Bankarski trojanac za Android Faketoken sada cilja i aplikacije koje traže podatke o platnim karticama

Mobilni telefoni, 18.08.2017, 11:00 AM

Bankarski trojanac za Android Faketoken sada cilja i aplikacije koje traže podatke o platnim karticama

Mobilni bankarski trojanac Faketoken koji od nedavno može da krade osetjive podatke i da zaključava fajlove korisnika, sada je izmenjen tako da može da krade lozinke iz Ubera i drugih sličnih aplikacija.

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su novu verziju Faketokena koja može da detektuje i snima razgovore koji se obavljaju sa inficiranim uređajem i da prekriva aplikacije za rezervaciju taksija ili hotelskog smeštaja da bi ukrao informacije o bankovnim računima korisnika.

Nova verzija malvera Faketoken.q se širi preko SMS poruka kojima se korisnici podstiču da preuzmu sliku iako preuzimanjem tog fajla ustvari preuzimaju malver.

Kada se preuzme, malver instalira neophodne module i glavni payload. Malver sakriva svoju ikonu i počinje da nadzire sve što se dešava na uređaju - od poziva do pokrenutih aplikacija.

Malver snima razgovore, bez obzira da li su u pitanju dolazni ili odlazni pozivi, i te snimke šalje serveru napadača.

Faketoken.q proverava i koje aplikacije vlasnik smart telefona koristi, i kada detektuje pokretanje neke od tih aplikacija čiji interfejs može da simulira, trojanac prekriva aplikaciju lažnim korisničkim interfejsom. Da bi to uradio, trojanac koristi standardnu Android funkciju koju koriste mnoge legitimne aplikacije, kao što je Facebook Messenger, da bi prikazao svoj lažni korisnički interfejs preko drugih aplikacija.

Lažni korisnički interfejs zahteva od žrtve da unese podatke o platnoj kartici, uključujući i verifikacioni kod banke, što napadači mogu iskoristiti da bi obavili neovlašćene transakcije.

Faketoken.q može da prekrije veliki broj mobilnih aplikacija banaka kao i Android Pay, Google Play Store, aplikacije za rezervisanje letova, hotelskih soba i taksija i plaćanje karata.

Malver krade SMS poruke sa kodom koji banka šalje korisniku za autorizaciju transakcije i prosleđuje SMS kod komandno-kontrolnom serveru napadača.

Da bi ste se zaštitili od ovakih malvera, nemojte nikada preuzimati aplikacije preko linkova u porukama i emailovima ili iz nezvaničnih prodavnica aplikacija. Zbog ovog poslednjeg, u podešavanjima uređaja, u delu Security, isključite opciju "Unknown sources" da biste blokirali instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. Takođe, proveravajte dozvole koje aplikacija traži prilikom instaliranja, čak i ako su u pitanju aplikacije iz Play prodavnice. Ako aplikacija traži više dozvola od zaista potrebnih, ne instalirajte je. Ažurirajte aplikacije i sistem redovno i koristite pouzdanu antivirusnu zaštitu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje