Zašto je Apple odlučio da sakrije od 128 miliona korisnika iPhonea da su im uređaji hakovani

Mobilni telefoni, 13.05.2021, 11:30 AM

Zašto je Apple odlučio da sakrije od 128 miliona korisnika iPhonea da su im uređaji hakovani

Zahvaljujući činjenici da su dve kompanije, Apple i Epic Games u pravnom sporu, na internetu se pojavio šokantan materijal koji je otkrio kako je Apple namerno prećutao masovno hakovanje iPhone uređaja.

Email koji je podnet sudu otkrio je da je Apple odlučio da ne upozori 128 miliona korisnika iPhonea na ozbiljan incident koji se dogodio 2015. godine kada je prvi put predstavljena iPhone 6s serija.

Masovno hakovanje je otkriveno kada su istraživači otkrili 40 zlonamernih aplikacija u App Store, a taj broj brzo je porastao na 4000 kako se sve više istraživača pridruživalo pretrazi App Storea. Aplikacije su sadržale malver koji je pretvarao iPhone i iPad uređaje u botove koji kradu potencijalno osetljive korisničke podatke.

Prema onome što piše u emailu koji je prošle nedelje podnet sudu u parnici Epic Gamesa protiv Applea, Appleovi menadžeri su 21. septembra 2015. otkrili 2500 zlonamernih aplikacija, koje je 128 miliona korisnika preuzelo ukupno 203 miliona puta, od čega 18 miliona korisnika iz Sjedinjenih Država.

„Džos, Tom i Kristin - zbog velikog broja potencijalno pogođenih kupaca, da li želimo da svima pošaljemo email?“, napisao je tada potpredsednik App Storea Metju Fišer Appleovom potpredsedniku za globalni marketing Gregu Džosviaku, i Tomu Nejmaru i Kristin Monegan, koji rade u odnosima sa javnošću.

„Imajte na umu da će ovo predstavljati izazov u pogledu jezičke lokalizacije emailova, jer su se preuzimanja ovih aplikacija dešavala u širokom spektru prodajnih mesta AppStorea (npr. ne bismo želeli da pošaljemo email na engleskom jeziku kupcu koji je preuzeo jednu ili više ovih aplikacija iz brazilske App Store, gde bi brazilski portugalski bio prikladniji jezik)”, stoji u nastavku emaila.

Dejl Begvel iz tima zaduženog za korisničko iskustvo je 10 sati kasnije govorio o složenosti obaveštavanja svih 128 miliona pogođenih kupaca, lokalizaciji ažuriranja na jeziku svakog korisnika i „tačnom uključivanju imena aplikacija za svakog klijenta“.

Iako se razgovaralo o logistici obaveštavanja korisnika, Apple, nažalost, to nikada nije sproveo u delo. Na sudu, predstavnik kompanije Apple nije uspeo da da nijedan dokaz koji bi pokazao da je takav email poslat oštećenim kupcima.

Masovno hakovanje uređaja bilo je rezultat toga što su programeri aplikacija koristili kopiju Appleovog razvojnog alata Xcode koji je ubacio zlonamerni kod u aplikacije.

Uzimajući u obzir Appleovo stalno isticanje da su privatnost i bezbednost korisnika prioriteti za kompaniju, odluka da ne obaveste korisnike o najvećem hakovanju iOS-a je u najmanju ruku razočaravajuća.

Pravni spor koji je u toku vodi se po tužbi kompanije Epic Games koja stoji iz popularne video igre Fortnite. Epic optužuje Apple za monopol jer omogućava kupovinu u aplikacijama na iPhone uređajima preko sopstvenog sistema plaćanja, pri čemu naplaćuje proviziju od 30% pri svakoj kupovini, koju kritičari nazivaju “Appleovim porezom”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Analitičari malvera iz kompanije Trend Micro pronašli su u Google Play prodavnici više od 200 Android aplikacija u kojima je sakriven špijunski ma... Dalje

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Bluetooth, NFC i UWB ostaju uključeni čak i kada je iPhone isključen, što bi moglo omogućiti napadačima da pokrenu prethodno učitani malver. H... Dalje

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google planira da ukloni skoro 900.000 „napuštenih" aplikacija iz Google Play prodavnice. Zbog nedavne promene smernica Play prodavnice, Androi... Dalje

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Sve veći broj korisnika Google Chromea za Android u Rusiji prijavljuje greške kada pokušaju da instaliraju najnovije ažuriranje za Googleov veb p... Dalje

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google je najavio da će dodati novu funkciju Chromeovom sistemu automatskog popunjavanja pod nazivom Virtuelni brojevi kartica, koja će vam omoguc... Dalje