Otkriven spyware u aplikacijama u Google Play prodavnici

Mobilni telefoni, 14.08.2017, 12:30 PM

Otkriven spyware u aplikacijama u Google Play prodavnici

Ako ste korisnik Androida, Googleova Play prodavnica je najbezbedniji izvor aplikacija za vaš uređaj. Ali ne uzimajte to zdravo za gotovo. S vremena na vreme i tamo se pojave maliciozne aplikacije, kao što su Soniac, Hulk Messenger i Troy Chat, koje su u Play prodavnici otkrili istraživači iz firme Lookout.

Neko je uspeo da preplavi prodavnice Android aplikacija ali i Googleovu Play prodavnicu sa više od 1000 malicioznih aplikacija, koje mogu da špijuniraju korisnike i da prate sve što oni rade na svojim mobilnim uređajima. Aplikacije sadrže spyware nazvan SonicSpy koji se širi po prodavnicama Android aplikacija još od februara, maskiran u funkcionalnu aplikaciju za razmenu poruka, koja zaista radi ono čemu je namenjena, ali i ono o čemu korisnici ne znaju ništa - krišom snima pozive i zvuk pomoću mikrofona, fotografiše pomoću kamere uređaja, obavlja pozive bez dozvole korisnika, šalje SMS poruke na brojeve po izboru napadača. Osim toga, SonicSpy krade evidencije poziva, kontakte i informacije o Wi-Fi pristupnim tačkama sa kojima se inficirani uređaj povezivao.

Tri puta je aplikacija inficirana malverom SonicSpy postavljana u Play prodavnicu, i to pod različitim imenima - Soniac, Hulk Messenger i Troy Chat. U trenutku kada su istraživači iz Lookout primetili spyware, u Play prodavnici je bila aktivna samo aplikacija Soniac, dok druge dve aplikacije nisu bile u prodavnici jer ih je verovatno povukao sam programer. Ove tri aplikacije preuzele su hiljade korisnika. Iako su sve tri aplikacije sada uklonjene iz Play prodavnice, one su još uvek sveprisutne u drugim, nezvaničnim prodavnicama aplikacija, zajedno sa drugim aplikacijama koje su inficirane malverom SonicSpy.

Istraživači iz Lookouta kažu da je SonicSpy malver verovatno nova verzija jednog starijeg Android spywarea nazvanog SpyNote koji je otkriven i junu prošle godine, i koji je bio maskirana u aplikaciju Netflix. U Lookoutu veruju da je iza ova dva spywarea stoji isti autor i da je u pitanju programer iz Iraka.

Jedna od aplikacija inficirana malverom SonicSpy koja je uspela da se nađe u Play prodavnici je maskirana u komunikacioni alat nazvan Soniac. Kada se instalira, Soniac uklanja svoju ikonu iz menija telefona da bi se sakrio od korisnika uređaja, i povezuje se sa komandno-kontrolnim serverom da bi instalirao modifikovanu verziju aplikacije Telegram. Ova aplikacija uključuje mnoge maliciozne funkcije koje omogućavaju napadačima da steknu skoro potpunu kontrolu nad inficiranim uređajem i da telefon pretvore u "džepnog špijuna". Pre nego što je Google uklonio ovu aplikaciju, ona je već preuzeta između 1000 i 5000 puta.

Malver podržava 73 daljinske komande koje napadači mogu izvršiti na inficiranim Android uređajima - može da krišom snima zvuk i razgovore, fotografiše, poziva brojeve, šalje SMS-ove, preuzima evidencije poziva, dobija podatke o WiFi pristupnim tačkama na koje se uređaj povezivao, krade informacije o kontaktima itd.

Uređaj je inficiran kada korisnik instalira aplikaciju i da joj sve dozvole koje su malveru potrebne za navedene aktivnosti. Infektivne aplikacije je teško uočiti jer je reč o potpuno funkcionalnim chat aplikacijama, pa žrtve nemaju razloga da posumnjaju da su inficirane.

Iako su aplikacije inficirane SonicSpy malverom uklonjene iz Googleove prodavnice, istraživači upozoravaju da bi se malver mogao ponovo naći u Play prodavnici pod drugim programerskim nalogom i maskiran u druge aplikacije. Šta više, istraživači su sigurni da će se to ponovo desiti jer su oni koji stoje iza ove familije malvera "pokazali da su u stanju da ubace spyware u zvaničnu prodavnicu aplikacija i da aktivno razvijaju malver".

Iako je Google implementirao brojne bezbednosne mere da bi sprečio da maliciozne aplikacije prevare sigurnosne provere, one i dalje uspevaju da nađu put do Play prodavnice. To potvrđuje slučaj malvera Xavier koji je prošlog meseca otkriven u više od 800 Android aplikacija koje su preuzeli milioni korisnika sa čijih je uređaja malver krišom prikupljao osetljive podatke. Takvih primera ima još.

Najlakši način da se zaštitite od ovakvih malvera je da budete oprezni, čak i ako aplikacije preuzimate isključivo iz Play prodavnice. Držite se uvek poznatih proizvođača, obratite pažnju na ocene i utiske korisnika koji su preuzeli aplikaciju koju želite da koristite, kao i na dozvole koje aplikacija traži prilikom instalacije. Klonite se nezvaničnih prodavnica, jer iako se i u Play prodavnici dešavaju incidenti, za većinu infekcija odgovorne su nezvanične prodavnice aplikacija.

Poslednja, ali ne i najmanje važna preporuka stručnjaka je dobar antivirus na uređaju koji može da otkrije i blokira ovakve malvere, i redovno ažuriranje uređaja i aplikacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Aplikacija za slanje šifrovanih poruka Signal dobija novi alat za zamagljivanje lica na fotografijama koje se šalju preko aplikacije, koji će biti... Dalje

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Aplikacija "Remove China Apps" koja je poslednjih nedelja postala veoma popularna u Indiji i radila upravo ono što joj i naziv govori, povučena je i... Dalje

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefo... Dalje

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Istraživači iz VPNpro otkrili su da poznata aplikacija VivaVideo dostupna na Androidu i iOS-u, koja ima preko 100 miliona instalacija samo u Googleo... Dalje

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Faza zatvorenog beta testiranja željno očekivane FPS (First-person shooter) igre Valorant je juče završena, a za to vreme distribuira se lažna mo... Dalje