Jedna od pet Android aplikacija je maskirani malver

Mobilni telefoni, 27.04.2015, 05:30 AM

Jedna od pet Android aplikacija je maskirani malver

Prema podacima koje je kompanija Symantec objavila u svom najnovijem izveštaju o bezbednosnim pretnjama, svaka peta aplikacija za Android je prerušeni malver. Prevedeno u procente i brojeve, 17% svih Android aplikacija, odnosno skoro milion njih su maliciozne. Tokom 2013. godine, Symantec je otkrio oko 700000 malicioznih aplikacija.

Skoro trećina svih aplikacija su one koje u Symantecu nazivaju “grayware” ili “madware”. Reč je o mobilnim aplikacijama čija je primarna svrha da bombarduju korisnike reklamama.

Symantec je otkrio i prvi mobilni kripto-ransomware, malicioznu aplikaciju koja šifruje podatke na uređaju i drži ih kao taoce sve dok korisnik ne plati otkup za njih.

Dobra vest za korisnike je da je veoma lako izbeći infekciju ako aplikacije preuzimaju iz pouzdanih izvora, kao što je Googleova Play prodavnica.

Symantec nije objavio koliko je malicioznih aplikacija pronađeno u Play prodavnici, ali iz kompanije priznaju da je taj broj verovatno veoma mali.

“Google radi dobar posao držeći malvere dalje od prodavnice”, kaže Kevin Hejli iz Symanteca. “A ako maliciozna aplikacija uspe da dođe do prodavnice, oni je pronađu i uklone je.”

S druge strane, ako posećujete alternativne prodavnice Android aplikacija, preuzimate aplikacije sa web sajtova proizvođača, dolazite do njih preko linkova u emailovima, ili ih tražite na Bit Torrent sajtovima, mnogo više rizikujete da inficirate svoj telefon.

Symantec je prošle godine koristio softver Norton Mobile Insight da bi pretražio više od 200 prodavnica Android aplikacija, preuzeo i svakodnevno analizirao više od 50000 aplikacija i ažuriranja za njih.

Većina malvera koje je otkrio Symantec pokušava da krade lične podatke korisnika kao što su brojevi telefona i kontakt liste, koje se potom prodaju na crnom tržištu na internetu.

Neka maliciozne aplikacije mogu naterati vaš telefon da šalje SMS poruka na premium brojeve, što će se odraziti na vaš mesečni telefonski račun.

Mnogo je i onih aplikacija koje bombarduju korisnike reklamama koje se pojavljuju nasumično preko drugih aplikacija.

Neke aplikacije čak menjaju podrazumevano zvono telefona reklamom.

Ipak, malveri za Android su još uvek najveći problem za korisnike u delovima sveta u kojima korisnici ne mogu da pristupe Google Play prodavnici i nemaju drugog izbora nego da aplikacije potraže u alternativnim prodavnicama aplikacija.

Ako primetite u svom računu da su vam naplaćivane posebne usluge slanja SMS poruka na premium brojeve, ili počnu da vam iskaču reklame tamo gde ih ne očekujete, preporuka stručnjaka je da iskoristite neku od mobilnih sigurnosnih aplikacija i da skenirate i zaštitite telefon.

Kada je u pitanju iOS, Symantec je 2013. godine otrkio ukupno 3 inficirane aplikacije u iTunes, a prošle godine nijednu.

"Jedna od prednosti Androida u odnosu na iOS je da vam daje više slobode u pogledu toga odakle možete preuzimati aplikacije", kaže Hejli. "Ali ta sloboda ima svoju cenu."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sajber-kriminalci za skrivanje malvera koriste aplikacije iz popularnih kategorija

Sajber-kriminalci za skrivanje malvera koriste aplikacije iz popularnih kategorija

Uprkos Googleovim naporima da njegova prodavnica Android aplikacija bude bez malvera, maliciozne aplikacije i dalje nekako uspevaju da prođu proces p... Dalje

Aplikacija Signal ima bag koji omogućava prisluškivanje razgovora u okolini napadnutog uređaja

Aplikacija Signal ima bag koji omogućava prisluškivanje razgovora u okolini napadnutog uređaja

Skoro svaka aplikacija sadrži bezbednosne propuste, od kojih će neki možda biti otkriveni već danas, ali drugi će ostati nevidljivi dok ih neko n... Dalje

Otkriven bag u popularnim Googleovim i Samsung smart telefonima koji se aktivno koristi za napade

Otkriven bag u popularnim Googleovim i Samsung smart telefonima koji se aktivno koristi za napade

Googleova Grupa za analizu pretnji (TAG) otkrila je novi 0-day bag u Androidu koji se uveliko koristi za napade na ranjive pametne telefone - Google P... Dalje

Google najavio nove kontrole privatnosti za YouTube, Mape i Google pomoćnika

Google najavio nove kontrole privatnosti za YouTube, Mape i Google pomoćnika

Google je najavio nove funkcije za zaštitu privatnosti koje će korisnicima omogućiti veću sigurnost i veću kontrolu nad njihovim podacima koj... Dalje

WhatsApp će vam uskoro omogućiti da šaljete poruke koje se samouništavaju

WhatsApp će vam uskoro omogućiti da šaljete poruke koje se samouništavaju

WhatsApp radi na novoj funkciji koja će korisnicima omogućiti slanje samouništavajućih poruka. Ova funkcija je trenutno u fazi razvoja i primec... Dalje