Brojne iOS aplikacije zloupotrebljavaju push obaveštenja za prikupljanje korisničkih podataka

Mobilni telefoni, 26.01.2024, 12:00 PM

Brojne iOS aplikacije zloupotrebljavaju push obaveštenja za prikupljanje korisničkih podataka

Brojne iOS aplikacije koriste pozadinske procese pokrenute push obaveštenjima za prikupljanje korisničkih podataka o uređajima, potencijalno omogućavajući kreiranje profila koji se koriste za praćenje korisnika.

Ovo tvrdi istraživač Mysk koji kaže da aplikacije zaobilaze Appleova ograničenja aktivnosti aplikacija u pozadini te da zato predstavljaju rizik za privatnost za korisnike iPhonea.

„Aplikacije ne bi trebalo da pokušavaju da potajno naprave korisnički profil na osnovu prikupljenih podataka i ne smeju da pokušavaju, olakšavaju ili podstiču druge da identifikuju anonimne korisnike ili rekonstruišu korisničke profile na osnovu podataka prikupljenih od Appleovih API-ja ili bilo kojih podataka za koje kažete da su prikupljeni na “anonimizovani”, “agregirani” ili koji se ne mogu identifikovati ni na jedan način.“ Ovo je tekst iz odeljka sa smernicama Apple App Storea.

Analizom podataka koje šalju iOS pozadinski procesi prilikom primanja ili brisanja obaveštenja, Mysk je otkrio da je ta praksa daleko češća nego što se mislilo, i da je imaju i mnoge aplikacije sa velikim brojem korisnika.

Apple je dizajnirao iOS tako da ne dozvoljava aplikacijama da rade u pozadini kako bi se sprečilo korišćenje resursa i osigurala bolja bezbednost. Međutim, sa iOS 10, Apple je predstavio novi sistem koji omogućava aplikacijama da se tiho pokreću u pozadini kako bi obradile nova push obaveštenja pre nego što ih uređaj prikaže. Kada se taj proces završi, aplikacija se ponovo prekida.

Mysk je otkrio da mnoge aplikacije zloupotrebljavaju ovu funkciju, tretirajući je kao priliku da prenesu podatke o uređaju na svoje servere. U zavisnosti od aplikacije, ovo uključuje vreme neprekidnog rada sistema, lokalizaciju, jezik tastature, dostupnu memoriju, status baterije, upotrebu prostora na uređaju, model uređaja i osvetljenost ekrana. Mysk veruje da se ovi podaci mogu koristiti za profilisanje korisnika i trajno praćenje, što je strogo zabranjeno na iOS-u.

„Naši testovi pokazuju da je ova praksa češća nego što smo očekivali. Učestalost kojom mnoge aplikacije šalju informacije o uređaju nakon što ih pokrene obaveštenje je zapanjujuća“, napisao je Mysk na X-u.

On je na YouTubeu objavio video koji prikazuje mrežni saobraćaj tokom prijema push obaveštenja od strane aplikacija TikTok, Facebook, X, LinkedIn i Bing.

Mysk kaže da aplikacije šalju širok spektar podataka sa uređaja na svoje servere koristeći servise kao što su Google analitika, Firebase ili sopstveni sistemi.

Kako izveštava portal BleepingComputer, Apple će sprečiti dalju zloupotrebu push obaveštenja pooštravanjem ograničenja korišćenja API-ja. Mysk je rekao da će od proleća 2024. aplikacije morati da navedu zašto treba da koriste API-je koji se mogu zloupotrebiti za profilisanje korisnika.

Ako aplikacije ne navedu da koriste ove API-je i za šta se koriste, Apple kaže da će biti odbijene iz App Storea.

Dok se to ne dogodi, korisnici iPhonea koji žele da izbegnu profilisanje trebalo bi da onemoguće push obaveštenja u „Podešavanja“ -> „Obaveštenja“. Izaberite aplikaciju za koju želite da upravljate obaveštenjima i dodirnite prekidač da biste onemogućili „Dozvoli obaveštenja“.

U decembru je otkriveno da vlade širom sveta koriste push obaveštenja koja se šalju preko Appleovih i Googleovih servera kao način da špijuniraju korisnike. Apple je tada rekao da im je američka vlada zabranila da dele bilo kakve informacije o ovim zahtevima.

Foto: Jamie Street / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje