Malver CopyCat inficirao više od 14 miliona Android uređaja

Mobilni telefoni, 07.07.2017, 01:00 AM

Malver CopyCat inficirao više od 14 miliona Android uređaja

Malver CopyCat inficirao je više od 14 miliona Android uređaja širom sveta i za samo dva meseca doneo svojim distributerima 1,5 miliona dolara zarade od reklama.

Malver može da rootuje inficirane uređaje, da obezbedi svoj opstanak na uređaju i ubaci maliciozni kod u Zygote koji je odgovoran za pokretanje aplikacija na Androidu, omogućavajući hakerima potpuni pristup uređaju.

Malver su otkrili stručnjaci iz firme Check Point koji kažu da je CopyCat inficirao 14 miliona uređaja, rootovao 8 miliona njih, na 3,8 miliona uređaja prikazao reklame, a da je 4,4 miliona uređaja iskoristio za krađu kredita za instaliranje aplikacija sa Play prodavnice.

Najveći broj inficiranih uređaja je iz Azije (južne i jugoistočne), Indija je zemlja koja je najviše pogođena ovim malverom, a više od 280000 inficiranih Android uređaja je u SAD.

Nema dokaza da se CopyCat širio iz Play prodavnice. U Check Pointu veruju da su žrtve inficirale uređaje u drugim prodavnicama aplikacija i u fišing napadima.

CopyCat koristi nekoliko exploita, uključujući CVE-2013-6282 (VROOT), CVE-2015-3636 (PingPongRoot) i CVE-2014-3153 (Towelroot) za infekciju uređaja sa Android 5.0 i starijim verzijama. Ovi exploiti se često koriste i veoma su stari - najnoviji je otkriven pre dve godine.

Uspeh ove kampanje ukazuje da to da milioni korisnika Androida još uvek koriste stare, nepodržane uređaje.

CopyCat se maskira u popularnu Android aplikaciju koju korisnici preuzimaju iz prodavnica aplikacija. Kada se aplikacija preuzme, malver počinje da prikuplja informacije o inficiranom uređaju i preuzima rootkitove da mu pomognu da rootuje uređaj.

Posle rootovanja uređaja, CopyCat uklanja odbrane sa uređaja, i ubacuje kod u Zygote da bi instalirao aplikacije, prikazivao reklame i zarađivao.

CopyCat zloupotrebljava Zygote da bi prikazivao reklame krijući njihovo poreklo. On otežava korisniku da shvati šta dovodi do prikazivanja reklama.

CopyCat instalira aplikacije pomoću posebnog modula. Ove aktivnosti donose veliku zaradu autorima malvera, imajući u vidu ogroman broj inficiranih uređaja. Za samo dva meseca, CopyCat je zaradio više od 1,5 miliona dolara. Veći deo profita (više od 375000 dolara) potiče od 4,9 miliona lažnih instalacija na inficiranim uređajima.

Najviše žrtava je u Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Indoneziji i Mijanmaru, zatim u Kanadi i SAD.

Iako nema direktnih dokaza o tome ko stoji iza malvera, iz Check Pointa kažu da je moguće da je za distribuciju ovog malvera odgovorna kineska marketing kompanija. Da postoje veze između malvera CopyCat i kineske oglasne mreže MobiSummer pokazuje to što i CopyCat i MobiSummer rade na istom serveru, što je deo koda CopyCata potpisao MobiSummer, što CopyCat i MobiSummer koriste iste daljinske servise, i što uprkos činjenici da je više od polovine žrtava iz Azije, među žrtvama nema korisnika iz Kine.

Korisnici starijih Android uređaja su podložni napadima CopyCat malvera, ali samo ako preuzmaju apikacije iz nezvaničnih prodavnica aplikacija.

U martu ove godine, Check Point je obavestio Google o CopyCat malveru, posle čega je Google ažurirao Play Protect i blokirao malver. To znači da su i korisnici starijih Android uređaja zaštićeni Play Protectom, koji se redovno ažurira.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje