Uređaj koji košta 120 funti može da hakuje iPhone za nekoliko sati

Mobilni telefoni, 06.04.2016, 00:00 AM

Uređaj koji košta 120 funti može da hakuje iPhone za nekoliko sati

Američkom Federalnom istražnom birou bila su potrebna 4 meseca za otključavanje iPhonea koji je koristio jedan od napadača iz San Bernardina, Sajed Faruk, koji je poginuo zajedno sa svojom ženom u obračunu sa policijom, pošto je bračni par najpre ubio 14 ljudi u decembru prošle godine. FBI je mesecima tragao za rešenjem, na kraju se obratio i sudu koji je izdao nalog kompaniji Apple da pomogne birou i omogući agentima da pristupe sadržaju telefona teroriste.

Apple je odbio da pomogne istražiteljima FBI, bojeći se da bi do stvorilo pravni presedan koji bi omogućio policiji da na isti način dođe do sadržaja uređaja korisnika u nekim budućim istragama.

Sukob između FBI i kompanije Apple okončan je kada je biro saopštio da je uspeo da hakuje Farukov telefon.

Ali ono za šta su Federalnom istražnom birou bili potrebni meseci, za svega nekoliko sati može da uradi uređaj koji prodaje britanski Fone Fun Shop. Uz pomoć ovog uređaja moguće je izbeći automatsko zaključavanje telefona prilikom unošenja pogrešnih lozinki. Sledeće što je potrebno uraditi je isprobati sve moguće kombinacije lozinki.

Daily Mail je pronašao takav uređaj u prodavnici u Šefildu, i kupio ga za samo 120 funti. Ideja je bila da se testira njegova efikasnost na iPhone 5C koji je zaštićen nasumično izabranim četvorocifrenim kodom.

Ispostavilo se da je uređaj nazvan IP Box zaista delotvoran, i da mu je za proveru svake kombinacije cifara potrebno oko 6 sekundi, tako da ceo postupak traje najviše 16 i po sati.

To praktično znači da je manje od jednog dana dovoljno da se otključa iPhone sa iOS 7, koji je zaštićen lozinkom, a možda i znatno manje, ako je tačna lozinka među prvim isprobanim.

Direktor Fone Fun Shopa rekao je za Daily Mail da su oni ovim uređajem pomogli mnogim porodicama čiji su članovi iznenada preminuli da dođu do fotografija sa zaključanih uređaja.

Mi smo takođe pomogli ljudima da pristupe svim svojim kontaktima u telefonu, posebno poslovnim ljudima, koji sve stavljaju na iPhone kao na primer kontakt podatke dobavljača i korisnika koji bi bili izgubljeni ako ne razbiju šifru na svom telefonu. Pronašli smo ovaj uređaj preko naše kancelarije u Hong Kongu i bili skeptični da li će raditi, ali kada smo ga testirali otkrili smo da radi savršeno.”

IP Box se osim u Šefildu može kupiti i na eBay.

Daily Mail je testirao IP Box na telefonu koji je identičan onom koji je koristio ubica iz San Bernardina, ali ima iOS 7, dok Farukov telefon koji je FBI otključao ima iOS 9.

Direktor Fone Fun Shopa kaže da će od ovog meseca njegova firma početi da prodaje novi uređaj koji može da hakuje iOS 9. To znači da su stotine miliona iPhone uređaja, pa čak i oni sa najnovijom verzijom softvera, podložni napadima.

Iz Fone Fun Shopa kažu da je FBI koristio istu tehnologiju da bi došao do lozinke Faruka Sajeda.

Portparol FBI odbio je da komentariše pisanje Daily Maila, ali je izvor blizak agenciji rekao da je FBI znao za IP Box i da biro ima sofisticiranije verzije proizvoda.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Aplikacija za slanje šifrovanih poruka Signal dobija novi alat za zamagljivanje lica na fotografijama koje se šalju preko aplikacije, koji će biti... Dalje

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Aplikacija "Remove China Apps" koja je poslednjih nedelja postala veoma popularna u Indiji i radila upravo ono što joj i naziv govori, povučena je i... Dalje

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefo... Dalje

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Istraživači iz VPNpro otkrili su da poznata aplikacija VivaVideo dostupna na Androidu i iOS-u, koja ima preko 100 miliona instalacija samo u Googleo... Dalje

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Faza zatvorenog beta testiranja željno očekivane FPS (First-person shooter) igre Valorant je juče završena, a za to vreme distribuira se lažna mo... Dalje