Opasan ''bankarski'' trojanac sakriven u mobilnoj aplikaciji Sberbanke

Mobilni telefoni, 17.06.2015, 09:00 AM

Opasan ''bankarski'' trojanac sakriven u mobilnoj aplikaciji Sberbanke

Istraživači ruske kompanije Doctor Web otkrili su novog trojanca koji krade novac sa bankovnih računa korisnika Android uređaja.

Android.BankBot.65.origin se širi inkorporiran u mobilnu aplikaciju za online banking Sberbanke, najveće ruske banke, koja se distribuira preko third-party online prodavnica aplikacija i fajl šering sajtova.

Zbog toga što trojanizovana aplikacija izgleda isto kao i legitimna, potencijalne žrtve lako mogu biti prevarene i instalirati ovu aplikaciju na svojim uređajima.

Umesto prave aplikacije, dobiće aplikaciju koja sadrži trojanca i koja može da obavlja različite maliciozne aktivnosti na inficiranom uređaju.

Trojanizovana aplikacija radi na isti način kao i originalna verzija, tako da žrtve nemaju razloga da posumnjaju da je aplikacija koju su preuzeli maliciozna i da njihove poverljive podatke dovodi u opasnost.

Do sada je oko 70 korisnika Androida preuzelo ovu modifikovanu verziju mobilne aplikacije Sberbanke.

Kada se aplikacija instalira i pokrene, trojanac kreira konfiguracioni fajl koji sadrži prametre za malver. Koristeći ova podešavanja, malver uspostavlja vezu sa serverom za komandu i kontrolu i šalje sledeće informacije: IMEI, naziv operatera, MAC adresu Bluetooth adaptera, podatke o dostupnosti QIWI novčanika, API verziju uređaja, verziju trojanca, i trenutno izvršene komande.

Ako malver dobije određenu komandu, on šalje serveru šifrovanu listu korisnikovih kontakata, ali takođe i ažurira konfiguracioni fajl.

Ovaj trojanac se ne razlikuje mnogo od drugih “bankarskih” trojanaca. Kao i drugi slični malveri, i ovaj može da presreće SMS poruke i šalje različite poruke na brojeve telefona koje izaberu kriminalci.

Osim toga, Android.BankBot.65.origin može da dodaje tekst dolaznim porukama.

Koristeći ove metode, sajber kriminalci mogu ukrasti novac sa bankovnih računa korisnika (slanjem SMS komandi za transfer novca sa žrtvinog računa na račun sajber kirminalaca ili presretanjem poruka koje sadrže verifikacione kodove), ali primenjujući i druge tehnike”, upozoravaju iz Doctor Weba.

Na primer, sajber kirminalci mogu postaviti specijalno generisanu poruku obaveštavajući korisnika da je njegova kreditna kartica blokirana i tražeći od njega da pozove banku, na određeni broj, ili poruku u kojoj se od korisnika traži da pošalje dopunu na račun nekog rođaka koji je upao u neku nevolju ili neku drugu poruku.

Stručnjaci ruske kompanije savetuju korisnicima Android uređaja da mobilne aplikacije banaka preuzimaju isključivo iz pouzdanih izvora, kao što su Google Play ili zvanični sajtovi banaka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Aplikacija za slanje šifrovanih poruka Signal dobija novi alat za zamagljivanje lica na fotografijama koje se šalju preko aplikacije, koji će biti... Dalje

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Aplikacija "Remove China Apps" koja je poslednjih nedelja postala veoma popularna u Indiji i radila upravo ono što joj i naziv govori, povučena je i... Dalje

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefo... Dalje

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Istraživači iz VPNpro otkrili su da poznata aplikacija VivaVideo dostupna na Androidu i iOS-u, koja ima preko 100 miliona instalacija samo u Googleo... Dalje

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Faza zatvorenog beta testiranja željno očekivane FPS (First-person shooter) igre Valorant je juče završena, a za to vreme distribuira se lažna mo... Dalje