Trojanac TeaBot ponovo u Google Play prodavnici

Mobilni telefoni, 02.03.2022, 10:30 AM

Trojanac TeaBot ponovo u Google Play prodavnici

Bankarski trojanac TeaBot ponovo je primećen u Google Play prodavnici gde se predstavljao kao aplikacija za sekniranje QR kodova i odakle je preuzet na više od 10.000 uređaja. Ovu taktiku distributeri malvera su koristili i ranije, u januaru.

Prema izveštaju kompanije Cleafy, ove aplikacije funkcionišu kao dropperi. One se preuzimaju bez zlonamernog koda i zahtevaju minimalne dozvole, što otežava Googleu da primeti da je kod ovih aplikacija nešto sumnjivo. Osim toga, trojanizovane aplikacije rade ono što obećavaju korisnicima i zbog čega ih oni preuzimaju, tako da su recenzije korisnika u Play prodavnici pozitivne.

Istraživači kompanije Cleafy su otkrili da se TeaBot krije u aplikaciji pod nazivom „QR Code & Barcode - Scanner“. Nakon instalacije, aplikacija zahteva ažuriranje putem iskačuće poruke, ali suprotno standardnoj proceduri koju nameću smernice Play prodavnice, ažuriranje se preuzima iz eksternih izvora. Istraživači kažu da je ažuriranje preuzimano iz dva GitHub repozitorijuma koja pripadaju istom korisniku (feleanicusor), koja sadrže više uzoraka TeaBot, otpremljenih 17. februara 2022.

Kada žrtva prihvati da instalira ažuriranje iz nepouzdanih izvora, TeaBot se učitava na uređaj kao nova aplikacija pod nazivom „QR Code Scanner: Add-On“. Nova aplikacija se automatski pokreće i traži od korisnika da odobri korišćenje usluga pristupačnosti kako bi mogla da ima uvid u ono što se dešava na ekranu uređaja, da pravi skrinšotove i tako dođe do podataka za prijavu, kodova za dvofaktornu autentifikaciju, SMS poruka i drugog sadržaja, kao i da samoj sebi omogući dodatne dozvole bez ikakvog učešća korisnika uređaja u tome.

Iako je Google uveo neke bezbednosne promene za uslugu pristupačnosti u Androidu 12, ovo ostaje najčešće zloupotrebljena dozvola od strane bankarskih trojanaca. Otežavajuća okolnost je i to što većina Android telefona i dalje koristi Android 11 ili stariju verziju operativnog sistema.

U verzijama koje su kružile Play prodavnicom u januaru 2021., a koje je analizirao Bitdefender, TeaBot bi odustajao ako bi otkrio da je žrtva u Sjedinjenim Državama. Sada, TeaBot ne pravi izuzetak kada su u pitanju korisnici iz SAD, a takođe su dodati ruski, slovački i kineski jezik, što ukazuje da malver više ne bira žrtve. Oni koji stoje iza TeaBota sada očigledno smatraju da je njihov malver spreman za operacije većeg obima, nakon što je prošao period „testiranja“ na manjim tržištima.

Uprkos Googleovim mehanizmima provere aplikacija, očigledno je da ni Play prodavnica nije imuna na malvere. Ipak, rizik od infekcije biće manji ako ograničite broj aplikacija instaliranih na uređaju, kako biste lakše mogli da ispratite potrošnju baterije i obim mrežnog saobraćaja, posebno u prvih nekoliko dana posle instalacije nove aplikacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Analitičari malvera iz kompanije Trend Micro pronašli su u Google Play prodavnici više od 200 Android aplikacija u kojima je sakriven špijunski ma... Dalje

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Bluetooth, NFC i UWB ostaju uključeni čak i kada je iPhone isključen, što bi moglo omogućiti napadačima da pokrenu prethodno učitani malver. H... Dalje

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google planira da ukloni skoro 900.000 „napuštenih" aplikacija iz Google Play prodavnice. Zbog nedavne promene smernica Play prodavnice, Androi... Dalje

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Sve veći broj korisnika Google Chromea za Android u Rusiji prijavljuje greške kada pokušaju da instaliraju najnovije ažuriranje za Googleov veb p... Dalje

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google je najavio da će dodati novu funkciju Chromeovom sistemu automatskog popunjavanja pod nazivom Virtuelni brojevi kartica, koja će vam omoguc... Dalje