Zašto odeljak Bezbednost podataka na Google Play nije dobra zamena za odeljak sa dozvolama koje traže aplikacije

Mobilni telefoni, 16.08.2022, 10:00 AM

Zašto odeljak Bezbednost podataka na Google Play nije dobra zamena za odeljak sa dozvolama koje traže aplikacije

Počev od 20. jula, svi programeri koji objavljuju aplikacije u Google Play prodavnici moraju detaljno da navedu koje podatke prikupljaju i kako ih koriste.

U aprilu ove godine, Google je predstavio novi odeljak u Google Play prodavnici u kome programeri aplikacija moraju navesti koje podatke njihove aplikacije prikupljaju i u koje svrhe. Od 20. jula ova opcija je postala obavezna: programeri koji ne dodaju takve opise rizikuju da njihove aplikacije budu uklonjene iz prodavnice.

Ranije je Google omogućavao korisnicima da interesovanje aplikacije za njihove lične podatke procene samo indirektno - pregledom dozvola koje je aplikacija tražila.

Ponekad su aplikaciji potrebne dozvole da bi pravilno funkcionisala. Takve dozvole možete odobriti aplikaciji, ali i ne morate. Važno je da imate na umu da većina dozvola datih aplikacijama može biti opozvana u bilo kom trenutku, ali nemojte se iznenaditi ako neke funkcije aplikacije posle toga više ne rade.

Nedelju dana pre uvođenja novog odeljka primećena je mala, ali značajna promena: novi odeljak „Bezbednost podataka“ je dodat u opise aplikacija, ali je lista dozvola za aplikacije istovremeno uklonjena.

Novi odeljak u opisu aplikacije vam može pomoći da odlučite da li da instalirate aplikaciju ili ne. Na primer, ako neka aplikacija želi vaše ime, imejl adresu i pristup fotografijama, a vi smatrate da joj ti podaci nisu neophodni za ono što ona treba da radi, ima smisla potražiti drugu aplikaciju koja će obaviti isti posao bez traženja bilo čega.

Međutim, bezbednost podataka i dozvole za aplikacije nisu ista stvar. Ovo prvo otkriva korisniku koji će podaci biti prikupljeni, a ovo drugo izvore ovih podataka. To može biti važno za procenu koliko je ovo prikupljanje podataka problematično za vas. Recimo da se informacije o vašim kontaktima mogu prikupiti sa vaše liste prijatelja u samoj aplikaciji ili sa liste kontakata na vašem telefonu. Jasno je da to mogu biti veoma različite liste - samo zamislite, na primer, da je to aplikacija za upoznavanje.

Dozvole u opisu na Google Play su popisane automatski, na osnovu stvarnih karakteristika neke aplikacije. Odeljak Bezbednost podataka, s druge strane, popunjavaju sami programeri. Google može samo da se nada da će programeri biti u tom slučaju pošteni, mada je kompanija upozorila da će preduzeti odgovarajuće mere u slučajevima u kojima postoji nesklad između ponašanja aplikacije i njene deklaracije.

Svrha odeljka Bezbednost podataka je da korisnicima pruži više informacija o tome kako aplikacije utiču na privatnost. Istovremeno je Google smanjio količinu informacija za procenu. Kada birate aplikaciju na Google Play, više nećete sebi postavljati pitanja poput „Zašto je budilniku potreban pristup mojim fotografijama i lokaciji?“, jer se takvi podaci više ne otkrivaju u opisu na Google Play.

Googleov Android Developers tim se oglasio posle brojnih negativnih reakcija na uklanjanje liste dozvola za aplikacije iz Google Play prodavnice sa obećanjem da će taj odeljak uskoro biti vraćen.

„Privatnost i transparentnost su osnovne vrednosti u Android zajednici“, rekao je Googleov Android Developers tim. „Čuli smo da smatrate da je odeljak dozvola za aplikacije u Google Play koristan i odlučili smo da ga ponovo postavimo. Odeljak sa dozvolama za aplikacije će se uskoro vratiti.“

To se još uvek nije dogodilo. Ipak, treba istaći da je nestala samo lista dozvola u opisima aplikacija na Google Play. Androidov mehanizam dozvola nije nestao. Kao i ranije, i dalje možete dozvoliti ili zabraniti aplikaciji pristup određenim izvorima informacija u okviru operativnog sistema: kameri, geolokaciji, listi kontakata itd.

Zbog toga, pre instalacije aplikacije pažljivo pogledajte u odeljku Bezbednost podataka na Google Play koje podatke će aplikacija prikupljati o vama. Ako vam odgovara to što ste pročitali, instalirajte aplikaciju, a zatim pogledajte koje dozvole traži tokom instalacije. Ako vam se čini da nešto nije u redu, nemojte davati nepotreban pristup svojim podacima ili ga opozovite ako je već odobren.

Na kraju, imajte na umu da ni postojeće kontrole privatnosti Androida, niti gore opisana novina neće rešiti problem malvera na Google Play. Zato je preporuka stručnjaka instaliranje pouzdanog bezbednosnog rešenja na Android pametnom telefonu.

Izvor: Kaspersky


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Sledeća verzija Androida mogla bi vas sprečiti da preuzimate i instalirate zastarele aplikacije van Google Play prodavnice. 9to5Google je primetio ... Dalje

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sajber kriminalci koji stoje iza poznatih Android bankarskih trojanaca BlackRock i ERMAC sada nude još jedan malver pod nazivom Hook, za koji kažu d... Dalje

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

U Samsungovoj aplikaciji Galaxy Store za Android otkrivene su dve ranjivosti koje omogućavaju lokalnim napadačima da instaliraju proizvoljne aplika... Dalje

Lažna aplikacija Telegram špijunira korisnike Androida

Lažna aplikacija Telegram špijunira korisnike Androida

Istraživači kompanije ESET otkrili su spyware (špijunski program) koji je sakriven u lažnoj verziji popularne aplikacije Telegram koja se nudi bes... Dalje

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Američki Vrhovni sud dozvolio je WhatsAppu da pokrene tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group zbog toga što je, prema tvrdnjama WhatsAppa, iskor... Dalje