakle je stiglo skoro 1000 zahteva više u odnosu na prethodni period. Facebook je u 45% slučajeva odgovorio na ove zahteve pružajući neke informacije o svojim korisnicima.

Iz Srbije je stiglo 15 zahteva za informacijama o 25 naloga korisnika, a u 60% slučajeva na ove zahteve je odgovoreno pozitivno.

I količina sadržaja koje je Facebook morao da blokira u pojedinim zemljama zbog kršenja lokalnih zakona veći je za 11%. U drugoj polovini prošle godine društvena mreža blokirala je pristup za 9707 sadržaja, a zemlje iz kojih je stigao povećan broj takvih zahteva su Rusija i Turska.

Ovo je četvrti izveštaj Facebooka o zahtevima vlasti širom sveta za informacijama o korisničkim nalozima i blokiranju sadržaja. Više detalja o ovome možete naći ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Još jedan Facebook uzbunjivač izneo je nove informacije o poslovanju društvene mreže. Reč je o osobi koja je nekada bila zaposlena u kompaniji, k... Dalje

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje