Šta se krije iza bezazlenih wallpaper Android aplikacija na Google Play

Mobilni telefoni, 23.07.2013, 08:52 AM

Šta se krije iza bezazlenih wallpaper Android aplikacija na Google Play

Aplikacije koje vam omogućavaju promenu pozadine telefona su među najpopularnijim među korisnicima Android smart telefona. Iako se čine bezazlenim, namere autora ovih aplikacija ne moraju nužno biti takve.

Appthority, kompanija koja se bavi analizom aplikacija, otkrila je nekoliko wallpaper aplikacija na Google Play marketu koje prikupljaju podatke korisnika bez njihovog znanja i prikazuju im spam reklame. Osim što nisu bezopasne kako se čini na prvi pogled, ove aplikacije zloupotrebljavaju popularnost i reputaciju brendova kao što su Dizni i različiti proizvođači automobila.

Jedan takav primer je aplikacija Disneys Princess HD Pictures sa Google Play, koja uprkos svom nazivu, nema nikakve veze sa kompanijom Dizni već samo upadljivo koristi taj brend za promociju aplikacije sa slikama junakinja različitih Diznijevih crtanih filmova.

Ova aplikacija prikuplja privatne podatke korisnika, ime, email adresu, broj telefona, i šalje ih nekolicini analitičkih i reklamnih mreža u obliku teksta.

Programer ove aplikacije, „mbrlealye“, potpisuje i nekoliko drugih sličnih Disneys Princess aplikacija i Batman aplikacije koje se takođe nalaze na Google Play i imaju slične karakteristike u smislu namera. Izgleda da je ovaj programer najpre objavio aplikacije pod drugim imenom pre nego što su one postavljene na Google Play sa ovog naloga. Nije sasvim jasno da li su aplikacije obrisane sa tog drugog naloga ili ih je Google osporio i suspendovao nalog.

Druge potencijalno opasne aplikacije koje koriste Diznijev brend a na koje upozorava Appthority su The Ultimate Disney Movie Quiz (RevolutionApps), Drawing Disney Cartoons (App9.org), Disney Trivia (LiquidIceStudios), Lovely Disneyland Locker Theme (Locker theme World), Disneyland in Night LW (Paarshv Inc), Disney Movie Songs Videos (AndroidBeautyGirl) i Disney Movie Quotes (TovsonApps). Walt Disney Studios Park Wallpapers i Backgrounds (Ivana Ahardert), Disneys Princess Theme ("akamonandy") i Disneyland HD Live Wallpaper (Pro Soft) su uklonjene sa marketa i ako ste ih instalirali trebalo bi da razmislite o tome da ih uklonite sa telefona.

Appthority upozorava i na aplikaciju Superman HD Wallpapers koja se promoviše kao novi alat za pretragu. Osim što postavlja ikonicu na home screen telefona, dodaje označene linkove i menja homepage browser-a, aplikacija takođe prikuplja informacije o aplikacijama instaliranim na uređaju i šalje ove podatke reklamnim mrežama, kao i podatke lokaciji korisnika. Superman HD Wallpaper onemogućava korisnika da klikne na „back“ dugme i tako ga primorava da oceni aplikaciju. Aplikacija tako veštački dodaje ocene da bi izgledala kao renormirana.

I ovo nisu jedine aplikacije koje primenjuju isti ili sličan recept.

Ovo ukazuje da bi trebalo analizirati ponašanje aplikacija pre nego što se one nađu na Google Play i primenjivati opštu, univerzalnu politiku za sve aplikacije koje treba da se nađu u zvaničnoj Google-ovoj prodavnici aplikacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven malver u aplikacijama koje je iz Play prodavnice preuzelo 8 miliona korisnika

Otkriven malver u aplikacijama koje je iz Play prodavnice preuzelo 8 miliona korisnika

Google je ovog vikenda iz Play prodavnice uklonio 15 od 21 Android aplikacije koje je prijavio češki proizvođač antivirusa Avast. Avast je rekao d... Dalje

Popularni mobilni veb pregledači imaju bag koji otvara vrata malverima i fišingu

Popularni mobilni veb pregledači imaju bag koji otvara vrata malverima i fišingu

Pakistanski istraživač Rafai Baloch otkrio je grešku u više mobilnih pregledača, kao što su Apple Safari i Opera Touch, koja ostavlja otvorena v... Dalje

Zbog obmanjivanja korisnika, zabranjene reklame za igre Homescapes i Gardenscapes

Zbog obmanjivanja korisnika, zabranjene reklame za igre Homescapes i Gardenscapes

Britansko nadzorno telo koje kontroliše poštovanje standarda oglašavanja (ASA) zabranilo je dve reklame za mobilne igre zbog toga što obmanjuju ko... Dalje

Android ransomware MalLocker aktivira se pritiskom na dugme Home

Android ransomware MalLocker aktivira se pritiskom na dugme Home

Istraživači Microsofta otkrili su novu verziju sofisticiranog ransomwarea za Android poznatog pod imenom MalLocker koji zaključava mobilne uređaje... Dalje

Zbog bombardovanja korisnika reklamama, Google iz Play prodavnice uklonio više od 240 aplikacija

Zbog bombardovanja korisnika reklamama, Google iz Play prodavnice uklonio više od 240 aplikacija

Google je ovog leta uklonio više od 240 Android aplikacija iz Play prodavnice zbog prikazivanja vankontekstualnih oglasa i kršenja novouvedenih Goog... Dalje