Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Mobilni telefoni, 08.02.2024, 11:30 AM

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizičnim dozvolama.

APK je format fajla koji se koristi za distribuciju Android aplikacija za instalaciju u operativni sistem. Ovi fajlovi se obično distribuiraju preko različitih sajtova, što vam omogućava da instalirate aplikacije van Google Play. Nažalost, sajtovi često ne proveravaju aplikacije, tako da instaliranjem ovakvih aplikacija možete instalirati malver, špijunski softver i druge pretnje na svoj uređaj.

Zbog složenosti i poteškoća sa objaviljivanjem aplikacija na Google Play, sajber se često okreću taktikama društvenog inženjeringa da ubede ljude da preuzmu zlonamerne aplikacije iz neproverenih izvora. Na taj način mogu da prevare žrtve da otkriju osetljive lične i finansijske informacije, koje sajber kriminalcima omogućavajući da sprovode finansijsku prevare.

Prema podacima Googlea, samo tokom 2023. prevare su koštale korisnike više od milijardu dolara, a 78% korisnika koje je anketirala Svetska alijansa za borbu protiv prevara, prijavilo je da su doživeli bar jedan pokušaj prevare.

U oktobru 2023. Google Play Protect je dobio novu bezbednosnu funkciju koja u realnom vremenu skenira APK-ove preuzete iz nezavisnih prodavnica aplikacija i sa veb sajtova. Ova funkcija je uvedena na velika tržišta, kao što je Indija, a ove godine trebalo bi da bude dostupna u više zemalja. Google kaže da je ova funkcija identifikovala 515.000 nepoželjenih aplikacija i upozorila ili blokirala 3,1 milion instalacija.

Da bi dodatno ojačao zaštitu od ovakvih aplikacija, Google sada pokreće pilot program u Singapuru gde će direktno blokirati instalaciju APK-ova koji zahtevaju pristup rizičnim dozvolama kao što su RECEIVE_SMS, koju napadači koriste ovo za presretanje jednokratnih lozinki (OTP) ili kodova za autentifikaciju poslatih putem SMS-a, što im omogućava neovlašćeni pristup nalozima žrtava, zatim, READ_SMS koju sajber kriminalci zloupotrebljavaju za čitanje osetljivih informacija, kao što su OTP-ovi, poruke banaka ili lična komunikacija, BIND_Notifications koju napadači koriste da čitaju ili odbacuju obaveštenja iz legitimnih aplikacija, uključujući bezbednosna upozorenja ili OTP obaveštenja, da ih korisnik ne bi primetio i Pristupačnost, dozvola namenjena korisnicima sa invaliditetom, koja omogućava zlonamernoj aplikaciji širok pristup i kontrolu uređaja i njegovih funkcija. Ovu poslednju dozvolu napadači zloupotrebljavaju za praćenje onoga što korisnik radi na uređaju, preuzimanje osetljivih podataka, praćenje pritisaka na tastere i izvršavanje komandi na daljinu, što često dovodi do potpunog kompromitovanja uređaja.

Googleova analiza je pokazala da je 95% zlonamernih aplikacija koje iskorišćavaju ove osetljive dozvole instalirano iz spoljnih izvora.

U pilot programu, kada korisnik pokuša da instalira aplikaciju iz spoljnog izvora, dakle, izvan Google Play, koja zahteva bilo koju od ovih dozvola, Play Protect će automatski blokirati instalaciju uz objašnjenje za korisnika.

Google kaže da će sa singapurskom Agencijom za sajber bezbednost (CSA) pratiti rezultate pilot programa da bi procenili njegov uticaj i izvršili prilagođavanja po potrebi.

„Otvoreni smo za proširenje pilot programa na druge zemlje u budućnosti ako vidimo slične interese i potrebe zaštite korisnika“, kažu iz Googlea dodajući da se korisnicima Androida savetuje da izbegavaju preuzimanja APK-a koliko god je to moguće, da pažljivo pregledaju dozvole koje se traže tokom instalacije aplikacije i redovno obavljaju skeniranje Play Protectom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje