Jedna od pet Android aplikacija je maskirani malver

Mobilni telefoni, 27.04.2015, 05:30 AM

Jedna od pet Android aplikacija je maskirani malver

Prema podacima koje je kompanija Symantec objavila u svom najnovijem izveštaju o bezbednosnim pretnjama, svaka peta aplikacija za Android je prerušeni malver. Prevedeno u procente i brojeve, 17% svih Android aplikacija, odnosno skoro milion njih su maliciozne. Tokom 2013. godine, Symantec je otkrio oko 700000 malicioznih aplikacija.

Skoro trećina svih aplikacija su one koje u Symantecu nazivaju “grayware” ili “madware”. Reč je o mobilnim aplikacijama čija je primarna svrha da bombarduju korisnike reklamama.

Symantec je otkrio i prvi mobilni kripto-ransomware, malicioznu aplikaciju koja šifruje podatke na uređaju i drži ih kao taoce sve dok korisnik ne plati otkup za njih.

Dobra vest za korisnike je da je veoma lako izbeći infekciju ako aplikacije preuzimaju iz pouzdanih izvora, kao što je Googleova Play prodavnica.

Symantec nije objavio koliko je malicioznih aplikacija pronađeno u Play prodavnici, ali iz kompanije priznaju da je taj broj verovatno veoma mali.

“Google radi dobar posao držeći malvere dalje od prodavnice”, kaže Kevin Hejli iz Symanteca. “A ako maliciozna aplikacija uspe da dođe do prodavnice, oni je pronađu i uklone je.”

S druge strane, ako posećujete alternativne prodavnice Android aplikacija, preuzimate aplikacije sa web sajtova proizvođača, dolazite do njih preko linkova u emailovima, ili ih tražite na Bit Torrent sajtovima, mnogo više rizikujete da inficirate svoj telefon.

Symantec je prošle godine koristio softver Norton Mobile Insight da bi pretražio više od 200 prodavnica Android aplikacija, preuzeo i svakodnevno analizirao više od 50000 aplikacija i ažuriranja za njih.

Većina malvera koje je otkrio Symantec pokušava da krade lične podatke korisnika kao što su brojevi telefona i kontakt liste, koje se potom prodaju na crnom tržištu na internetu.

Neka maliciozne aplikacije mogu naterati vaš telefon da šalje SMS poruka na premium brojeve, što će se odraziti na vaš mesečni telefonski račun.

Mnogo je i onih aplikacija koje bombarduju korisnike reklamama koje se pojavljuju nasumično preko drugih aplikacija.

Neke aplikacije čak menjaju podrazumevano zvono telefona reklamom.

Ipak, malveri za Android su još uvek najveći problem za korisnike u delovima sveta u kojima korisnici ne mogu da pristupe Google Play prodavnici i nemaju drugog izbora nego da aplikacije potraže u alternativnim prodavnicama aplikacija.

Ako primetite u svom računu da su vam naplaćivane posebne usluge slanja SMS poruka na premium brojeve, ili počnu da vam iskaču reklame tamo gde ih ne očekujete, preporuka stručnjaka je da iskoristite neku od mobilnih sigurnosnih aplikacija i da skenirate i zaštitite telefon.

Kada je u pitanju iOS, Symantec je 2013. godine otrkio ukupno 3 inficirane aplikacije u iTunes, a prošle godine nijednu.

"Jedna od prednosti Androida u odnosu na iOS je da vam daje više slobode u pogledu toga odakle možete preuzimati aplikacije", kaže Hejli. "Ali ta sloboda ima svoju cenu."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Istraživači kompanije Symantec pokazali su nekoliko zanimljivih scenarija napada na aplikacije WhatsApp i Telegram za Android. Napad nazvan "Media F... Dalje

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Jedan od najvećih problema sa Samsung telefonima je nekonzistentnost ažuriranja, jer južnokorejskoj kompaniji obično treba više vremena za ispor... Dalje