Zbog baga, Google-ovi Nexus telefoni podložni Flash SMS napadima [VIDEO]

Mobilni telefoni, 02.12.2013, 08:26 AM

Zbog baga, Google-ovi Nexus telefoni podložni Flash SMS napadima [VIDEO]

Rumunski stručnjak za bezbednost mobilnih uređaja Bogdan Aleku, sistem administrator u holandskoj IT firmi Levi9, otkrio je da su Google-ovi smart telefoni (bez obzira na verziju Androida), Google Galaxy Nexus, Nexus 4 i Nexus 5, podložni SMS napadima DOS tipa (slanje velikog broja specijalnih tekstualnih poruka), a rezultat napada može biti prekid u radu telefona ili “zamrzavanje” telefona ili gubitak veze sa internetom.

Problem leži u u načinu na koji telefon obrađuje specijalne tekstualne poruke koje se nazivaju Flash SMS. Flash SMS je vrsta poruka koje inače sistem ne čuva i koje se prikazuju na ekranu telefona odmah po prijemu. Korisnik ne dobija zvučno obaveštenje po prijemu ovakve poruke, a posle prijema poruka će nestati sa uređaja ukoliko je korisnik ne sačuva. Ovakve poruke korisnicima obično šalju mobilni operateri. Slanjem 30 ovakvih poruka Nexus telefonu napadač može dovesti do poremećaja u radu telefona.

Naime, Aleku je primetio da kada na Google-ov telefon stigne ovakva poruka, dodatni sloj se dodaje ekranu i pozadina postaje crna. On je želeo da proveri kako će uređaji reagovati kada se pošalje veći broj poruka u kratkim vremenskim intervalima i da li će pozadina postati potpuno crna, kao i da li će to za posledicu imati gubitak memorije telefona.

To se i dogodilo, ekran je zaista postao crn, a telefon bi se restartovao nakon što bi mu bilo poslato 30 Flash poruka, u razmaku od jedne sekunde.

Aleku je ranjivost koju je otkrio prezentovao u petak, na konferenciji DefCamp posvećenoj bezbednosti koja se održava u Bukureštu.

Zbog preopterećenja telefona porukama mogući su različiti scenariji: može se desiti da aplikacija za poruke prestane da radi, da se telefon restartuje, što se najčešće dešava, i da uređaj s obzirom da ne može da se poveže sa APN (Access Point Name), više ne može da koristi mobilni internet.

Dobra okolnost je što Flash SMS poruke sa Android uređaja nije lako poslati, iako postoje aplikacije koje to omogućavaju.

Aleku kaže da je otkrio ranjivost pre više od godinu dana, i da je kontaktirao Google u vezi toga. Odgovor da će problem biti rešen a ispravka primenjena u Android 4.3 stigao je Aleku tek u julu, ali izgleda da se to nije do sada dogodilo.

Sada iz Google-a kažu da istražuju otkriće Bogdana Alekua. U međuvremenu, dok Google ne ispravi bag, korisnici mogu da spreče ovakve situacije uz pomoć besplatne aplikacije Class0Firewall, čiji je Aleku jedan od koautora. Aplikacija je dostupna na Google Play.

Aleku je testirao i uređaje drugih proizvođača, uključujući i Samsung i HTC, ali po svemu sudeći na njih ovaj bag nema uticaja.

U realnosti, ovakvi DOS napadi mogli bi koristiti sajber kriminalcima koji žele da ukradu novac sa računa žrtve ali da žrtva o tome ne primi SMS obaveštenje jer se telefon restartovao. S obzirom da većina korisnika štiti svoje uređaje PIN kodom, mobilna veza je prekinuta sve dok korisnik ne primeti da se telefon restartovao i unese kod.

Pogledajte kako napad Flash SMS porukama izgleda na video snimcima koje je objavio rumunski stručnjak:Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven malver u aplikacijama koje je iz Play prodavnice preuzelo 8 miliona korisnika

Otkriven malver u aplikacijama koje je iz Play prodavnice preuzelo 8 miliona korisnika

Google je ovog vikenda iz Play prodavnice uklonio 15 od 21 Android aplikacije koje je prijavio češki proizvođač antivirusa Avast. Avast je rekao d... Dalje

Popularni mobilni veb pregledači imaju bag koji otvara vrata malverima i fišingu

Popularni mobilni veb pregledači imaju bag koji otvara vrata malverima i fišingu

Pakistanski istraživač Rafai Baloch otkrio je grešku u više mobilnih pregledača, kao što su Apple Safari i Opera Touch, koja ostavlja otvorena v... Dalje

Zbog obmanjivanja korisnika, zabranjene reklame za igre Homescapes i Gardenscapes

Zbog obmanjivanja korisnika, zabranjene reklame za igre Homescapes i Gardenscapes

Britansko nadzorno telo koje kontroliše poštovanje standarda oglašavanja (ASA) zabranilo je dve reklame za mobilne igre zbog toga što obmanjuju ko... Dalje

Android ransomware MalLocker aktivira se pritiskom na dugme Home

Android ransomware MalLocker aktivira se pritiskom na dugme Home

Istraživači Microsofta otkrili su novu verziju sofisticiranog ransomwarea za Android poznatog pod imenom MalLocker koji zaključava mobilne uređaje... Dalje

Zbog bombardovanja korisnika reklamama, Google iz Play prodavnice uklonio više od 240 aplikacija

Zbog bombardovanja korisnika reklamama, Google iz Play prodavnice uklonio više od 240 aplikacija

Google je ovog leta uklonio više od 240 Android aplikacija iz Play prodavnice zbog prikazivanja vankontekstualnih oglasa i kršenja novouvedenih Goog... Dalje